Tot ce trebuie să știe o îngrijitoare de seniori despre Alzheimer

24 octombrie 2019 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

O îngrijitoare de bătrâni la domiciliu în Germania care colaborează cu Promedica24 trebuie să știe cât mai multe informații despre bolile cu care se confruntă persoanele în etate. Dată fiind vârsta înaintată a acestora, este posibil să fie afectate de boli degenerative ale creierului. Cea mai des întâlnită astfel de afecțiune este Alzheimer, boala în care memoria se degradează treptat.

Ce este Alzheimer?

Această afecțiune face parte din categoria bolilor degenerative ale creierului, afectând memoria, inteligența, judecata și comportamentul. Majoritatea oamenilor tind să o subestimeze, considerând-o doar o boală care afectează moderat memoria.

Alzheimer nu înseamnă doar că seniorul a uitat unde și-a pus cheile.

Această afecțiune se asociază cu tulburări de comportament, de personalitate și cu pierderea abilității de a efectua activitățile zilnice.

Deși afectează un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume, nu se cunoaște cu siguranță cauza care o provoacă. Anumite studii au demonstrat că riscul de a face Alzheimer este mai mare în situația celor ce au un membru al familiei ce suferă de această boală, iar zincul și magneziul ar avea și ele un rol în declanșarea bolii.

Alzheimer-ul se poate trata însă nu se poate vindeca.

Tratamentul este complex și presupune atât terapie psihologică și comportamentală, cât și tratament medicamentos. Depistarea din timp a bolii și începerea tratamentului pot amâna degradarea mentală și pot ajuta pacientul să înțeleagă mai bine afecțiunea de care suferă.

Cum poate o îngrijitoare de seniori să recunoască simptomele?

Chiar dacă seniorul nu a fost diagnosticat cu Alzheimer, îngrijitoarea de vârstnici trebuie să țină cont de faptul că acesta poate dezvolta boala datorită vârstei înaintate.

Pierderile de memorie reprezintă, de obicei, prima manifestare a acestei afecțiuni, iar multe persoane în vârstă se îngrijorează când acestea apar. Deși este bine știut că persoanele de 60-70 de ani se confruntă cu pierderi de memorie pe termen scurt și că acestea sunt normale, este indicat să se țină cont de ele și să se apeleze la consult de specialitate.

Astfel, îngrijitoarea ar trebui să fie atentă dacă seniorul uită:

  • evenimente în totalitate,
  • momente importante din trecut,
  • locul unde trăiește,
  • numele unor persoane apropiate,
  • locurile unde își ține anumite obiecte.

Aceste modificări ar trebui notate și semnalate aparținătorului și/sau medicului personal al pacientului.

Boala este însoțită adesea de modificări de comportament, gândire și personalitate. Semnele bolii se pot observa atunci când apar dificultăți în activitățile cotidiene, de exemplu:

  • nu mai pot prepara o rețetă;
  • utilizează cuvinte neobișnuite în locul celor pe care le foloseau în mod normal;
  • se îmbracă cu haine nepotrivite pentru vremea respectivă;
  • nu mai știu adresa unde locuiesc;
  • nu mai pot interpreta numere;
  • pun anumite obiecte în locuri neobișnuite;
  • își schimbă brusc și fără motiv starea de spirit;
  • sunt confuzi și suspicioși;
  • refuză activitățile zilnice obișnuite și petrec tot mai mult timp în pat;
  • susțin cu fermitate unele credințe false.

Cum se îngrijește bătrânul bolnav de Alzheimer?

Multe dintre cazurile ce necesită îngrijire de specialitate presupun un pacient bolnav de Alzheimer. Fiind cea mai întâlnită formă de demență, această boală progresează treptat, distingându-se trei mari stadii în evoluția sa:

  • Stadiul incipient – apare dezorientarea în zone pe care seniorul nu le cunoaște, uită ce a făcut cu puțin timp în urmă și nu se mai poate concentra la fel de bine. De obicei, aceste semne sunt puse pe seama vârstei, însă este important ca ele să fie detectate și analizate de către un medic specialist care poate oferi tratamentul adecvat.
  • Stadiul de mijloc – seniorul devine mai retras și, deși conștient de boală, o neagă. Apar dezorientarea în locurile cunoscute și tulburările de limbaj.
  • Stadiul avansat – este etapa cea mai complicată, în care seniorul manifestă stări de indiferență și apatie, având nevoie de supraveghere permanentă. Tot acum apar și tulburările severe de comportament, unii pacienți putând fi agresivi sau putând pleca de acasă. Dat fiind faptul că nu își mai aduc aminte unde locuiesc, seniorii se pot rătăci, iar riscul de deces cauzat de accidente rutiere, deshidratare sau inaniție crește destul de mult.

