Îngrijirea seniorilor cu accident vascular cerebral

25 martie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Dacă lucrați ca îngrijitoare de persoane vârstnice în Germania sau vă doriți un astfel de loc de muncă, este important să înțelegeți procesul de îmbătrânire și să cunoașteți principalele afecțiuni de care pot suferi persoanele în vârstă. Chiar dacă persoana pe care o îngrijiți este încă independentă și în putere, trebuie să aveți în vedere faptul că, odată cu trecerea timpului, organismul intră în declin, iar riscul ca seniorul să dezvolte astfel de afecțiuni crește. Printr-o înțelegere cât mai bună a acestor probleme, o îngrijitoare poate observa rapid simptomele, poate ști cum să reacționeze în diverse situații de urgență și îl poate ajuta pe vârstnic să se bucure de aspectele pozitive din această perioadă a vieții, fără să resimtă poverile ei. Fiind o meserie în care este nevoie de o responsabilitate mare, aceasta poate fi practicată de persoane grijulii și atente la detalii, pentru a putea avea grijă de senior și a înțelege nevoile acestuia.

Noțiuni de bază despre accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este reprezentat de întreruperea fluxului sanguin către creier, proces ce poate fi determinat de diverși factori – de un spasm arterial sau o tromboză la nivelul unui vas de sânge. Atunci când un vas de sânge care transportă sânge oxigenat și bogat în nutrienți se blochează din cauza unui cheag de sânge sau se rupe, o porțiune a creierului nu mai primește oxigenul necesar pentru a funcționa, iar celulele acestuia încep să moară. Gravitatea unui accident vascular cerebral variază de la persoană la persoană. Acesta poate fi foarte grav, caz în care o persoană poate prezenta o stare de paralizie sau pierderi excesive de memorie, putând duce chiar și la moarte, sau poate fi mai ușor, definit de dificultăți temporare de vorbire sau amorțeli, care pot trece în termen de câteva zile sau chiar ore.
O îngrijitoare de seniori trebuie să fie conștientă de faptul că bolile cerebrovasculare predomină mai ales la persoanele aflate în perioada târzie a vieții. În cazul în care îngrijitoarea observă semne și simptome ale acestor boli, aceasta trebuie să anunțe imediat medicul seniorului pentru a putea lua cât mai repede măsurile necesare. Cu cât tratamentul este început mai rapid după apariția simptomelor, cu atât mai puține celule nervoase vor fi afectate permanent.

Accidentele cerebrale vasculare pot fi clasificate în 2 categorii:

• Accident vascular ischemic – acesta este cauzat de un cheag de sânge care blochează circulația sângelui către creier. Cheagurile pot fi rezultatul altor defecte din organism, care determină circulația anormală a sângelui, cum ar fi fibrilația atrială sau alte aritmii cardiace, afecțiuni ale valvelor cardiace sau diverse infecții sau inflamații ale vaselor sangvine. În unele cazuri rare, chiar și tensiunea arterială scăzută poate să cauzeze un accident vascular ischemic.
• Accident vascular hemoragic – este cauzat de sângerarea în interiorul creierului sau în zonele din jurul creierului. Tensiunea arterială ridicată, netratată pe o perioadă îndelungată de timp, poate duce la sângerare în interiorul creierului. Alte cauze ale accidentului vascular cerebral hemoragic pot fi inflamația vaselor de sânge sau leziuni puternice ale capului sau ale gâtului care afectează vasele de sânge din aceste zone.

Factorii de risc ai unui accident vascular cerebral sunt diferiți și pot ține de stilul de viață, de anumite afecțiuni sau de alte aspecte ce nu pot fi controlate. Dacă un senior suferă de o anumită afecțiune care prezintă risc de accident vascular cerebral și care poate fi ținută sub control, riscul de accident vascular cerebral poate să scadă. Printr-o cunoaștere cât mai bună a afecțiunilor unui vârstnic, îngrijitoarea acestuia le poate ține sub control, astfel diminuând riscul de accidente. Iată câțiva factori de risc care pot fi controlați:

Factori de risc medicali:

• Hipertensiunea arterială – această afecțiune este principala cauză a accidentului vascular cerebral. Hipertensiunea arterială face inima să pompeze mai tare, ceea ce duce la creșterea presiunii exercitate asupra pereților vaselor de sânge, la slăbirea acestora și la deteriorarea altor organe, cum ar fi creierul;
• Diabetul zaharat – un număr semnificativ de persoane care au diabet ajung să sufere un accident vascular cerebral, în special cele aflate la vârsta a treia;
• Nivelul crescut de colesterol;
• Afecțiuni cardiace;
• Lipsa activității fizice;
• Obezitatea.

