Îngrijirea seniorilor cu nevoi speciale

19 octombrie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

O persoană care dorește un loc de muncă ca îngrijitoare de seniori în Germania este necesar să țină cont de faptul că există posibilitatea să primească și un caz mai complicat, în care pacientul suferă de anumite afecțiuni ce necesită atenție suplimentară. De aceea, este important să înțeleagă care ar fi acestea și ce ar trebui să facă pentru a acorda servicii de îngrijire la domiciliu de înaltă calitate.

Dacă un diabetic este capabil să facă o plimbare până la piață alături de îngrijitoare, în cazul unui vârstnic bolnav psihic, astfel de activități nu sunt recomandate deoarece ar putea să îi pună viața în pericol. Astfel, seniorii cu nevoi speciale pot fi definiți ca fiind acele persoane care necesită supraveghere continuă și care nu își pot desfășura activitățile zilnice în mod normal.

Dintre persoanele în vârstă care pot fi numite „cu nevoi speciale”, ne vom concentra atenția asupra celor:

  • Inconștiente și comatoase
  • Dializate
  • Care suferă de afecțiuni oncologice
  • Care suferă de afecțiuni psihice.

Îngrijirea seniorilor inconștienți și comatoși

Vârstnicii inconștienți și comatoși sunt, de regulă, imobilizați la pat și nu pot să își îndeplinească singuri o mare parte din nevoile fundamentale (în unele cazuri chiar toate). Starea de inconștiență și coma se deosebesc în ceea ce privește vigilența. Dacă în cazul inconștienței aceasta este scăzută și pacientul întâmpină dificultăți în ceea ce privește răspunderea la stimuli, în cel al comei acesta pierde de tot perceptivitatea și posibilitatea de a comunica.

Atât inconștiența, cât și coma pot fi determinate de diverse probleme, cum ar fi: accidentul vascular cerebral, traumatisme craniene (edem cerebral), tumori sau anevrisme cerebrale, diabet zaharat, stop cardio-respirator sau diverse infecții, cum ar fi meningitele și encefalitele.

În cazul pacienților inconștienți și comatoși, în atenția unei îngrijitoare de seniori cad următoarele activități de îngrijire:

  • Asigurarea unui climat corespunzător: o temperatură cuprinsă între 18 și 20 de grade, spațiu aerisit zilnic (luându-se în calcul faptul că seniorul este în încăpere);
  • Poziționarea corectă a bolnavului în pat în funcție de starea acestuia: decubit dorsal, cu capul rotit într-o parte pentru a împiedica înecarea, sau poziție de drenaj postural, cu picioarele ridicate și capul poziționat într-o parte, dacă există secreții ce ar putea să-i blocheze căile respiratorii;
  • Prevenirea escarelor prin efectuarea manevrelor specifice: seniorul va fi repoziționat la un interval de 1-2 ore, se vor verifica așternuturile să nu aibă cute și se va inspecta cu atenție pielea pacientului, cel puțin o dată pe zi;
  • Hrănirea pacientului: se va face pe cale bucală cu ajutorul unei lingurițe dacă reflexul de înghițire este prezent, dacă nu, se va ajuta asistenta medicală la introducerea și fixarea sondei pentru alimentare;
  • Asigurarea igienei personale: se va face toaleta ori de câte ori este necesar.

În caz de vărsături, îngrijitoarea va întoarce capul seniorului într-o parte pentru a evita sufocarea, iar în cazul incontinenței urinare va asigura bolnavului plosca sau scutecul.

Îngrijirea seniorilor dializați

În bolile cronice de rinichi, pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism, se utilizează dializa. Această metodă de tratament presupune transportul periodic al pacientului la spital. Îngrijitoarea este nevoie nu doar să înțeleagă procedura, ci să și însoțească seniorul în deplasări, să îi ofere sprijinul necesar și să comunice cu el.

Este important ca o îngrijitoare a unui senior dializat să știe că:

  • Acesta este mai sensibil la infecții și necesită o atenție mai mare în ceea ce privește igiena corporală și curățenia locului în care trăiește;
  • Toaleta cavității bucale trebuie făcută cu rigurozitate, fiind indicat ca la final să se badijoneze cu glicerină boraxată sau apă bicarbonatată;
  • În cazul în care suferă și de afecțiuni cardiovasculare și își petrece majoritatea timpului în pat, seniorul are nevoie de masaj pe regiuni pentru a ajuta circulația sângelui;
  • Dieta este una specifică și este indicat să fie respectată cu strictețe, orice modificare putând afecta sănătatea vârstnicului;
  • Dacă seniorul este apt să se deplaseze, ar trebui să evite totuși statul prea mult în picioare sau în poziția șezând.

Îngrijirea seniorilor care suferă de afecțiuni oncologice

Îngrijirea pacienților care suferă de cancer este probabil cea mai mare provocare pe care o poate întâlni o îngrijitoare. Dacă în stadiul incipient al bolii, pacientul va prezenta mai mult afecțiuni psihice, în cel final totul se agravează. Îngrijitoarea se cuvine să știe încă de la început că acești suferinzi prezintă stări diferite, foarte puternice, și vor avea episoade de anxietate, frică și depresie.

