Despre alimentația seniorului

9 ianuarie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

O dietă corectă și un stil de viață sănătos sunt elemente vitale, mai ales pentru persoanele vârstnice, ce au trecut de 65 de ani. Alimentația corectă și echilibrată ajută la reducerea riscului unor potențiale probleme de sănătate și conduce la o mai bună calitate a vieții. Evitarea anumitor alimente dăunătoare poate preveni numeroase boli. De exemplu, mâncarea bogată în grăsimi este asociată cu cancerul de prostată, colon și pancreas. Bolile degenerative, cum ar fi osteoporoza și diabetul zaharat, sunt de asemenea legate de dietă, mai precis de micronutrienți.

Atunci când alegeți să lucrați ca îngrijitoare de bătrâni în Germania este foarte important să cunoașteți atât regulile generale despre alimentația seniorilor, cât și informații specifice despre necesitățile și preferințele alimentare ale vârstnicului pe care îl îngrijiți. Alimentația nu trebuie să îi agraveze acestuia starea de sănătate și trebuie să respecte restricțiile impuse de medic.

Într-un articol anterior v-am prezentat dieta seniorilor care suferă de diferite afecțiuni. Îl puteți citi AICI.

Odată cu îmbătrânirea, alimentația vârstnicului se transformă, din cauza schimbărilor legate de apetit, obiceiuri, starea de sănătate etc. Nevoile nutriționale variază de la persoană la persoană, iar ca îngrijitoare, trebuie să țineți seama de toate necesitățile și limitele seniorului.

FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ ALIMENTAȚIA

Obiceiurile și nevoile se schimbă odată cu vârsta. Este recomandat să cunoașteți factorii care influențează alimentația vârstnicilor pentru a le înțelege problemele și a vă adapta la cerințele acestora.

Apetitul

Mulți oameni se confruntă cu pierderea apetitului, pe măsură ce înaintează în vârstă. De asemenea, simțuri precum gustul și mirosul se diminuează, fapt ce afectează pofta de mâncare. Acest lucru este periculos, deoarece poate duce la subnutriție și alte probleme de sănătate. Dacă vârstnicul are o activitate fizică mai scăzută, mâncatul foarte des nu este recomandat, acesta neputând să ardă caloriile. Ca îngrijitoare trebuie să încurajați seniorul să se hrănească și să adopte o alimentație potrivită.

Caloriile

Studiile arată că vârstnicii au nevoie de mai puține calorii, față de adulți. Consumul unui număr mai mare de calorii decât poate corpul să ardă conduce la creșterea greutății. Seniorii au mai puțină energie, probleme cu mușchii și oasele, ceea ce cauzează mai puțină mobilitate și la încetinirea metabolismului, diminuând nevoile calorice.

Condiția medicală

Este cunoscut faptul că persoanele în vârstă sunt predispuse la boli cronice, precum diabetul, colesterolul crescut, osteoporoză și altele. Pentru a preveni sau trata aceste afecțiuni, medicii recomandă schimbarea dietei. Îngrijitoarea de bătrâni trebuie să cunoască sensibilitățile acestora, restricțiile alimentare și să se adapteze la ele. Unele persoane pot deveni alergice la ceapă, ardei, produse lactate sau mâncăruri picante, odată cu îmbătrânirea.

Medicația

Medicația este un factor important care influențează alimentația. Multe medicamente, specifice vârstei, dăunează în combinație cu diverse alimente. Efectele adverse pot fi multiple, deci este necesar ca îngrijitoarea să se informeze despre tratamentul medicamentos al vârstnicului.

Problemele dentare

Problemele dentare, precum lipsa dinților, gingiile și maxilarul dureroase, sunt susceptibile să apară la vârsta a treia. Toți acești factori cauzează dificultăți la mestecare, prin urmare reduc apetitul.