Factori de risc ce țin de stilul de viață:

• Dieta și nutriția – o alimentație sănătoasă poate reduce riscul bolilor cronice și poate ajuta la menținerea unei greutăți optime. Greutatea în exces solicită sistemul circulator. De asemenea, persoanele supraponderale au de obicei un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială sau diabet, afecțiuni ce pot crește riscul accidentului vascular cerebral;
• Activitatea fizică – un program regulat de exerciții fizice va contribui la menținerea sănătății și tonusului. Studii recente au arătat că persoanele care efectuează exerciții fizice de minimum 5 ori pe săptămână au un risc mai scăzut de a face accident vascular cerebral;
• Fumatul – fumatul dublează riscul de accident vascular cerebral. Acesta îngroașă sângele, crește riscul apariției cheagurilor și contribuie la creșterea depozitelor de pe pereții vaselor de sânge;
• Alcoolul – consumul de alcool crește tensiunea arterială și riscul de AVC.
De asemenea, există și alți factori care influențează accidentul vascular cerebral, care nu pot fi ținuți sub control. Iată care sunt câțiva dintre aceștia:
• Vârsta – este un factor de risc important al accidentului vascular cerebral, ce crește odată cu trecerea anilor, dublându-se, după vârsta de 50 de ani, cu fiecare deceniu din viața unei persoane. Trebuie menționat faptul că cele mai multe accidente de acest gen sunt înregistrate la persoanele cu vârsta trecută de 65 de ani;
• Ereditatea – riscul de accident vascular cerebral este cu atât mai mare cu cât o persoană apropiată din familie a suferit unul, spre exemplu un părinte sau un frate;
• Un accident vascular cerebral anterior – dacă o persoană a suferit în trecut de un accident de acest gen, aceasta prezintă un risc mai mare de a suferi un altul în viitor.

Îngrijirea vârstnicilor cu accident vascular cerebral

Dat fiind faptul că accidentul vascular cerebral este des întâlnit la persoanele trecute de vârsta de 60 de ani, trebuie acordată o atenție deosebită pentru a îl putea preveni sau oferi tratamentul necesar atunci când acesta s-a produs.

Vârstnicii care au suferit la un moment dat de accident vascular, urmează un program riguros de reabilitare ce conține măsuri care ajută atât la recuperarea fizică, cât și la cea psihică. Este recomandată începerea tratamentului cât mai repede posibil, pentru a putea asigura pacientului o recuperare adecvată și o viață normală.

Principalele proceduri de recuperare în urma unui accident vascular diferă de la o persoană la alta, în funcție de gravitatea situației, însă toate au același scop:
• Reabilitarea fizică și psihică a unei persoane care a suferit un accident vascular;
• Ajutarea la dobândirea unei condiții fizice și psihice care să îi permită să se descurce cu cât mai puțin ajutor din partea celorlalte persoane;
• O integrare corespunzătoare atât în familie, cât și în comunitate.

O îngrijitoare de vârstnici la domiciliu trebuie să știe că majoritatea dizabilităților secundare ce provin dintr-un accident vascular pot fi înlăturate în termen de câteva luni dacă sunt luate măsurile necesare, însă altele pot persista pe tot parcursul vieții. De asemenea, aceasta trebuie să cunoască faptul că îngrijirea unui senior cu dizabilități secundare provenite dintr-un accident vascular poate fi uneori dificilă și necesită multă atenție. Recuperarea necesită răbdare, precum și urmarea unui tratament adecvat recomandat de către medic. Pe lângă ajutorul oferit în treburile zilnice, fiind în permanență lângă senior, îngrijitoarea acestuia poate oferi și suportul emoțional de care vârstnicul are nevoie.
Îngrijirea la domiciliu oferă numeroase avantaje seniorilor care au suferit de un accident vascular cerebral. Deoarece îngrijitoarea locuiește sub același acoperiș cu pacientul, aceasta poate asigura supraveghere permanentă, se poate asigura că tratamentul este urmat și poate observa dacă ceva nu este în regulă.

Îngrijirea unui senior care a suferit de un accident vascular cerebral reprezintă o mare răspundere față de viața și sănătatea lui, care necesită din partea îngrijitoarei acestuia atât muncă fizică, cât și suport emoțional. Iată câteva sfaturi pentru îngrijitoare privind pacienții cu dizabilități după un accident vascular:
• Oferirea unui suport corespunzător;
• Încurajarea la participarea la cât mai multe activități sociale, precum plimbări scurte în natură, cititul sau jocuri de memorie;
• Participarea la diverse activități din cadrul comunității;
• Încurajarea acestuia pentru a participa la activități care îi pot oferi independență;
• Administrarea tratamentului prescris de medic.

În plus, îngrijitoarea trebuie să mai aibă în vedere și alte activități, pentru a-i asigura seniorului un mediu adecvat și corespunzător nevoilor sale – pregătirea și schimbarea cât mai des a patului; toaleta generală a bolnavului, care este una dintre condițiile generale ale procesului de reabilitare; urmărirea funcțiilor vitale și stării de sănătate generale; ajutarea la administrarea tratamentului medicamentos; asigurarea unei alimentații corespunzătoare.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori la domiciliu

O îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să știe că reabilitarea după un accident vascular cerebral depinde de mai mulți factori. În primul rând, presupune recuperarea anumitor funcții, precum cele senzoriale, iar în al doilea rând, recuperarea emoțională. Mai mult, aceasta implică chiar și un proces de reabilitare pe plan social, pentru o desfășurare corespunzătoare a unei vieți normale.
Cu toate acestea, nu toate persoanele care suferă un accident de acest gen se recuperează complet într-un timp relativ rapid, ci întâmpină anumite obstacole, ce pot îngreuna recuperarea. Dintre acestea, pot fi menționate îngustarea câmpului vizual pe o parte a corpului, reflexe și simțuri diminuate, dificultăți de concentrare sau amnezie, dislexie sau incapacitatea de a realiza simple activități zilnice. Spre exemplu, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral pot desfășura anumite activități mai lent, în special pe cele care li se par nefamiliare. Pentru depășirea acestor momente dificile, sprijinul îngrijitoarei, a familiei și prietenilor, este foarte important.