Îngrijirea corporală a persoanei vârstnice

19 octombrie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

În atribuțiile de îngrijire a persoanelor în vârstă este inclusă și îngrijirea corporală, o toaletă ordonată având un efect foarte bun asupra stării generale a pacientului. Astfel, îngrijitoarea va sprijini seniorul în toaleta zilnică, îngrijirea pielii, a părului și a danturii, baie/duș, pieptănare și ras, precum și în efectuarea nevoilor fiziologice.

Reguli generale

O îngrijitoare de seniori în Germania trebuie să pună pe primul loc demnitatea umană și să o respecte, fiind recomandat ca ea să ceară întotdeauna permisiunea efectuării toaletei. De asemenea, îngrijitoarea trebuie să informeze persoana îngrijită cu privire la activitățile pe care le va efectua, modul de desfășurare și rolul acestora.

Îngrijitoarea de seniori în Germania mai trebuie:

  • Să respecte intimitatea pacientului și să acorde atenție deosebită siguranței acestuia;
  • În timpul efectuării îngrijirii corporale, să descopere doar acele părți ale corpului pe care urmează să le spele (în cazul îngrijirii la pat) și să acopere imediat părțile spălate și uscate pentru a evita răcelile;
  • Să utilizeze întotdeauna mănuși de unică folosință atât pentru siguranța proprie, cât și pentru cea a seniorului;
  • Să utilizeze produsele indicate (cele pe care seniorul le utilizează în mod normal) și să nu testeze produse noi deoarece acestea pot produce alergii.

Succesiunea activităților de igienă corporală

Întotdeauna toaleta corporală va debuta cu partea superioară a corpului.
Etapele acesteia sunt:

  • Îngrijirea orală
  • Rasul (în special la bărbați)
  • Capul (ochi, față, urechi, gât)
  • Membrele superioare
  • Gât și piept
  • Abdomen
  • Membrele inferioare
  • Spate și fese
  • Zona genitală

La final se efectuează coafarea și îngrijirea unghiilor.

Îngrijirea cavității bucale

Igiena orală trebuie efectuată după fiecare masă, cel puțin de 3 ori pe zi. Pentru aceasta, îngrijitoarea trebuie să pregătească în prealabil: periuța și pasta de dinți, paharul pentru spălatul pe dinți, tifon, pansamente, apă de gură, un prosop, prosoape de hârtie, recipient pentru proteze, recipient pentru deșeuri.

Pacientul se așează în poziția de șezut sau în poziție laterală în cazul vârstnicilor care suferă de demență, apoi (după punerea mănușilor de folosință) se pune un prosop în jurul bărbiei și cu o compresă umedă se elimină saliva acumulată în cavitatea bucală. Se face periajul de la exterior spre interior pe suprafața de mestecare, apoi limba, gingiile, cerul gurii și interiorul maxilarului. Aceste operații trebuie efectuate cu atenție pentru a nu răni și a nu provoca greață. La final se clătește gura vârstnicului (doar în cazul persoanelor conștiente), se usucă fața și se aplică o cremă de buze.

Îngrijirea părului și a scalpului

După ce îngrijitoarea pregătește cele necesare acestei activități (șampon, prosoape, uscător de păr, pieptene, etc.), aduce pacientul într-o poziție sigură și confortabilă cu ajutorul unei perne pentru umeri pe care este așezat un prosop impermeabil. Se improvizează un sistem de scurgere a apei cu ajutorul unui suport rezistent și a unei găleți, apoi se trece la șamponare: se umezește părul, se aplică șampon, se masează blând și se clătește cu apă călduță. Apoi părul se tamponează cu un prosop și se usucă cu uscătorul de păr.

Spălarea întregului corp

Se începe cu îngrijirea feței, îngrijitoarea având nevoie de două prosoape pentru această etapă: unul pe care să îl așeze sub capul pacientului și altul pentru uscarea finală. Apa utilizată trebuie să fie la temperatura corpului, iar spălarea feței se face astfel: ochi, față, urechi și gât. În cazul vârstnicilor de sex masculin se mai adaugă o activitate – rasul. Acesta se face cu ustensilele necesare, iar îngrijitoarea trebuie să fie extrem de atentă să nu îi provoace răni și să-i ferească seniorului pielea de iritații, utilizând la final o soluție specială.

Pasul următor este spălarea membrelor superioare. Aceasta se face de la axilă spre palme. După, se spală pieptul și abdomenul, o atenție deosebită fiind acordată sânilor vârstnicelor deoarece pielea este mai sensibilă și mai predispusă la iritații. Se continuă cu spălarea membrelor inferioare, a spatelui și a feselor și se finalizează cu spălarea zonei genitale.

Întreg procesul de îngrijire corporală se completează cu îngrijirea unghiilor de la mâini, pedichiura fiind lăsată însă în grija unui specialist. Picioarele seniorilor sunt mult mai sensibile și necesită atenție specială de aceea, dacă îngrijitoarea observă unghii încarnate sau suspectează o ciupercă a piciorului, va comunica imediat cu medicul personal al pacientului.

Recomandarea Promedica24: Îngrijirea corporală a seniorului nu trebuie să fie o sarcină grea și poate fi ușurată prin comunicare. Îngrijitoarea poate să comunice cu seniorul în timp ce-și face treaba. La finalul procesului este recomandat să acorde o atenție deosebită coafurii. Din când în când, poate să se ofere să machieze vârstnica sau să îl îmbrace elegant pe senior, fără un motiv anume. Aceste lucruri sunt importante pentru persoanele în etate, oferindu-le mai multă încredere și optimism.