Pierderea memoriei

Pierderea memoriei, demența, Alzheimer-ul sunt boli destul de des întâlnite la seniori. Vârstnicii pot uita să urmeze dieta alimentară recomandată de medic sau pot sări peste mese. Acest lucru produce schimbări. De aceea, este recomandat ca îngrijitoarea să prezinte o atenție deosebită la alimentația pacientului și să urmărească îndeaproape programul acestuia.

Depresia

Schimbările apărute de-a lungul vieții, plecarea copiilor, pierderea unor persoane dragi, au consecințe asupra stării de spirit a bătrânilor, cauzând depresie. Seniorii pot deveni apatici, indiferenți la starea lor de sănătate și pot omite să se hrănească. Ca îngrijitoare, vă îndemnăm să urmăriți comportamentul vârstnicului și să respectați cu strictețe mesele acestuia.

O dietă potrivită, împreună cu o activitate fizică regulată, poate ajuta vârstnicii să ducă o viață activă și sănătoasă. Iată cum poate o îngrijitoare să asigure o dietă echilibrată seniorului de care are grijă:

  1. Echilibrați alimentația cu activitatea fizică a vârstnicului – cu cât este mai activ, cu atât are nevoie de mai multă hrană. Adaptați mărimea porțiilor de mâncare ale seniorului – dacă acesta este o persoană mai puțin activă, oferiți-i porții mai mici, bogate în legume și fructe.
  2. Includeți carbohidrați la fiecare masă – pâine, orez, paste, cartofi, cereale.
  3. Mențineți vârstnicul hidratat – printre altele, deshidratarea cauzează oboseală, constipație și amețeală. Îngrijitoarea trebuie să îi ofere periodic lichide seniorului, de-a lungul zilei. În general sunt recomandate opt pahare de apă zilnic.
  4. Utilizați mai puțină sare în dieta vârstnicului – prea multă sare în dieta zilnică a bătrânilor contribuie la o presiune a sângelui ridicată, care duce la apariția bolilor de inimă. Puteți reduce conținutul de sare din dieta pacientului, urmând următorii pași:
  • Limitați consumul alimentelor conservate sau procesate;
  • Alegeți pe cât posibil alimente proaspete, precum carne proaspătă, pește, legume, supe făcute în casă și sosuri fără sare;
  • Evitați mezelurile și gustările sărate (biscuiți, alune, cipsuri etc.);
  • Urmăriți etichetele alimentelor – comparați conținutul de sare de pe etichetele produselor similare și alegeți-l pe cel care conține mai puțină sare (ca regulă generală, produsele care conțin mai puțin de 0,3g de sare la 100g de produs sunt considerate ca având un conținut scăzut de sare, iar cele care conțin mai mult de 1,5g de sare la 100g de produs sunt considerate ca având un conținut ridicat de sare).
  1. Limitați consumul de alimente bogate în „calorii goale”– biscuiți, prăjituri, dulciuri și alte produse de cofetărie. Aceste produse sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr și sare, deci cu cât mai puțin incluse în dieta zilnică, cu atât mai bine.
  2. Alegeți alimente bogate în proteine – alimentele proteice ajută la formarea de noi celule și mențin sănătatea mușchilor. Încercați să îi oferiți seniorului alimente precum carne de pui, pește, somon, ton. Fasolea și ouăle sunt potrivite pentru a crește proteinele din corp.
  3. Creați un meniu pentru fiecare săptămână – dacă în atribuțiile dumneavoastră intră și prepararea mesei, este recomandat să planificați meniul pentru întreaga săptămână. Astfel, vă asigurați că seniorul este de acord cu propunerile și puteți include toate alimentele necesare stării lui de sănătate.
  4. Fixați un program zilnic de masă – mesele trebuie mâncate regulat pe parcursul zilei. Dacă se omit unele mese, se încetinește metabolismul. Ideal este să includeți în programul zilnic, 3 mese și două gustări.

ALIMENTE RECOMANDATE

Atunci când planificați meniul vârstnicului, recomandat este să luați în considerare includerea următoarelor alimente:

Alimente bogate în acizi grași Omega-3

Acizii grași sunt importanți pentru persoanele de toate vârstele, inclusiv pentru persoanele în etate. Aceștia previn inflamările, care cauzează cancerul, reumatismul, artrita și bolile de inimă.

