Sfaturi pentru prevenția îmbolnăvirii cu Coronavirus a îngrijitoarelor

28 aprilie 2021 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Pentru a lucra ca îngrijitoare de seniori în Germania în această perioadă, este foarte important să cunoașteți toate detaliile legate de răspândirea COVID-19 și cum poate fi prevenită această boală. Respectarea regulilor de igienă, dar în special, aplicarea corectă a acestora reprezintă cel mai sigur mod de a vă proteja. Indiferent de țară unde vă aflați ca îngrijitoare de seniori, trebuie să vă asigurați de siguranța personală și să vă informați în permanență. Mai mult, dat fiind faptul că lucrați cu persoane în vârstă, riscul este mai mare, acestea fiind expuse să se îmbolnăvească mult mai ușor și având nevoie de mai mult timp de recuperare. De aceea, ca îngrijitoare de seniori purtați o responsabilitate dublă, protejarea, atât a dumneavoastră, cât și a persoanei de care vă ocupați.

Ce este COVID-19 și care sunt lucrurile cele mai importante despre această boală?

Cunoașterea celor mai importante lucruri legate COVID-19 este relevantă pentru a ști cum să vă protejați, cum să acționați în cazul infectării și mai ales care sunt consecințele îmbolnăvirii.

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirus. Aceasta a fost descoperită în decembrie 2019, în Wuhan, China, și s-a răspândit rapid în toată lumea, fiind cauza decretării pandemiei la nivel mondial.

COVID-19 apare ca o răceală, având ca principale manifestări febra, tusea seacă, oboseala, pierderea mirosului și a gustului, durerile de gât etc.. Cele mai multe persoane testate pozitiv au febră, fiind simptomul cel mai des întâlnit în cazul acestei afecțiuni. De aceea, în încercarea diminuării răspândirii virusului, s-a hotărât ca la intrarea în magazinele mari, de exemplu, să fie aparate pentru măsurarea temperaturii. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta și pot fi mai agresive în cazul celor care au deja afecțiuni cronice sau la persoanele vârstnice.

Testarea persoanelor se face în spitalele publice, dar și în clinicile și spitalele private care asigură astfel de teste. Pentru efectuarea testului, este necesar să se achite contravaloarea acestuia indiferent că testarea se face în România sau în Germania. Unul dintre avantajele locurilor de muncă oferite de Promedica24 este că asigurăm testare gratuită înainte de plecarea la caz. Astfel, există două tipuri de teste folosite: testul PCR și testul serologic. Testul PCR este folosit pentru a determina dacă persoana respectivă este infectată sau nu, în timp ce testele serologice sunt utile pentru a identifica persoanele care au fost infectate și au dezvoltat imunitate la COVID-19. Determinarea rezultatelor pentru testele PCR durează minim 7 ore. Testele serologice se recomandă să fie efectuate la 1-2 săptămâni de la infectarea cu coronavirus deoarece acestea detectează anticorpii din organism care nu se formează în primele zile ale bolii. Acum, veți găsi în farmacii și teste rapide pe care vi le puteți face acasă, dar care nu au o eficacitate la fel de mare.

În cele mai multe situații, nu este necesară spitalizarea persoanelor testate pozitiv, acestea recuperându-se acasă cu medicația indicată. Dacă prezentați simptome care pot fi asociate cu infectarea cu coronavirus, este recomandată efectuarea unui test și autoizolarea până la aflarea rezultatului. Dacă acesta este pozitiv, este necesar ca atât îngrijitoarea, cât și celelalte persoane cu care locuiește să nu intre în contact cu alte persoane pentru a evita transmiterea virusului. Serviciul de urgență 112 este disponibil permanent și este recomandat să apelați la îngrijire specializată pentru tratament și îngrijiri. Pentru persoanele la care boala nu se manifestă agresiv, se pot administra medicamentele acasă cu respectarea atentă a indicațiilor medicului. În cazurile în care simptomele resimțite se agravează, chiar dacă îngrijitoarea se află într-o țară străină, trebuie să meargă la spital, unde primește ajutor specializat. Este important de menționat că, atât în România, cât și în Germania este nevoie de asigurarea medicală pentru a acoperi costurile cu spitalizarea și tratamentul administrat.

Reguli de prevenție pentru evitarea răspândirii coronavirusului

Atunci când lucrați cu persoane în vârstă, este important să luați cât mai multe măsuri de protecție. Odată cu apariția și răspândirea virusului la nivel global, au apărut și sfaturile ce trebuie urmate pentru a evita expunerea la risc. Mai mult, îngrijitoarea trebuie să se informeze în permanență de regulile ce trebuie respectate în orașul din Germania unde lucrează și să se asigure că are toate instrumentele de protecție necesare.

