Ghidul îngrijitorului: sfaturi și pași pentru plecarea în Germania cu Promedica24

26 aprilie 2024 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Fiecare îngrijitor își dorește să fie bine pregătit pentru plecarea cu Promedica24, mai ales pentru prima dată. Este crucial să ne analizăm cu atenție intențiile atunci când luăm decizia de a pleca în străinătate. Trebuie să ne asigurăm că suntem cu adevărat hotărâți să facem acest pas și că suntem pregătiți pentru provocările ce ne așteaptă într-un mediu complet necunoscut. Nu trebuie să uităm că plecăm să ajutăm un alt om, iar acest lucru nu va fi întotdeauna ușor și trebuie să fim convinși că atât noi, cât și cei apropiați vom putea gestiona despărțirea. Este esențial să ne asigurăm că suntem capabili să facem față îngrijirii pacientului, la întâlnirea de recrutare, trebuie să fim sinceri în legătură cu experiența noastră și competențele noastre, deoarece aceste informații vor fi relevante în planificarea plecării noastre. Nu trebuie să ezităm să discutăm cu recrutorul și cu coordonatorul despre orice nelămuriri avem. Decizia de a merge în Germania în calitate de îngrijitor nu este ușor de luat, și dacă o luăm, trebuie să fim siguri că este o decizie corectă și sigură. Nu trebuie să uităm că suntem așteptați de o persoană în vârstă și de familia sa, care cu siguranță nu au luat decizia de a apela la un ajutor extern, la un îngrijitor, ușor.

Plecarea în Germania – pași esențiali

După semnarea contractului, coordonatorul nostru ne va propune un caz care se potrivește cel mai bine cu experiența și cunoștințele noastre de limba germană. După semnarea contractului cu Promedica24, este esențial ca disponibilitatea noastră să fie exact așa cum am declarat-o. Orice modificare legată de situații neprevăzute trebuie să fie comunicată coordonatorului. Plecarea în Germania are loc într-un termen stabilit, convenabil pentru ambele părți, prin urmare, trebuie să ne pregătim bine, atât noi, cât și familia noastră, pentru plecare, care poate să fie foarte aproape. Este posibil ca plecarea în Germania să aibă loc chiar în câteva zile de la semnarea contractului, dar de obicei, procesul de căutare a unui caz potrivit durează aproximativ două săptămâni. Rapiditatea găsirii unei oferte depinde, printre altele, de calificările noastre ca îngrijitori. După selectarea unei oferte potrivite, managerul contractului ne va prezenta detalii despre profilul viitorului pacient, inclusiv informații despre starea sa de sănătate, condițiile sociale și sarcinile noastre ca îngrijitori. Va trebui să ne notăm numele și datele de contact ale managerului care ne prezintă cazul și care va fi responsabil de plecarea noastră. Acest lucru ne va permite să menținem o legătură constantă cu această persoană în viitor.

Organizarea plecării

În câteva zile de la primul telefon cu descrierea stării de sănătate a pacientului, vom primi informația dacă profilul nostru a fost acceptat și dacă plecarea va avea loc. Această veste va fi comunicată de către coordonatorul nostru dedicat. Plecarea poate fi organizată fie cu minibusul Promedica24, fie cu un autocar al unui partener al Promedica24, în funcție de ziua în care va începe șederea și de localitatea de domiciliu a îngrijitorului. Costurile cu transportul sunt suportate exclusiv de către Promedica24.

Pregătirile pentru plecare

Înainte de plecare, trebuie să ne pregătim în special din punct de vedere lingvistic. Trebuie să repetăm vocabularul de bază din domeniul îngrijirii, al bolilor de vârstă înaintată, al activităților legate de îngrijire, gătit, îmbrăcat și dezbrăcat, curățenie, cumpărături, precum și expresiile de uz zilnic. Este bine să pregătim și o scurtă prezentare despre noi în limba germană, care să includă:

 • Prenumele și numele nostru, regiunea de proveniență;
 • Câteva informații despre familia noastră – soț, copii etc.;
 • Descrierea experienței noastre în domeniul îngrijirii și abilitățile noastre;
 • Motivele pentru care am ales această profesie și competențele noastre în ceea ce privește prestarea acestor servicii.

