Locuri unde puteți însoți seniorii

20 mai 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Sedentarismul se instalează odată cu bătrânețea și poate aduce cu sine numeroase probleme legate atât de sănătatea fizică, cât și de cea psihică. Treptat, acestea afectează toate organele corpului și apare degradarea, care este imposibil de oprit, însă poate fi încetinită, natural, cu diverse activități zilnice. Mișcarea este una dintre aceste activități. Mișcarea este esențială în viața oricărui senior. În ultima vreme, aceasta este considerată un remediu pentru foarte multe dintre afecțiunile vârstei a treia și este recomandată de către medici, deoarece este o activitate accesibilă oricui. Când ne referim la mișcare, nu vorbim neapărat despre exerciții fizice sau sport, ci și despre simpla plimbare, pe care o puteți face împreună cu persoana de care aveți grijă. Promedica24 vă prezintă în acest articol locuri în care puteți merge împreună cu seniorul și ce ar trebui să faceți, în funcție de afecțiunile de care suferă acesta.

CARE SUNT BENEFICIILE MIȘCĂRII?

Pentru a îmbunătăți starea de sănătate a vârsticului, precum și starea de spirit a acestuia sunt necesare doar 30 de minute de mișcare în fiecare zi.

Iată care sunt beneficiile mișcării:

  • Crește energia – O simplă plimbare prin parcul de pe strada pacientului poate aduce un aport semnificativ de energie acestuia. Mișcarea regulată poate îmbunătăți puterea mușchilor și poate mări rezistența. În timpul mișcării se livrează oxigen și nutrienți către țesuturi, iar sistemul cardiovascular este ajutat să lucreze mai eficient. Rezultatul este reprezentat de îmbunătățirea activității inimii și a plămânilor, fapt ce duce la mai multă energie în fiecare zi.
  • Îmbunătățește starea de spirit – Am prezentat și în articolele Promedica24 anterioare faptul că depresia este una dintre probleme majore ale bătrâneții. De aceea, este esențial să luați în calcul mișcarea persoanei îngrijite, pentru a reduce sau a preveni depresia. Plimbările în diverse locuri accesibile seniorilor reduc stresul și îmbunătățesc starea de spirit a acestora. Activitatea fizică stimulează substanțele din creier, făcându-i pe vârstnici să se simtă mai veseli, mai relaxați și mai puțin anxioși.
  • Controlează greutatea – Pentru bătrânii care au probleme de greutate, mișcarea este extrem de importantă pentru a menține un nivel al greutății normal. Plimbările ajută la sănătatea articulațiilor, care pot fi deteriorate, atât din cauza vârstei, cât și din cauza greutății prea mari.
  • Combate insomnia – Una dintre cauzele insomniei este lipsa de mișcare. Bătrânii sedentari, care petrec timpul doar în casă, nu dorm la fel de bine ca cei care fac mișcare în aer liber. Mișcarea îi poate ajuta să adoarmă mai repede pe seniori, să aibă un somn profund, de calitate. Evitați însă ca plimbările să aibă loc cu puțin timp înainte de ora somnului, fiindcă acestea pot energiza pacientul și îl vor împiedica să adoarmă.
  • Mențin viața socială – Plimbările prin oraș sau prin cartierul unde locuiește seniorul de care aveți grijă sunt benefice și pentru viața socială a acestuia. Plimbările prilejuiesc întâlnirea cu vechii prieteni sau cu vecinii acestuia, ajutându-l pe vârstnic să socializeze și să afle noutăți din viața prietenilor săi, menținându-i o stare de spirit pozitivă.

LOCURI DE VIZITAT ÎMPREUNĂ CU SENIORII

Sunt numeroase locuri unde doamnele îngrijitoare se pot duce împreună cu seniorii, astfel încât aceștia să facă mișcare și să se relaxeze. Promedica24 vă recomandă să aveți întotdeauna grijă la condiția fizică a pacientului, la starea de sănătate și la restricțiile acestuia. Înainte de a lua o decizie asupra locului în care veți merge în următoarea zi, este indicat să vă sfătuiți cu familia acestuia și să hotărâți împreună, astfel încât să nu apară neînțelegeri ulterior.

  • Plimbările prin parc

Parcurile sunt cea mai accesibilă destinație pentru un senior, când vine vorba de plimbări în aer liber. În parc seniorii pot fi mai aproape de natură, se pot relaxa, ascultând cântecul păsărilor, urmărind trecătorii și admirând plantele și copacii.

Dacă pacientul suferă de deficiențe locomotorii este indicat să nu parcurgeți distanța dintre locuință și parc pe jos, mai ales dacă acesta este mai mare. Mergând pe jos, seniorul, atât cel cu deficiențe, cât și cel fără, poate obosi, iar în parc va prefera să se odihnească pe o bancă, decât să se plimbe. Este mai eficientă mișcarea în parc, unde aerul este mai curat, datorită plantelor și copacilor, decât pe stradă, unde aerul este mai poluat, din cauza mașinilor.

Tot în parc, pot avea loc diverse activități destinate vârstnicilor. Vă recomandăm să urmăriți mereu evenimentele care urmează să aibă loc în orașul în care locuiți, astfel încât să puteți sugera seniorului și familiei participarea la diversele activități din oraș. Se pot organiza clase de pictură, de yoga, de lectură sau de poezie, clase de exerciții fizice și multe altele.