  • Distanțarea socială

Principala măsură de prevenție este respectarea distanțării sociale și este una dintre cele mai eficiente metode prin care ne putem proteja. Îngrijitoarele de seniori ar trebui să evite locurile aglomerate mai ales atunci când merg în supermarketuri sau la farmacii. Este de preferat să facă stocuri mai mari de produse neperisabile, pentru a putea să limiteze interacțiunea cu alte persoane în afara locuinței. Magazinele mici pentru cumpărăturile zilnice aflate în imediata apropiere sunt cele mai indicate și nu necesită folosirea mijloacelor de transport în comun unde riscul de infectare este mult mai mare.

  • Spălarea cât mai des a mâinilor

Indiferent că stați în casă sau că intrați în contact cu alte persoane, trebuie să vă spălați cât mai des pe mâini și într-un mod corect. Folosiți un săpun antibacterian și asigurați-vă că ați spălat toată suprafața mâini. Atunci când nu aveți posibilitatea spălării mâinilor puteți folosi dezinfectanți pe bază de alcool. Asigurați-vă că aveți întotdeauna un dezinfectant pe care să-l folosiți în afara locuinței. De asemenea, nu este suficient să vă dezinfectați doar mâinile, ci și telefonul sau cheile, acestea fiind predispuse să poarte virusul pe suprafața lor.

  • Purtarea măștii de protecție

O altă măsură importantă de prevenire a răspândirii coronavirusului este purtarea măștii de protecție. Masca de protecție scade semnificativ riscul infectării și este o metodă la îndemâna oricui pentru a putea desfășura în continuare activitățile ce nu pot fi amânate. Este foarte important ca masca de protecție să fie utilizată corect, să nu fie purtată de mai multe ori dacă ea este de unică folosință și să fie spălată după fiecare folosire dacă este una reutilizabilă. În ambele cazuri, masca trebuie schimbată dacă s-a umezit, în caz contrar, eficiența acesteia este mult diminuată și poate reprezenta un motiv în plus de îmbolnăvire. Verificați ca măștile pe care le folosiți să fie conforme cu cerințele normelor europene de utilizare a acestora.

  • Folosirea cotului flexat sau a șervețelelor atunci când strănutăm sau tușim

Principalul mod de transmitere a virusului este prin contact direct cu persoane infectate. De aceea, pe lângă distanțarea socială și purtarea măștii de protecție, se recomandă ca atunci când tușim sau strănutăm să face asta în cotul flexat sau într-un șervețel pe care ulterior să-l aruncăm. Această metodă previne răspândirea virusului prin evitarea ajungerii particulelor de salivă pe suprafețele din jur.

  • Curățarea sau dezinfectarea produselor și a suprafețelor folosite

Pentru a evita răspândirea virusului, după ce îngrijitoarea intră în contact cu alte persoane, trebuie să se asigure că a luat toate măsurile de igienă pentru a nu pune persoana îngrijită în pericolul de a se îmbolnăvi. De exemplu, după ce face cumpărăturile, trebuie să spele sau să dezinfecteze cumpărăturile cu produse pe bază de clor sau alcool. De asemenea, este important să evite contactul cu suprafețele des folosite mai ales din spațiile publice sau să se asigure că au fost dezinfectate înainte: butonul de la lift, ușa de la intrarea în magazine. În aceste cazuri, pot fi utilizate mănuși de unică folosință care pot să protejeze într-o măsură mai mare. Este foarte important ca acestea să fie aruncate imediat după ce au fost folosite.

Cum se desfășoară călătoria în Germania?

Atunci când călătorește în Germania, îngrijitoarea trebuie să se protejeze pe toată durata călătoriei și să-și ia toate măsurile de precauție: folosește măști de protecție și le schimbă periodic, folosește dezinfectant și evită locurile aglomerate. Pe tot parcursul călătoriei, este foarte important să acorde o atenție sporită tuturor regulilor de igienă și să limiteze pe cât posibil interacțiunea cu alte persoane. Când călătorește cu avionul, durata zborului este una relativ mică și este mai ușor să se protejeze, dar în cazul călătoriei cu autocarul sau microbuzul, trebuie să fie mult mai precaută dată fiind perioada mai mare a călătoriei. Indiferent de mijlocul de transport folosit, trebuie să evite contactul cu suprafețe pe care le ating foarte multe persoane: mese, mânere, uși etc. și să se asigure că s-a dezinfectat dacă le-a atins.