Ce trebuie să luăm cu noi în Germania?

 • Un document valabil de identitate: carte de identitate sau pașaport;
 • Permisul de conducere;
 • Un telefon mobil funcțional, cu credit, funcția de roaming activată și un încărcător;
 • Suma de bani necesară (recomandăm cel puțin 100 de euro) și un card bancar. Cardurile acceptate în bancomatele germane sunt: VISA, MasterCard, Maestro.
 • Sub nicio formă nu este admis să împrumutăm bani de la pacient sau familia acestuia.
 • Documentele complete/legate de călătorie, dacă le-am primit înainte de plecare;
 • Cosmetice și articole de igienă personală;
 • Cel puțin un prosop pentru uz personal;
 • Medicamentele necesare, dacă urmăm un tratament;
 • Haine și încălțăminte confortabile, potrivite pentru condițiile meteo actuale;
 • Un ghid de conversație mic, dacă nu stăpânim foarte bine limba germană.

Cum să ajungem la domiciliul pacientului?

Despre modalitatea în care vom ajunge la domiciliul pacientului vom fi informați de un angajat al Promedica24 înainte de plecare, cel mai probabil de către managerul contractului. Uneori este posibil să călătorim cu minibusul Promedica24. Dacă călătorim până în Germania cu un autocar, de cele mai multe ori vom fi întâmpinați la destinație de un membru al familiei pacientului sau de un partener Promedica24. Se poate întâmpla să fie necesar să ajungem singuri cu trenul sau taxiul. Dar despre toate acestea veți fi anunțat înainte de plecare.

În cazul unor situații neprevăzute puteți apela numărul coordonatorului dumneavoastră, de luni până vineri, intre orele orele 9:00 și 17:00 sau linia de urgență a Promedica24, disponibilă 24 ore din 24, 365 zile/an: 0040 316 300 766

Acasă la pacient

În primele momente după sosirea la pacient, trebuie să ne concentrăm pe cunoașterea atribuțiilor noastre. Dacă la fața locului este prezent îngrijitorul anterior, acesta ne poate preda responsabilitățile îngrijitorului nou-sosit. Trebuie să adunăm cât mai multe informații despre pacient, familia sa și locul unde vom presta serviciile.

ATENȚIE! Să nu uităm că în casa pacientului suntem un musafir care petrece acolo doar câteva săptămâni, devenind cu timpul ca un membru apropiat al familiei. Este recomandat, așadar, să respectăm regulile casei și să ne adaptăm la ritmul vieții și obiceiurile pacientului. Trebuie să avem în vedere că o atitudine respectuoasă și prietenoasă față de familie și pacient ne vor ajuta să câștigăm încrederea și simpatia lor. Cu cât sunt mai bune relațiile noastre cu familia seniorului, cu atât mai mari vor fi șansele noastre de a reveni la același pacient, de a prelungi colaborarea sau chiar de a primi o mărire de salariu atractivă.

Contact cu cei dragi – utilizarea telefonului și a internetului

Utilizarea telefonului din casa pacientului este permisă doar după obținerea acordului familiei sau al pacientului. Trebuie să ținem cont că acordul pentru utilizarea aparatului nu înseamnă și finanțarea convorbirilor de către pacient. Este bine să stabilim reguli clare privind utilizarea telefonului și efectuarea apelurilor către România. Cel mai bine este să avem propriul nostru telefon mobil și să activăm serviciul de roaming înainte de plecare.

