Îmbrăcarea persoanei care necesită îngrijire

30 octombrie 2019 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Ajutarea seniorului la alegerea hainelor

Dacă seniorul este apt de a decide singur ce haine să poarte, îngrijitoarea se cuvine să țină cont de părerea lui și să respingă cerințele doar dacă acestea ar putea să-i pună acestuia viața în pericol. De exemplu, dacă seniorul vrea să iasă la plimbarea zilnică îmbrăcat prea subțire pentru vremea de afară, îngrijitoarea ar trebui să îi explice că nu este ideal să facă asta, deoarece acțiunea sa ar putea atrage complicații ale stării de sănătate.

În restul cazurilor, ea se cuvine să considere îmbrăcămintea ca o extensie a personalității vârstnicului. Va observa că unii seniori sunt mai conservatori, în timp ce alții vor alege piese vestimentare mai excentrice, colorate, care să aducă veselie zilelor mohorâte ale bătrâneții. Astfel, dumneaei trebuie să accepte faptul că „gusturile nu se discută” și să nu încerce să convingă persoana îngrijită că nu are gusturi bune în materie de vestimentație.

În cazul pacienților în stare de inconștiență sau a celor ce suferă de demență, îngrijitoarea trebuie să decidă singură ce îmbrăcăminte și ce încălțăminte este nevoie să poarte persoana îngrijită, acordând deosebită atenție materialului din care sunt confecționate (de preferat natural, confortabil, care să nu provoace iritații și să permită pielii să respire).

Schimbarea îmbrăcămintei persoanei îngrijite

Îngrijitoarea de bătrâni trebuie să știe că nu se utilizează aceeași îmbrăcăminte ziua și noaptea. Dacă persoana îngrijită rămâne și în timpul zilei în pijama, acest fapt poate conduce la dezorientare și la pierderea interesului pentru activitățile de zi cu zi. Întotdeauna îngrijitoarea va trebui să vină în ajutorul bolnavului și să îl ajute să se îmbrace/dezbrace, chiar dacă acesta nu prezintă grave probleme de mobilitate. Seniorii obosesc destul de ușor și chiar schimbarea hainelor le poate face rău, provocându-le amețeli sau dureri musculare. Dar, este ideal totuși să fie încurajați să participe la această activitate pentru a avea sentimentul de independență, foarte necesar pentru sănătatea lor psihică.

Desigur, în schimbarea hainelor persoanei îngrijite se cade să se țină cont de situația în care se află seniorul și de faptul că acestea nu trebuie să provoace disconfort. Intimitatea vârstnicului este indicat să fie respectată și fiecare pas făcut necesită să fie anunțat înainte.

Lenjeria de corp a seniorului este obligatoriu să fie mereu curată. Astfel, ori de câte ori cămașa de noapte sau pijamaua se va murdări, îngrijitoarea va avea grijă să-i ofere acestuia haine curate. De multe ori, el își va schimba singur lenjeria, însă în cazurile de imobilizare la pat sau inconștiență, îngrijitoarea va fi cea care se va ocupa și de această activitate cu scopul de a menține starea de igienă și confortul, de a preveni escarele de decubit și de a menține tonusul psihic și demnitatea pacientului.

În cazul seniorului care nu-și poate schimba singur îmbrăcămintea și care este conștient, se va cere consimțământul înainte de efectuarea procedurii. Apoi, se vor pregăti materialele necesare: pijama curată și încălzită, sac pentru lenjeria murdară, mănuși de unică folosință.

PAS CU PAS

  1. Se va efectua spălarea pe mâini și se vor pune mănușile de unică folosință;
  2. Se va asigura intimitatea pacientului;
  3. Se vor descheia nasturii (dacă sunt) și se va ridica seniorul în poziția șezând, cu grijă să nu i se creeze disconfort;
  4. Se va dezbrăca bluza murdară și se va rula fiecare mânecă a celei curate, pe rând, apoi se va întinde bluza și se vor încheia nasturii. Dacă persoana în vârstă nu se poate ridica, se va întoarce în decubit lateral, se va dezbrăca și îmbrăca partea accesibilă, iar apoi se va întoarce pe partea cealaltă și se va repeta acțiunea.
  5. Se menajează pudoarea seniorului, apoi se ridică regiunea lombosacrală și se înlătură pantalonii murdari.
  6. Se rulează pantalonii curați și se îmbracă pe rând fiecare membru inferior, după care se ridică zona fesieră și se trag în sus spre mijloc.

