10 informații utile pentru îngrijitoarele de persoane vârstnice în Germania

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Îngrijirea la domiciliu într-o țară străină este un domeniu complex. O persoană care dorește să lucreze ca îngrijitoare de vârstnici are nevoie de numeroase informații pe care ar trebui să le culeagă înainte de a pleca în afara țării natale.

Este bine de știut că meseria diferă mult și în funcție de angajator astfel că Promedica24 a creat o listă de informații importante pe care o persoană care dorește să lucreze ca îngrijitoare seniori în Germania trebuie să le cunoască.

1. Îngrijirea la domiciliu este o meserie cu atribuții specifice.

Multe persoane care lucrează în domeniu se plâng de faptul că, pe lângă îngrijirea unei persoane în vârstă, mai fac și curățenie în pod sau lucrează în grădina pacientului. Cu Promedica24 îngrijitoarea poate fi sigură că aceste activități nu fac parte din fișa postului și că sarcinile ei sunt cele normale: îngrijirea personală a vârstnicului, prepararea mâncării, comunicarea cu pacientul, menținerea curățeniei în casă, efectuarea cumpărăturilor, etc.
În cazul în care îngrijitoarea care colaborează cu Promedica24 observă că i se cer activități care nu sunt incluse în fișa postului, compania îi recomandă să discute întâi cu vârstnicul (dacă se poate) sau cu familia acestuia, apoi să-și informeze coordonatoarea.

2. Înainte de începerea activității, îngrijitoarea are dreptul de a primi toate informațiile necesare.

Îngrijitoarea care colaborează cu Promedica24 primește toate informațiile ce țin de job înainte de a semna contractul de colaborare. De asemenea, în momentul în care ajunge pentru prima dată în casa persoanei îngrijite, ea va fi informată cu privire la starea pacientului, activitățile care îi revin, preferințele vârstnicului și alte detalii menite a-i ușura meseria.

3. Îngrijitoarea de persoane vârstnice în Germania trebuie să știe principalele măsuri de prim ajutor.

Vârstnicii suferă de anumite afecțiuni, iar multe dintre acestea le pot pune viața în pericol. În primul rând, îngrijitoarea trebuie să sune la serviciul de urgență în cazul în care observă că starea seniorului s-a deteriorat rapid, apoi să-i acorde acestuia primul ajutor, în funcție de situația în care se află (stare de inconștiență, stop cardio-respirator, leșin, accidentări, insolație, etc.).

4. Este important ca îngrijitoarea să acorde atenție deosebită igienei personale, vestimentației și comportamentului.

Între îngrijitoare și senior trebuie să se construiască o relație de prietenie bazată pe respect și comunicare. Igiena personală, vestimentația și comportamentul pot influența decisiv calitatea legăturii care se creează între cele două părți. Îngrijitoarea trebuie să aibă grijă să se spele pe mâini înainte și după îngrijirea corporală, să utilizeze mănuși de unică folosință, să aibă grijă ca hainele ei să fie mereu curate, să se îmbrace decent și să evite machiajul excesiv și accesoriile opulente. Ea trebuie să aibă un comportament civilizat și să folosească un limbaj decent, chiar blând.

5. Germania este o țară foarte diferită față de România.

Îngrijitoarea trebuie să țină cont nu doar de particularitățile legislative și culturale, ci și de faptul că vârstnicii nemți au alte preferințe și așteptări față de bătrânii din România. De exemplu, îngrijitoarea trebuie să se aștepte ca pacientul să fie un adevărat turist (dacă starea de sănătate îi permite), nemții în vârstă având o mare pasiune pentru călătorii și cultură.

6. Îngrijirea seniorilor la domiciliu nu presupune doar interacțiunea cu persoana îngrijită.

Pe lângă pacient, îngrijitoarea va trebui să comunice și cu familia acestuia, vecini, medicul personal al vârstnicului, vânzători, farmaciști și prieteni de familie ai seniorului. Un bun nivel al limbii germane îi va oferi astfel mai multă încredere în propriile puteri, o va ajuta să se descurce mai ușor și să construiască relații de calitate. În cazul în care o persoană vrea să colaboreze cu Promedica24 însă nu știe limba germană, compania îi poate oferi cursuri gratuite în format digital.

7. Orice om are dreptul la intimitate.

Deși majoritatea cazurilor cer ca îngrijitoarea să depășească sfera intimității din pricipa faptului că vârstnicul nu se poate deplasa sau suferă de o afecțiune psihică gravă, acesta are în continuare dreptul la intimitate. Astfel, este important ca scrisorile și corespondența persoanei îngrijite să nu fie deschise decât de persoanele autorizate, iar bunurile acesteia să nu fie folosite sau aruncate fără acord.

8. Atât tratamentul medicamentos, cât și dieta vârstnicului trebuie respectate cu strictețe.

Meseria de îngrijitoare vârstnici presupune un grad mare responsabilitate din partea practicantului deoarece, din cauza afecțiunilor de care suferă, seniorii pot fi foarte dificili. Îngrijitoarea trebuie să respecte tratamentul seniorului și să se asigure că acesta îl ia la timp, să gătească doar acele preparate permise și să îl însoțească în efectuarea examenelor medicale periodice.

9. În atribuțiile îngrijitoarei intră și sarcina de a-l ajuta pe vârstnic să alunge depresia și singurătatea.

Îngrijirea nu se rezumă doar la partea fizică deoarece bătrânul are nevoie și de comunicare și înțelegere. Îngrijitoarea de persoane vârstnice în Germania trebuie să acorde atenție activităților care îi fac plăcere vârstnicului și să îl ajute să își descopere noi hobby-uri deoarece acestea îl vor ajuta să se simtă mai împlinit și să uite de problemele vârstei.

10. Îngrijitoarea de seniori în Germania nu este asistentă medicală.

Este strict interzis pentru îngrijitoare să intervină asupra corpului pacientului astfel, ea nu are voie să: facă injecții, dozeze insulina în cazul vârstnicului diabetic, să măsoare glicemia sau să trateze plăgile deschise. Toate activitățile care pot pune în pericol viața îngrijitoarei sau a persoanei îngrijite sunt strict interzise.