Putem folosi internetul în casa pacientului dacă am discutat acest lucru în prealabil cu el sau cu familia sa. Dacă în casa pacientului există o rețea Wi-Fi și un calculator, trebuie să stabilim reguli pentru utilizarea lor. Nu este permis să folosim rețeaua Wi-Fi a pacientului pentru descărcarea de filme, muzică sau pentru partajarea acestor fișiere altora. Acest lucru ar putea fi o încălcare a legii și l-ar putea pune pe pacient în pericolul de a fi tras la răspundere de către autoritățile germane, ceea ce ar putea atrage sancțiuni și penalități. Internetul este util pentru a comunica cu familia noastră și, dacă folosim anumite aplicații, poate fi chiar gratuit.

Deplasarea în zona unde locuiește pacientul

Permisul de conducere este unul dintre aspectele importante luate în considerare atunci când alegem un îngrijitor. Este destul de frecvent ca în cazul pacienților cu deficiențe motorii să fie necesară utilizarea mașinii atunci când este nevoie de consult medical sau de cumpărături. Multe familii ale pacienților noștri pun la dispoziție o mașină, mai ales dacă locația noastră este departe de magazine, farmacii sau spital. De aceea, este atât de important să știm să conducem și să nu uităm să luăm cu noi permisul de conducere. În unele cazuri, nu ne va fi pusă la dispoziție o mașină. În astfel de situații, va trebui să utilizăm mijloacele de transport în comun.

Plecarea în Germania ca îngrijitor poate fi o experiență provocatoare, dar și gratifiantă. Prin pregătire adecvată și respect față de pacient și familia acestuia, putem transforma această călătorie într-o oportunitate de creștere personală și profesională. În final, atitudinea noastră empatică și dedicarea în îngrijirea pacientului ne pot aduce nu doar satisfacție în munca noastră, ci și recunoștința și încrederea familiei și pacientului. Cu toate acestea, fiecare pas din acest ghid este esențial pentru a asigura o plecare și o integrare reușită în noua noastră comunitate germană.

Aplicația Promedica24 Care Zone

Promedica24 a lansat aplicația pentru Android, Promedica24 – Care Zone, prima aplicație pentru Îngrijitori de persoane vârstnice din România. În cazul în care nu ați instalat-o deja, mai jos puteți vedea principalele beneficii ale acesteia: 

 • Vizualizarea remunerației în orice moment – Ingrijitorii pot avea acces rapid și ușor la informațiile despre remunerație și pot urmări detaliile financiare legate de munca lor.
 • Contact direct cu coordonatorul dedicat – Prin intermediul aplicației, ingrijitorii pot intra în contact direct cu coordonatorul lor dedicat, facilitând comunicarea și rezolvarea rapidă a problemelor sau întrebărilor.
 • Depunerea declaratiilor pentru munca în România – Ingrijitorii pot depune declarațiile necesare pentru munca lor în România prin intermediul aplicației, asigurându-se că procesul este eficient și în conformitate cu reglementările legale.
 • Linie de urgență dedicată disponibilă 24 de ore din 24 – Aplicația oferă o linie de urgență dedicată, disponibilă non-stop, unde ingrijitorii pot solicita asistență imediată în situații de urgență sau pot obține răspunsuri la întrebări urgente.
 • Acces la asigurarea privată de sănătate în Germania – Ingrijitorii pot vizualiza detaliile și acoperirea asigurării lor private de sănătate în Germania direct în aplicație, asigurându-se că au acces la servicii medicale adecvate și de calitate.
 • Vizualizarea profilului pacientului – Ingrijitorii pot accesa informații importante despre pacienții pe care îi îngrijesc, precum date medicale, necesități speciale sau preferințe, pentru a oferi îngrijire personalizată și atentă.
 • Informații utile legate de meseria de ingrijitor de persoane vârstnice – Aplicația oferă o secțiune specială cu informații utile despre meseria de ingrijitor de persoane vârstnice, oferind sfaturi practice, resurse și actualizări legate de domeniu.