Stresul emoțional cu care se confruntă îngrijitoarele de seniori la domiciliu

20 iulie 2021 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Bucătari, casieri, programatori, arhitecți, doctori – indiferent de ocupația unei persoane, fiecare dintre aceștia se pot confrunta, la un moment dat, cu simptomele cauzate de stresul emoțional care provin de la locul de muncă. De aceste efecte nu sunt scutite nici îngrijitoarele de seniori la domiciliu, care pot ajunge să întâmpine această reacție. De cele mai multe ori, jobul de îngrijitoare la domiciliu presupune multă atenție și responsabilitate, ceea ce poate duce la oboseală atât fizică, cât și emoțională. În cazul în care o îngrijitoare a primit un caz mai dificil, în care vârstnicul se confruntă cu afecțiuni grave, șansele ca starea emoțională să se degradeze pe parcurs sunt foarte mari dacă aceasta nu are grijă de bunăstarea fizică și mentală.

Stresul și stresul emoțional

Stresul este o reacție care poate să apară rapid sau să se acumuleze pe parcurs, în funcție de situație, și poate să fie atât intens, cât și mai slab ca intensitate.

Pentru fiecare persoană stresul înseamnă altceva deoarece fiecare percepe o situație de stres în mod diferit. Acest lucru este din cauza faptului că fiecare reacționează în felul său, însă trebuie identificați factorii care duc în acest punct, pentru a nu se acumula și a nu se ajunge la situații mai grave.

Adesea, conceptul de stres la locul de muncă poate fi confundat cu o provocare, acest termen fiind cel care definește folosirea abilităților fizice sau psihice. Însă, această confuzie nu trebuie niciodată făcută deoarece stresul se manifestă atunci când angajatul nu mai face față sarcinilor de la locul de muncă, iar rezultatul așteptat nu este atins. Astfel, sentimentul de satisfacție nu mai apare și stresul se tot acumulează, ceea ce poate duce chiar și la dezvoltarea de boli grave.

Spre deosebire de o simplă stare de stres, stresul emoțional este o stare de epuizare care rezultă din acumularea continuă de stres pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, fie din viața personală, fie de la locul de muncă, fie o combinație între cele două. Persoanele care se confruntă cu stresul emoțional simt adesea că nu au putere sau control asupra a ceea ce se întâmplă în viață sau la locul de muncă. De multe ori, se pot simți blocați într-o anumită situație, ceea ce poate îngreuna desfășurarea sarcinilor. În multe situații, îngrijitoarele de seniori la domiciliu se pot confrunta cu apariția stresului emoțional, în principal atunci când au grijă de un vârstnic cu probleme grave.

Lipsa de energie, somnul slab și lipsa de motivație sunt semne ale epuizării și ale stresului emoțional, ce pot face foarte dificilă depășirea acestei situații. În timp, dacă nu sunt luate măsuri, această stare de stres poate provoca probleme permanente ale sănătății. Oricine se confruntă cu stres pe termen lung, poate deveni copleșit și epuizat emoțional, această stare fiind simțită în special în momentele mai dificile.

Oboseala și stresul emoțional cu care se confruntă o îngrijitoare de seniori

O persoană care își dorește un loc de muncă ca îngrijitoare de vârstnici la domiciliu în Germania cu Promedica24, trebuie să își dea seama că poate veni un moment în care se poate confrunta cu simptomele stresului emoțional și va căuta diferite modalități pentru gestionarea acestuia. Important este ca fiecare îngrijitoare să fie conștientă de această posibilitate, să cunoască primele semne și să urmeze pașii necesari pentru a depăși situația.

În primele faze, simptomele oboselii emoționale tind să apară și să dispară constant, dar este foarte important ca acestea să fie identificate cât mai repede pentru a nu pune în pericol sănătatea emoțională, precum și cea generală.

Printre principalele simptome, este legat de faptul că îngrijitoarea trece prin momente de tristețe, capacitate scăzută de concentrare, sentimente de frustrare sau de vinovăție, sentimente de iritabilitate față de cei din jur sau chiar și pentru vârstnic, un program de somn nepotrivit, un puternic sentiment de izolare, lipsa motivației. Adunate și fără a fi luate măsurile necesare, toate aceste sentimente pot duce la depresie.