În toate cazurile, îngrijitoarea va verifica punctele de sprijin și va nota toate modificările premergătoare escarelor. Aceste zone vor fi pudrate cu talc pentru a se evita apariția umezelii, după care, la finalul procedurii, se va verifica dacă lenjeria este bine întinsă și vârstnicul se simte confortabil.

Dacă seniorul poartă cămașă de noapte, procedura urmează aproximativ aceiași pași ca în cazul pijamalei. Este important să se țină cont în ambele cazuri de constrângerile fizice: leziuni ale membrelor, aparate gipsate, perfuzii, etc. Dacă persoana asistată prezintă o parte vătămată, aceasta va fi prima curățată și îmbrăcată. Un alt fapt important de știut pentru îngrijitoarea de seniori este că în cazul seniorilor inconștienți partea inferioară a corpului este de preferat să nu fie îmbrăcată.

Întreținerea îmbrăcămintei persoanei îngrijite

Uneori este necesară o privire critică. Pe lângă activitățile ce țin strict de îngrijirea corporală și asigurarea unei ținute curate, îngrijitoarea are sarcina de a verifica starea garderobei seniorului și de a scoate din uz, de exemplu, hainele defecte. Desigur, înainte de a face asta, este important să obțină aprobarea seniorului sau, după caz, a familiei acestuia. Este recomandat ca îngrijitoarea să respecte lucrurile persoanei pe care o are în grijă și nu se cuvine să arunce nimic fără aprobare și nici să le utilizeze în scop personal.

Spălarea îmbrăcămintei este o altă sarcină ce ține de sfera îngrijirii la domiciliu. Este necesar ca aceasta să se facă conform tipului de material pentru a se evita deteriorarea sau decolorarea, iar produsele folosite (detergenți, balsam, înălbitor) este necesar să fie sigure și să nu provoace alergii. Acestea sunt recomandate încă de la început de aparținător sau de senior astfel că îngrijitoarea nu are de ce să se teamă.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori în Germania

  • În primul rând, este recomandat ca înainte de îmbrăcarea persoanei asistate să se efectueze îngrijirea corporală. Aceasta trebuie realizată ori de câte ori este nevoie, la fel și schimbarea hainelor deoarece acestea au o influență mare asupra stării de spirit a seniorului și ajută în menținerea unei stări bune de sănătate. Tot înainte de efectuarea acestor proceduri ce vizează îmbrăcămintea, este indicat să se verifice cu atenție orice detaliu care ar semnala apariția escarelor, acestea fiind probleme destul de frecvente și grave ce necesită control permanent.
  • Îngrijitoarea de seniori este recomandat să țină cont de faptul că întreaga activitate de îmbrăcare/dezbrăcare nu este tocmai plăcută pentru cel în vârstă deoarece presupune expunerea părților intime. De aceea, trebuie să îi explice de fiecare dată ce urmează să facă și de ce, acoperind cât de repede posibil zonele ce ar putea stânjeni seniorul.
  • Este important ca seniorul să se simtă bine în pielea lui, iar hainele au acest rol. Astfel, îngrijitoarea ar trebui să țină cont de părerile seniorului atunci când alege hainele pe care le va purta, mai ales când este vorba de deplasări în afara locuinței.
  • Îngrijitoarea poate să îl înveselească pe senior prin organizarea unei activități interesante – poate alege diverse ținute și îl poate ruga să le probeze, ajutându-l și în aranjarea coafurii și a make-up-ului. Această activitate este mai potrivită pentru doamne, însă și domnii se pot bucura de o ținută elegantă pe care să o poarte în plimbarea de duminică (exemplu: un costum frumos).