  • Explorați orașul

Dacă vârstnicul nu are deficiențe locomotorii și are o condiție fizică destul de bună, astfel încât să nu prezinte dificultăți în a parcurge distanțe mai mari, o idee bună este să explorați împreună orașul. Astfel, acesta își poate antrena memoria, prezentându-vă chiar dumneavoastră, îngrijitoarei, obiectivele turistice ale orașului sau puteți descoperi împreună locuri noi și interesante. Urmăriți să căutați obiective cât mai apropiate de locuință, pentru a evita eventuale situații neplăcute. Întrebați seniorul ce i-ar plăcea să vadă și încercați să căutați locuri plăcute pentru acesta, în scopul relaxării și menținerii unei stări de bine.

Nu uitați să țineți seama de vreme. Dacă este mult prea cald, încercați să nu ieșiți la orele de vârf și să planificați ieșirea atunci când se mai răcorește. Dacă este prea frig, evitați să scoateți vârstnicul la plimbări în aer liber.

  • Lecturați într-o librărie

În prezent, sunt tot mai multe librării care permit clienților să ia loc și să răsfoiască revistele sau cărțile pe care doresc să le cumpere, savurând o cană cu ceai sau cafea. Dacă seniorul este pasionat de lectură, puteți merge într-o plimbare până la cea mai apropiată librărie și vă puteți bucura împreună de lumea cărților. În acest fel actualizați și informațiile vârstnicului legate de noile cărți apărute și este o activitate plăcută și relaxantă.

  • Vizitați un muzeu

Muzeele sunt o idee foarte bună, indiferent de vreme. Acestea oferă seniorilor oportunitatea de a învăța lucruri noi din diverse domenii. Totodată, unele muzee oferă intrarea gratuită sau la un preț redus vârstnicilor, ceea ce face din muzeu o locație accesibilă tuturor. Aveți în vedere domeniile de interes ale bătrânului, astfel încât să îi oferiți o experiență plăcută. Nu în ultimul rând, consultați programul de vizitare, pentru a evita un drum în plus, fără succesul vizitei.

  • Mergeți la cumpărături

Este un lucru bine cunoscut faptul că femeilor, indiferent de vârstă, le face plăcere să meargă la cumpărături. Acest lucru nu este exclus nici în rândul bărbaților. Puteți merge la târgurile organizate în oraș, pentru a avea o experiență mai interesantă sau, în anumite zile, îi puteți propune seniorului, dacă acesta și familia acestuia sunt de acord, să vă însoțească la piață sau la supermarket, pentru a face cumpărăturile împreună. Astfel, seniorul se va simți implicat în activitățile zilnice și se va bucura de faptul că poate fi de ajutor.

Există numeroase magazine interesante, cum ar fi cele de antichități, pe care le puteți vizita, dacă seniorul este pasionat de acest domeniu.

  • Vizionați un spectacol de teatru sau un film

Spectacolele de teatru sau filmele sunt mereu un prilej de relaxare și o doză de cultură necesară oricărei persoane. Chiar dacă dumneavoastră, ca îngrijitoare, vă va fi mai greu să înțelegeți limba, satisfacția seniorului va compensa acest lucru. Consultați-vă cu familia pacientului despre gusturile acestuia în materie de teatru și film și decideți împreună ce spectacol sau film să alegeți.

  • Tur cu bicicleta

Dacă știți să mergeți pe bicicletă, iar seniorul are o condiție fizică bună, puteți sugera o plimbare cu bicicleta prin cartier sau prin parcul din apropiere. E o modalitate excelentă de a face mișcare și de a vă relaxa împreună.

  • Lecții de înot

Înotul este benefic la orice vârstă. În funcție de restricțiile și de condiția fizică a pacientului, puteți prezenta familiei opțiunea ca acesta să participe la clase de înot. Există clase speciale, dedicate seniorilor, unde se practică exerciții speciale, adaptate vârstei și necesităților acestora.

  • Cluburi pentru vârstnici

Interesați-vă despre cluburile pentru vârstnici din apropiere și sugerați participarea seniorului la activitățile din cadrul acestora. Însoțiți-l cu răbdare și îndemnați-l să ia parte la discuțiile sau activitățile ce au loc la club. Astfel, el va socializa și își va menține memoria antrenată.

Așadar, mișcarea are foarte multe avantaje și trebuie inclusă în programul zilnic al vârstnicului. Nu ezitați să propuneți idei noi de activități și să sugerați noi locuri pe care să le vizitați împreună cu seniorul.

Pe lângă toate activitățile de rutină zilnică, precum curățenia, gătitul și consultațiile la medic, puteți avea parte de multe alte activități relaxante și plăcute, atât pentru senior, cât și pentru dumneavoastră. Există numeroase posibilități de a vă petrece timpul alături de pacient. Mișcarea, plimbările îi vor fi benefice acestuia, și pentru sănătatea fizică, și pentru cea psihică. Profitați de ocazie și bucurați-vă de lucrurile pe care le descoperiți împreună cu seniorul. Nu uitați ca de fiecare dată când doriți să propuneți o nouă activitate, să vă consultați cu familia acestuia și să nu îi neglijați starea de sănătate și condiția fizică.