Terapiile pentru seniori – informații de bază

18 noiembrie 2021 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Chiar dacă vârsta a treia presupune, în principal, odihnă și relaxare, deoarece programul persoanei se schimbă odată cu vârsta, acesta devenind tot mai sedentar, lucrurile nu stau întocmai așa. Mulți seniori se confruntă cu probleme de sănătate și situația le este îngreunată. Aceste afecțiuni le pot cauza deteriorarea stării psihice și poate apărea depresia. Terapia este o formă de tratament des recomandată, atât pentru a restaura funcționalitatea corpului și pentru a ameliora durerea, cât și pentru bunăstarea seniorului. Există mai multe tipuri de terapie: fizioterapia, terapia prin artă, terapia prin muzică, ergoterapia etc. În acest articol, vă vom prezenta o parte dintre cele mai eficiente terapii care pot fi aplicate seniorilor de către îngrijitoare.

FIZIOTERAPIA

Persoanele în vârstă pot suferi de numeroase probleme, printre cele mai frecvente numărându-se artrita, durerile de spate, de mâini și picioare, rigiditate musculară, inflamări și lipsa mobilității. Desigur, printre aceste afecțiuni sunt foarte multe care pot fi prevenite, tratate sau gestionate prin diverse metode. O metodă extrem de eficientă și benefică este fizioterapia. Aceasta este o ramură a medicinei și, simultan, o ramură a cosmetologiei, care se ocupă cu remedierea stării pacientului, cum sunt ameliorarea durerii sau reabilitarea aptitudinilor fizice. O mare parte a metodelor de fizioterapie necesită specializare și utilizarea echipamentelor de specialitate, dar există și metode care pot fi aplicate la domiciliu, cu foarte mare grijă.

Persoanele cu probleme ale aparatului locomotor, trebuie tratate de către personal specializat. Ca îngrijitoare, trebuie să însoțiți persoana de care aveți grijă la întâlnirile cu medicul specialist. Dacă acesta solicită ajutorul dumneavoastră, puteți sprijini seniorul în efectuarea exercițiilor la domiciliu, urmând cu strictețe indicațiile medicului.

Beneficiile fizioterapiei

Fizioterapia este o metodă extraordinară pentru bunăstarea și sănătatea oricui, în special a persoanelor în vârstă. Beneficiile oferite de fizioterapie sunt nenumărate:

  • Întărește forța și echilibrul – cazurile de căderi sau alunecări sunt des întâlnite în rândul bătrânilor, din cauza slăbirii mușchilor și a degradării fizice. Fizioterapia ajută la întărirea forței, pentru ca seniorii să ducă o viață normală, fără teama de a se dezechilibra.
  • Tratament non-invaziv – fizioterapia reprezintă o opțiune non-invazivă și non-farmaceutică. Intervențiile chirurgicale devin din ce în ce mai riscante, odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, este bine ca seniorii să stea departe de masa de operație, pe cât posibil. De asemenea, dacă vârstnicul pe care îl aveți în grijă urmează anumite tratamente, care pot fi afectate de pastilele împotriva durerii, puteți sugera familiei fizioterapia.
  • Menține și îmbunătățește sănătatea psihică – este cunoscut faptul că exercițiile ajută la menținerea unei stări de spirit pozitive. Pentru mulți seniori, bătrânețea aduce deprimare și uneori chiar depresie. Așadar, mișcarea poate aduce un plus de optimism în viața acestora.
  • Siguranța mișcării – pentru persoanele vârstnice unele exerciții pot fi periculoase, din cauza lipsei de mobilitate. Fizioterapia este o metodă de a face exerciții sigure și specifice afecțiunii de care suferă pacientul.
  • Tratamentul durerii – durerile de spate, gât sau articulații sunt rezultatul slăbirii mușchilor, circulației proaste a sângelui și lipsei de activitate. Fizioterapia poate crește flexibilitatea și mobilitatea și îmbunătățește activitatea inimii.

Metode de fizioterapie la domiciliu

Există câteva metode de fizioterapie pe care le puteți realiza împreună cu seniorul, chiar la domiciliul acestuia.

Băile

Apa caldă e unul dintre instrumentele foarte folosite, când vine vorba de fizioterapie. Persoana îngrijită rămâne câteva minute în apa caldă, după care urmează spălarea corpului. La final, este suficient să se utilizeze crema preferată a vârstnicului și acoperirea sa cu o pătură în pat.

Masajele

Masajele cu apă caldă sau ulei sunt benefice pentru relaxarea corpului și a mușchilor. După un astfel de masaj, vârstnicul se va simți mai liniștit, iar durerea va fi ameliorată. În orice tip de masaj, țineți seama de indicațiile medicului.

TERAPIA PRIN ARTĂ

Terapia prin artă utilizează diferite forme de artă și creativitate artistică spontană a persoanei îngrijite. Pentru a atinge obiectivele terapeutice, sunt folosite forme de artă, cum ar fi desenul, pictura, sculptura, broderia, colajul etc. Vârstnicul poate fi implicat individual sau poate fi integrat într-un grup. Îngrijitoarea va trebui să însoțească vârstnicul în cazul în care terapia prin artă se practică în altă parte, decât domiciliul acestuia.

Studii recente sugerează că seniorii care participă în programe de terapie prin artă tind să viziteze mai rar cabinetul medicului și sunt mai puțin depresivi. Printre acestea, terapia prin artă are și alte beneficii:

  • Îmbunătățește abilitățile motorii – arta ajută la coordonare, întărește unele grupe de mușchi și ameliorează durerea;
  • Îmbunătățește abilitățile cognitive și stimulează intelectul – activitățile artistice reprezintă o provocare pentru cei mai multi seniori. Prin artă le este stimulată creativitatea, au oportunitatea să-și schimbe modul de gândire cu unul deschis și pozitiv, reduce comportamentul agresiv și eliberează frustrările.
  • Aduce un plus de divertisment – arta este distractivă, iar viața merită trăită. În plus, aceasta permite dezvoltarea personalității.