Dată fiind complexitatea situației, o îngrijitoare de seniori trebuie să fie înțelegătoare, răbdătoare și să accepte faptul că pacientul suferă de o boală atât de grea ca Alzheimer-ul. Dacă răbdarea nu există, atunci persoana îngrijită va avea senzația că a greșit cu ceva, ceea ce poate produce nemulțumire și supărare, chiar agresivitate dacă stadiul bolii este avansat. Este bine ca îngrijitoarea să știe că bolnavii de demență au o capacitate de învățare condiționată, iar aceasta se micșorează treptat pe parcurs ce afecțiunea avansează.

Rolul îngrijitoarei de seniori

Îngrijirea unui vârstnic care suferă de Alzheimer poate fi o provocare mare chiar și pentru o îngrijitoare cu experiență. Pacientul are nevoi speciale și necesită îngrijire deosebită, principala preocupare a îngrijitoarei fiind ca acesta să își păstreze o oarecare independență cât mai mult timp.

Cum în cazul seniorului bolnav de Alzheimer are loc o scădere progresivă a capacității acestuia de a conlucra și colabora, îngrijirea se diferențiază considerabil de a celor cu alte afecțiuni. O îngrijitoare a unui senior ce suferă de această afecțiune trebuie să înțeleagă trăirile persoanei îngrijite, să se pună în pielea ei și să decidă ce este mai bun pentru ea. Trebuie să se aibă în vedere nevoile psihologice, cele emoționale și cele legate de îngrijire, iar tot efortul depus ar trebui să se concentreze pe asigurarea unei vieți bune într-un mediu cunoscut, cu un program fix și, dacă se poate, pe interacțiunea vârstnicului cu alte persoane.

Sarcinile unei îngrijitoare de seniori:

  1. Prevenirea accidentelor

Deoarece un senior care suferă de Alzheimer nu mai poate să-și desfășoare activitățile zilnice în mod normal, trebuie ca îngrijitoarea să țină cont că riscul de accidentare este destul de mare. În ultimele etape ale bolii, pacientul poate cădea, se poate arde sau opări și de aceea este necesară păstrarea unei rutine în activitățile zilnice și amenajarea locului în care acesta trăiește astfel încât obiectele ce ar putea să îl rănească să nu fie la vedere.

  1. Îngrijirea corporală și îmbrăcămintea

O îngrijitoare de bătrâni trebuie să se ocupe atât de îngrijirea corporală a pacientului, cât și de îmbrăcarea acestuia. Trebuie să se asigure că temperatura apei utilizate la baie este potrivită, că nu există pericol de accidentare în baie (covorașe speciale) și să utilizeze scaune speciale pentru cei ce nu mai colaborează deloc. În ceea ce privește îmbrăcarea, îngrijitoarea poate întâmpina dificultăți și de aceea trebuie să se asigure că hainele folosite sunt ușor de îmbrăcat/dezbrăcat și că această acțiune nu îi provoacă disconfort.

  1. Prepararea alimentelor și hrănirea pacientului

Vârstnicii care suferă de Alzheimer uită, de obicei, să mănânce, mănâncă prea mult sau nu mai pot să își dea seama dacă aleg alimentele corecte sau nu. De aceea, îngrijitoarea este cea care se va ocupa de hrănirea pacientului, alegând alimentele potrivite. Lipsa poftei de mâncare este o problemă des întâlnită și este necesar să se găsească repede o soluție, deoarece poate conduce la probleme grave de sănătate. Și aportului de lichide trebuie să i se acorde atenție specială, supravegherea ca seniorul să consume cel puțin 1.5 litri de apă (lichide) pe zi căzând tot în sarcina îngrijitoarei.

  1. Supraveghere continuă

Persoanele cu demență au mari probleme cu somnul. Insomnia este însoțită deseori de agitație și plimbări nocturne, ce pot scăpa de sub control. O îngrijitoare trebuie să aibă grijă ca seniorul să nu plece neînsoțit din locuință, deoarece se poate rătăci și trebuie să verifice ca nu cumva acesta să doarmă prea mult în timpul zilei.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori în Germania

O îngrijitoare de seniori în Germania trebuie să țină cont de faptul că majoritatea vârstnicilor, dată fiind vârsta înaintată, au probleme de memorie. Cea mai des întâlnită formă de demență în cazul lor este boala Alzheimer, aceasta necesitând atenție sporită mai ales în stadiile avansate când pacientul nu mai este conștient de ceea ce face.

Îngrijirea unui senior cu Alzheimer poate fi destul de complicată. În faza terminală se observă o apatie pronunțată, ce reduce capacitatea de mișcare și creșterea riscului de apariție a escarelor.

Trebuie să se ia în considerare că, oricât de complicat ar părea pacientul, acesta își păstrează timp îndelungat sentimentele de rușine și, dacă i se atrage atenția asupra problemelor aduse de boală, poate deveni agresiv.