Îngrijitoarele care lucrează cu seniori la domiciliu pot începe să observe modificări ale performanței și moralului, ceea ce afectează desfășurarea sarcinilor de îngrijire și atenția pentru pacient. Iată care sunt câțiva pași pentru o mai bună sănătate emoțională și care ajută la gestionarea stresului emoțional:

  • Caută ajutor – dacă o îngrijitoare observă că experimentează sentimente specifice stresului emoțional, trebuie să caute ajutor, fie la un specialist, fie la cineva apropiat care poate înțelege prin ce trece;
  • Definește ceea ce faci – un loc de muncă ca îngrijitoare nu înseamnă doar ajutor, ci presupune și asumarea responsabilității pentru bunăstarea unei alte persoane. Cu cât o persoană înțelege mai repede ceea ce înseamnă un loc de muncă ca îngrijitoare, cu atât mai repede va putea face față la provocările și responsabilitățile job-ului;
  • Recunoașterea emoțiilor – realizarea faptului că experimentați aceleași probleme cu care se confruntă și alte îngrijitoare, va fi benefic pentru a lua măsurile necesare și a nu reacționa în mod negativ;
  • Acceptă schimbarea – atunci când o persoană începe să lucreze ca îngrijitoare de seniori la domiciliu, trebuie să înțeleagă că flexibilitatea și adaptabilitatea sunt cheia succesului;
  • Nu te consuma – cea mai mare parte a ceea ce provoacă sentimentele de stres emoțional nu depind în totalitate de îngrijitoare, însă aceasta trebuie să își cunoască limitele.

Probabil cea mai mai bună opțiune pentru a înțelege cât mai bine și a trece peste efectele acestei stări este de a obține ajutorul necesar în cadrul grupurilor de suport. Conectarea cu alte persoane care trec sau au trecut prin aceste stări , acestea putând înțelege cel mai bine, este foarte benefic. Se pot înțelege sentimentele și pot oferi sfaturi și opțiuni pentru a face față stresului emoțional.

Modalități pentru tratarea stresului emoțional

Anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de stresul emoțional. Aceste schimbări nu vor fi ușor de făcut, deoarece nu multe persoane sunt dispuse să își schimbe stilul de viață, dar sunt necesare pentru a trece de sentimentele negative. Mici modificări în obiceiurile zilnice pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Următoarele modalități sunt benefice pentru o bună sănătate emoțională:

  • Eliminarea factorilor care provoacă stres – deși de multe ori nu este posibil, cel mai bun mod de a trata stresul emoțional este de a elimina factorii stresori. Pentru o îngrijitoare la domiciliu, aceasta trebuie să identifice acești factori și să îi elimine.
  • Dieta sănătoasă – a mânca sănătos înseamnă a alege o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale, evitând în același timp gustările pline de zahăr și ingrediente procesate. O dietă adecvată ajută la obținerea de vitamine și minerale de care are nevoie organismul și îmbunătățește digestia, somnul și nivelul de energie, ceea ce poate avea un efect pozitivi asupra stării emoționale;
  • Programul de exerciții fizice – orice fel de activitate fizică crește nivelul de endorfine și serotonină, acest lucru ajutând la îmbunătățirea stării emoționale. De asemenea, acestea pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de concentrare. Este recomandat un program de exerciții de cel puțin 30 de minute în fiecare zi, chiar dacă acesta constă într-o simplă plimbare în natură;
  • Un program de somn bine-stabilit – un somn bun este un factor important pentru o bună sănătate emoțională. Este și mai eficient să vă stabiliți o oră de culcare în aceeași seară și să planificați opt sau nouă ore de somn. Dezvoltarea unei astfel de rutine ajută la relaxare, precum și la asigurarea unui somn de calitate mai bună. Limitarea sau renunțarea la cofeină are un impact pozitiv asupra programului de somn;
  • Tehnici de concentrare – aceste tehnici sunt foarte folositoare și recunoscute științific pentru a reduce stresul și anxietatea, precum pot reprezenta și cheia pentru menținerea echilibrului emoțional. De asemenea, acestea pot direcționa atenția departe de gândurile negative și câteva exemple includ meditația, yoga, exerciții de respirație sau plimbări prin natură. Practicarea a cel puțin unul dintre exemplele menționate în fiecare zi ajută la reducerea stresului;
  • Vorbește constant cu un prieten – vorbitul cu un prieten de încredere este o modalitate foarte bună de a scăpa de stres, deoarece persoana care ascultă nu trebuie neapărat să ofere soluții pentru problemă. Un prieten de încredere sau un membru al familiei poate să asculte fără a judeca;
  • Apelarea la un specialist – împreună cu schimbarea stilului de viață, o îngrijitoare de vârstnici în Germania poate apela chiar și la ajutorul unui profesionist pentru a trata problema. Spre exemplu, un terapeut poate oferi soluțiile ideale pentru a putea depăși stresul și epuizarea emoțională. Una dintre aceste soluții includ terapia cognitivă comportamentală.

O îngrijitoare care dorește un loc de muncă în Germania cu Promedica24 trebuie să știe că poate întâmpina diverse probleme în timpul programului de lucru, trebuie să știe în special cum să acționeze și să nu lase situația să o afecteze. Dacă la un moment dat va ajunge să se confrunte cu sentimente negative provocate de stresul emoțional, trebuie să știe că aceasta este o condiție care poate fi tratată prin diverse metode. De asemenea, trebuie menționat faptul că îngrijitoarele care lucrează cu Promedica24 dispun de un coordonator dedicat, care are rolul de a oferi informații și ajutorul necesar pentru a rezolva situațiile neprevăzute care pot să apară.