Cum își desfășoară activitatea la locul de muncă?

Situația globală actuală a cauzat foarte multe schimbări în ceea ce privește modul de desfășurare al activităților de la locul de muncă, a impus schimbări la care oamenii s-au adaptat treptat și încă sunt situații pentru care se caută soluții astfel încât să fie reluată activitatea în condiții optime. Din acest punct de vedere, în ceea ce privește locurile de muncă în Germania ca îngrijitoare de persoane în vârstă, nu s-au produs schimbări majore, activitatea zilnică fiind aceeași, impunându-se doar respectarea regulilor de protejare împotriva îmbolnăvirii și răspândirii virusului. Modificările care au apărut în ceea ce privește desfășurarea activităților ca îngrijitoare seniori se referă, în primul rând, la respectarea distanțării sociale și limitarea interacțiunii cu alte persoane. Dat fiind, că activitatea se desfășoară la domiciliul seniorului, atât îngrijitoarea, cât și acesta sunt mult mai protejați în a contacta virusul. Totuși, pentru cumpărături, îngrijitoarea trebuie să se deplaseze la magazinele mici sau chiar în supermarketuri. În aceste cazuri, este nevoie de atenție sporită pentru a se proteja. Dacă persoana îngrijită locuiește la casă, este mult mai în siguranță pentru că poate să petreacă timpul în propria grădină și să se relaxeze. În schimb, dacă locuiesc la apartament, îngrijitoarea trebuie să se asigure să nu se pune nici pe ea în pericolul de a se infecta, nici seniorul atunci când merg să facă plimbări pentru a se relaxa. De aceea, trebuie să cunoască bine zonele cele mai sigure și să evite zonele aglomerate.

Aceste măsuri de prevenție a răspândirii coronavirusului nu aduc modificări majore în desfășurarea muncii de îngrijitoare de bătrâni în Germania, ci este nevoie doar de cunoașterea foarte bine a lor și a modului de aplicare.

Așadar, pentru a lucra ca îngrijitoare de seniori în această perioadă este foarte important să cunașteți și să respectați toate regulile de igienă: evitarea locurilor aglomerate și păstrarea distanței sociale, purtarea măștii de protecție, spălarea mâinilor cât mai des, dezinfectarea suprafețelor folosite. Ca îngrijitoare de seniori trebuie să fiți cu atât mai responsabilă în ceea ce privește respectarea acestor reguli, cu cât persoana îngrijită este în vârstă și există un risc mai mare de îmbolnăvire în acest caz, iar refacere este mult mai lentă. De aceea, este foarte important să luați toate măsurile de igienă și să asigurați că se protejează atât pe ea, cât și pe senior.

Pe parcursul călătoriei în Germania, riscul de infectare poate fi mai ridicat și este recomandat să evitați contactul cu alte persoane și atingerea suprafețelor des folosite, să utilizați dezinfectantul și masca de protecție. Imediat ce ați ajuns la caz, trebuie să vă informați despre detaliile cele mai importante, astfel încât să să vă puteți desfășura activitatea în siguranță: de unde puteți achiziționa măști, mănuși, dezinfectant, care sunt orele cele mai aglomerate pentru a nu face cumpărături, cât de des trebuie să folosiți transportul în comun și cum puteți evita acest lucru. De asemenea, puteți căuta care sunt locurile cele mai indicate pentru a ieși în aer liber cu persoana îngrijită și care sunt orele recomandate pentru ieșiri astfel încât să vă puteți proteja. În ceea ce privește îngrijirea persoanelor în vârstă în contextul pandemiei, este necesar ca îngrijitoarea să cunoască toate detaliile legate de starea de sănătate a seniorului și să știe dacă din cauza afecțiunii respective este mai predispus la complicații în cazul infectării cu coronavirus.

Din fericire, să lucrați ca îngrijitoare de seniori în Germania cu Promedica24 nu presupune riscuri mai mari de infectare cu coronavirus decât în mod obișnuit, deoarece activitatea se desfășoară la domiciliul seniorului, ceea ce presupune interacțiunea cu un număr relativ restrâns de persoane. Mai mult, Promedica24 oferă asistență 24/24 h îngrijitoarelor de persoane în vârstă, astfel că pot apela în permanență la suport din partea companiei pentru a-și desfășura munca în condiții optime, mai ales în contextul actual în care ne confruntăm cu situații noi.