De asemenea, ajută și la menținerea unei vederi sănătoase. Studii recente afirmă că acizii grași reduc riscul de a apariție a bolii Alzheimer și mențin creierul activ.

Acizii grași pot fi găsiți, în principal, în pește (ton, somon). Se pot găsi și în nuci, semințe de in, ulei de rapiță, soia etc.

Nutriționiștii recomandă consumarea acizilor grași Omega-3 de două ori pe săptămână.

Alimente bogate în calciu

După cum este bine cunoscut, calciul ajută la menținerea sănătății osoase și ajută la scăderea presiunii sanguine. Vârstnicii consumă o cantitate semnificativ mai mică de calciu, față de adulți. Însă nevoia de calciu a organismului este atât de mare, încât dacă nu există o cantitate suficientă, începe reabsorbția calciului din oase. Acest lucru cauzează fragilitatea oaselor și osteoporoza.

Vă recomandăm să includeți în dieta seniorului pe care îl aveți în grijă alimente bogate în calciu, cum ar fi iaurt, lapte, brânză, dar și legume cu frunze verzi (spanac, salată) și cereale. Există posibilitatea ca unele persoane să considere dificilă absorbția unei cantități mari de calciu, iar în acest caz, puteți sugera utilizarea unor suplimente, bineînțeles, consultând în prealabil medicul.

Alimente bogate în fibre

Sistemul digestiv devine mai încet, odată cu înaintarea în vârstă. Pereții tractului gastrointestinal devin mai groși, iar contracțiile sunt mai lente și mai rare, ceea ce duce la constipație.

Dacă seniorul suferă de probleme digestive, includeți alimente bogate în fibre, precum nucile, cerealele integrale, pâinea și pastele integrale, orezul brun, fructe și legume. Alimentele bogate în fibre ajută la o digestie normală, favorizând transferul prin tractul digestiv. Un alt beneficiu al acestor produse este reducerea riscului bolilor de inimă.

Alimente bogate în fier

Fierul are un rol vital pentru organism. Acesta produce hemoglobină care transferă oxigenul în sânge, de la plămâni, la restul corpului.

Când nu se consumă suficient fier, nici nivelul oxigenului nu este cel potrivit. Acest lucru se resimte la nivelul odihnei, seniorii simțindu-se din ce în ce mai obosiți.

Alimente bogate în Vitamina C

Proprietățile antioxidate ale vitaminei C sunt considerate a fi benefice în prevenția cancerului și bolilor de inimă. Totodată, vitamina C este implicată în producția de colagen, care conferă elasticitate pielii și ajută la înlăturarea celulelor moarte, un lucru important pentru seniori. Îngrijitoarele sunt sfătuite să includă în meniul zilnic alimente bogate în vitamina C, citrice, verdețuri, roșii, coacăze negre, pepene etc.

Alimente bogate în potasiu și magneziu

Studiile arată că vârstnicii nu consumă suficient potasiu. Acesta reduce tensiunea arterială și scade riscul apariției pietrelor la rinichi. Potasiul se găsește în fructe și legume, cum ar fi bananele, prune, cartofi. Țineți cont de cantitatea de potasiu recomandată de medic bătrânului de care aveți grijă.

Magneziul joacă și el un rol important în funcțiile organismului. Ajută la întărirea sistemului imunitar, menține sănătatea inimii și întărește oasele. Capacitatea de absorbție a magneziului la seniori este mai mică, de aceea este recomandat ca dieta zilnică să conțină fructe și legume proaspete și produse din cereale integrale.

Asigurați-vă că seniorul pe care îl aveți în grijă are parte de o alimentație corectă, adaptată la problemele de sănătate și la nevoile acestuia. Este important ca dieta vârstnicului să fie respectată cu rigurozitate și seriozitate, alimentația jucând un rol vital în menținerea sănătății și în prevenirea apariției unor noi afecțiuni.