Atribuțiile și responsabilitățile îngrijitoarelor pentru persoane vârstnice în Germania

2 februarie 2024 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Îngrijitoarele pentru persoane vârstnice desfășoară o serie variată de activități cu scopul de a asigura starea de bine și confortul acestora. În acest articol, se evidențiază sarcinile principale pe care le au îngrijitoarele, fiind împărțite în categorii distincte.

1.  Activități gospodărești

a. Cumpărături: Îngrijitoarele sunt responsabile de achiziționarea alimentelor și a altor produse necesare gospodăriei.

b. Prepararea mâncărurilor: Îngrijitoarele trebuie să pregătească mesele conform preferințelor și necesităților nutriționale ale persoanei îngrijite.

c. Spălarea vaselor: Este inclusă în atribuțiile îngrijitoarelor menținerea curată a ustensilelor de bucătărie.

d. Schimbarea și spălarea lenjeriei de pat și a hainelor: Îngrijitoarele se ocupă de menținerea igienei personale prin schimbarea și spălarea regulată a lenjeriei și hainelor.

e. Călcarea hainelor: Îngrijitoarele pot oferi asistență și la călcatul hainelor, contribuind astfel la aspectul personal al beneficiarului.

f. Încălzirea casei: Îngrijitoarele se ocupă de menținerea unei temperaturi confortabile în locuință, excluzând manipularea dispozitivelor de încălzire complexe fără instrucțiuni clare.

2. Organizarea activităților de zi cu zi

a. Programări medicale: Îngrijitoarele ajută la organizarea programelor medicale și pot însoți persoana îngrijită la vizitele medicale.

b. Însoțirea la evenimente: Îngrijitoarele pot însoți persoana îngrijită la activități recreative sau sociale, cum ar fi cinematografe, concerte sau evenimente de familie.

c. Îngrijirea animalelor de companie și a plantelor din gospodărie.

3. Acordarea îngrijirii de bază

a. Îngrijirea corpului: Îngrijitoarele se ocupă de activitățile de igienă personală, inclusiv spălarea, baia, pieptănatul și bărbieritul.

b. Nutriție: Îngrijitoarele pregătesc mâncăruri ușor de mestecat și oferă asistență la nutriție, respectând recomandările medicului.

c. Mobilitate: Îngrijitoarele acordă sprijin la activități precum ridicarea, pășirea, staționarea, îmbrăcare și dezbrăcare, precum și la deplasarea în casă, urcarea scărilor și intrarea/ieșirea din casă.

4. Restricții în furnizarea serviciilor de asistență la domiciliu și îngrijire

Serviciile de curățenie nu sunt incluse în atribuțiile îngrijitoarelor, excepție făcând menținerea curățeniei în încăperile folosite zilnic. Excluderea curățării mansardelor, sălilor tehnice și lucrărilor exterioare este specificată pentru a evita situații riscante. În plus, îngrijitoarele trebuie să refuze orice solicitare de servicii care depășesc competențele lor.

5. Limitări specifice în furnizarea asistenței medicale

Îngrijitoarele nu au voie să efectueze proceduri medicale complexe precum perfuzii, injectii, pansamente pentru răni, schimbarea cateterelor sau stomei. Cu toate acestea, ele pot administra medicamente dar doar conform unui plan stabilit de medicul de familie sau la indicația unui aparținător.

În concluzie, îngrijitoarele joacă un rol vital în asigurarea confortului și siguranței persoanelor vârstnice în Germania, respectând în același timp limitele și responsabilitățile stabilite de reglementările legale și etice. Coordonarea eficientă a activităților menționate asigură o îngrijire de calitate și o colaborare armonioasă cu persoanele îngrijite și familiile acestora.