Metode de terapie prin artă

Broderia

Se pot crea fețe de pernă, fețe de masă, cearceafuri etc. Dacă seniorul nu are o vedere bună această metodă nu este recomandată, însă trebuie să vă consultați întotdeauna cu familia acestuia. Puteți ruga membrii familiei să achiziționeze materialele necesare și puteți realiza această activitate, după-amiezile, ca modalitate de relaxare.

Desenul

Desenul ajută la eliminarea tensiunilor și la optimizarea lucrului manual. Îngrijitoarea poate încuraja seniorul să deseneze o anumită imagine observată sau un obiect nemișcat. Desenul este o metodă practică, întrucât creioanele sunt ustensile care nu pătează și nu lasă urme nedorite.

Pictura

Promedica24 recomandă doamnelor îngrijitoare să propună drept modalitate de terapie pictura. Dacă însă seniorul nu este entuziasmat sau pasionat de acest lucru, este indicat să nu insistați. Utilizarea culorilor are un efect terapeutic esențial, relaxant asupra stării de spirit și personalității persoanei îngrijite. Puteți pregăti un colț pentru această activitate, cel mai bun loc fiind undeva unde vopseaua se curăță ușor, în cazul unui „accident”.

Origami

Această activitate stimulează imaginația și încurajează creativitatea. Are rezultate în cazul pacienților care suferă de reumatism sau demență. Crearea formelor de hârtie este o activitate foarte simplă, iar pe internet există nenumărate lecții.

TERAPIA PRIN MUZICĂ

Cu toții cunoaștem puterea muzicii de a îmbunătăți starea de spirit, de a recrea amintiri și a oferi confort. De mulți ani, oamenii folosesc terapia prin muzică pentru a rezolva problemele fizice, cognitive și emoționale, ale persoanelor de toate vârstele. Ca îngrijitoare, puteți sugera această metodă de terapie familiei și puteți recomanda chiar consultarea unui specialist.

Terapia prin muzică are ca obiective:

  • Reducerea stresului – chiar dacă stresul la un nivel moderat este normal în viața de zi cu zi, persoanele vârstnice pot suferi de stres și tensiune la un nivel copleșitor. A fost demonstrat că muzica este un ajutor de nădejde în lupta cu stresul și anxietatea, reducând ritmul cardiac ridicat. Îngrijitoarea se poate documenta despre ce fel de ritmuri și versuri trebuie să aibă melodiile, pentru a fi benefice în acest sens.
  • Îmbunătățirea abilităților cognitive – la fel ca terapia prin artă, terapia prin muzică are efecte pozitive asupra memoriei. Studiile arată că anumite ritmuri muzicale stimulează unele zone ale creierului și cresc fluxul sanguin, îmbunătățind performanțele seniorilor la testele cognitive.
  • Distrage atenția de la teamă și durere – mulți vârstnici, în special cei cu demență, se feresc de baie, pentru că le este teamă de frig și căldură sau evită plimbările și contactul cu mediul exterior, tot din cauza unor frici. Această anxietate poate fi atenuată cu ajutorul muzicii.
  • Încurajează mișcarea – terapia prin muzică motivează vârstnicii să facă mișcare. Promedica24 vă recomandă să puneți melodiile preferate ale seniorului ca muzică de fundal și poate chiar să îl invitați la un dans simplu, cu puține mișcări simple.

Promedica24 recomandă doamnelor îngrijitoare să aleagă muzică lentă și liniștitoare. Se poate folosi muzica clasică care are numeroase beneficii. Evitați muzica foarte zgomotoasă și energică, deoarece accentuează stările de agitație. Totodată, cunoașterea preferințelor muzicale ale persoanei îngrijite este foarte importantă, deoarece relaxarea este obținută prin piesele muzicale pe care aceasta le cunoaște și le apreciază.

Pe lângă aceste terapii clasice, există și terapia ocupațională, care poate fi practicată prin activitățile casnice de zi cu zi. O abordare a acestei terapii este de a învăța persoana îngrijită să aibă încredere în sine. Rolul îngrijitoarei este de a învăța seniorul să depășească dificultățile vieții de zi cu zi, precum îmbrăcarea, periajul dinților, ținerea obiectelor etc. În cazul în care starea de sănătate a pacientului permite, vom încuraja pacientul să participe la treburile casnice. Puteți implica vârstincul în pregătirea mesei, prepararea dulciurilor, împachetarea rufelor sau ștergerea prafului. Aceste activități mici, care transmit un sentiment de integrare și care permit practicarea abilităților motorii, devin esențiale pentru îmbunătățirea condiției seniorului.

Fie că vorbim de fizioterapie, terapia prin muzică sau artă, fie de cea ocupațională, rezultatele obținute vor fi unele pozitive. Numeroasele beneficii ale terapiei vor îmbunătăți starea vârstnicului și vor participa la bunăstarea acestuia. Trebuie reținut faptul că pentru orice idee sau sugestie aveți, este important să cereți sfatul familiei seniorului și să luați hotărârea împreună cu aceasta, pentru buna funcționare a colaborării și a oferirii unui ajutor de calitate. Recomandarea Promedica24 este să vă documentați despre orice metodă de terapie și să comunicați cu familia vârstnicului îngrijit pentru achiziționarea materialelor necesare.