Dintre tipurile de cancer cel mai des întâlnite se pot menționa: de colon, de stomac, ovarian și de col uterin, pulmonar și de piele.

Cum independența dispare atunci când cancerul este în faza terminală, pacientul va avea nevoie de și mai multă grijă. Astfel, îngrijitoarea de seniori trebuie să:

  • Înțeleagă metodele terapeutice și ale tratamentului;
  • Acorde atenție deosebită igienei corporale și efectuării nevoilor fiziologice;
  • Aibă mare grijă la tot ce are legătură cu umiditatea, bolnavul fiind predispus la probleme ale pielii (escare, hemoragii cutanate);
  • Administreze medicamentele conform recomandărilor medicului personal al pacientului;
  • Hrănească vârstnicul. Această activitate se va face diferit, în funcție de forma de cancer și localizarea acesteia.

Tipul de cancer nu contează și nici stadiul acestuia. Dată fiind gravitatea situației, cel mai important lucru este să se privească totul cu înțelegere și să se ofere suportul necesar. Un senior care suferă de afecțiuni oncologice nu are nevoie să i se aducă aminte mereu de situația în care este, ci este recomandat să fie îndepărtat de orice gând negativ ce ar putea să-i afecteze mai tare starea psihică. Îngrijitoarea poate să găsească activități pe care să le poată face împreună cu acesta și care să-l ajute la relaxare, să-l încurajeze să descopere noi hobby-uri, să-l convingă că este bine să țină legătura cu persoanele care-i sunt apropiate și să îl facă să înțeleagă că nu este singur în lupta cu boala.

Îngrijirea seniorilor care suferă de afecțiuni psihice

O boală psihică afectează emoțiile, gândurile și comportamentul și nu ține cont de vârstă, sex sau statut social. Ea poate fi mai gravă, cu o evoluție îndelungată, sau mai puțin severă, însă oricum ar fi, nu se tratează de la sine. În mod normal este necesar un tratament medicamentos asociat cu ședințe de psihoterapie și de înțelegere din partea celor din jur.

Dintre afecțiunile psihice se pot menționa: tulburarea de anxietate, tulburarea obsesiv-compulsivă, anorexia, bulimia, tulburarea bipolară, schizofrenia, demența, etc.

Ce este necesar să știe o îngrijitoare de seniori despre boala psihică?

  • Este o boală în adevăratul sens al cuvântului, nu un semn de slăbiciune.
  • Nu este o alegere.
  • Poate fi rezultatul unor cauze diverse, dintre care: ereditatea, dezechilibre la nivelul creierului, traume sau comportament învățat.
  • Se tratează și nu este contagioasă.
  • Poate fi chiar mai dureroasă decât cea fizică, simptomele fiind foarte greu de suportat uneori.
  • Cere sprijinul celor apropiați, aceștia fiind esențiali pentru reușita tratamentului.
  • Majoritatea celor ce sunt afectați de astfel de boli nu sunt violenți.
  • Bolnavii pot avea o viață activă și productivă în continuare.

Îngrijitoarea unui senior care suferă de o astfel de afecțiune trebuie să se informeze de la început în ceea ce privește diagnosticul persoanei asistate, tratamentul, comportamentul și posibilele manifestări. Este nevoie ca ea să respecte cu strictețe indicațiile medicale și, ori de câte ori dorește informații suplimentare, să discute cu familia pacientului sau cu medicul personal al acestuia. Tot în sarcinile ei intră și supravegherea continuă, ea trebuind să verifice atât administrarea medicamentelor, cât și starea generală a seniorului. În cazul în care observă schimbări în comportamentul acestuia, oricât de nesemnificative ar părea, este obligatoriu să le comunice de urgență aparținătorului.

Înțelegerea este o altă cerință importantă a meseriei de îngrijitoare persoane vârstnice la domiciliu, în cazul pacienților bolnavi mintal aceasta fiind obligatorie. Ieșirile emoționale ale pacientului trebuie privite cu obiectivism, certurile sunt de evitat, la fel și contrazicerile, iar o atitudine pozitivă este necesară pentru a trece cu brio de fiecare zi. Seniorii suferinzi pot fi extrem de obositori însă, cu calm și blândețe, pot fi ajutați să-și tempereze trăirile.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori în Germania

Indiferent că seniorul suferă de boli maligne, psihice sau este imobilizat la pat, o îngrijitoare nu trebuie să uite că răbdarea este ajutorul numărul unu în îngrijirea la domiciliu. Pe lângă aceasta, este nevoie și de o bună cunoaștere a afecțiunii pacientului, a modului în care aceasta îi poate pune viața în pericol, a tratamentului și a metodelor de acordare a primului ajutor. Este necesar ca îngrijitoarea să prevadă necesitățile vârstnicului, să înțeleagă și să ofere îngrijirea necesară. Ea trebuie să fie foarte atentă deoarece îngrijirea seniorilor cu afecțiuni grave cere foarte multă responsabilitate.