Sarcini care nu intră în atribuțiile unei îngrijitoare de seniori în Germania

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Serviciile de îngrijire seniori la domiciliu sunt de regulă adaptate în funcție de nevoile individuale ale fiecărui beneficiar. Îngrijitoarele care desfășoară activități de îngrijire seniori la domiciliu în Germania trebuie să sprijine persoanele încredințate în:

  • Servicii de uz casnic precum: prepararea meselor, curățenie, treburi casnice, menținerea unui climat interior sănătos, efectuarea comisioanelor, etc.
  • Asistență la stilul de viață: stabilirea programului zilnic, asistență în activitățile zilnice;
  • Companie: purtarea unor discuții, menținerea contactelor sociale, însoțirea la evenimente și controale medicale;
  • Îngrijirea personală a vârstnicului: toaletă zilnică, îngrijirea părului și a pielii, baie, efectuarea nevoilor fiziologice, etc.

Pe lângă acestea, o îngrijitoare trebuie să fie în permanență alături de pacient și să fie precaută deoarece bolile de care acesta suferă sunt, de obicei, destul de grave. Orice schimbare în starea de sănătate trebuie imediat anunțată serviciilor de urgență, medicului personal al vârstnicului sau aparținătorilor, în funcție de gravitate. Deși îngrijitoarea nu are voie să ofere servicii de asistență medicală, chiar dacă deține diplomă care să-i aprobe competențele, ea trebuie să cunoască măsurile de prim ajutor și să știe să le acorde.

Ce nu trebuie să facă o îngrijitoare de seniori în Germania

Promedica24 descrie sarcinile care revin persoanei ce dorește un loc de muncă în îngrijire în Germania înainte de semnarea contractului de colaborare. Fiecare doritor este sprijinit să pună cât mai multe întrebări referitoare la serviciile pe care urmează să le presteze în afara României, compania oferind și un ghid de ajutor în acest sens, numit Ghidul Îngrijitoarei.

A fi îngrijitoare de seniori în Germania nu înseamnă a face curățenie în pod, pivniță, camera centralei și garaj sau a executa muncă în exteriorul casei. Există posibilitatea ca, la un moment dat, pacientul să ceară îngrijitoarei să aibă grijă de florile din grădină sau să facă alte activități simple. În aceste cazuri îngrijitoarea poate accepta sau refuza cererea.

În situațiile în care i se cer activități care ies cu mult din sfera de responsabilități, Promedica24 îi recomandă să:

  • Discute serios cu vârstnicul, dacă acesta este cel care i-a cerut să facă ceva ce nu ține de meseria de îngrijitoare. În cazul în care seniorul insistă asupra sarcinii, îngrijitoarea trebuie să îi explice în cel mai frumos mod posibil că serviciile pe care s-a angajat să le presteze nu cuprind și activitatea respectivă. Dat fiind faptul că vârstnicii sunt persoane destul de complicate, există posibilitatea ca discuția să nu evolueze în sens favorabil și să se transforme într-o ceartă.
  • Pasul următor, în cazul în care problema nu a fost soluționată în discuția cu seniorul, este luarea legăturii cu persoana responsabilă de pacient (familia acestuia). Îngrijitoarea trebuie să explice clar care este situația, păstrând un limbaj decent.
  • Dacă nici pasul numărul doi nu a dat rezultate, îngrijitoarea este rugată să își informeze coordonatoarea sau direct compania și să ceară soluționarea problemei.

O îngrijitoare care colaborează cu Promedica24 nu are voie să acorde îngrijire medicală de specialitate nici măcar dacă a exercitat în trecut o profesie medicală. În special, nu are voie să intervină asupra corpului persoanei îngrijite, dintre activitățile de acest gen făcând parte:’

  • Intervenții în zona pielii
  • Injecții;
  • Dozarea insulinei;
  • Măsurarea glicemiei;
  • Tratarea plăgilor deschise.

Îi este permisă îngrijitoarei administrarea medicamentelor. Aceasta trebuie să se asigure că seniorul își ia la timp tratamentul/tratamentele, însă de dozarea medicamentelor se ocupă un membru al familiei, reprezentantul serviciului de asistență sau asistenta medicală. În situațiile de urgență trebuie acordat primul ajutor și apoi contactat medicul de familie sau serviciul de urgență.

În majoritatea cazurilor, îngrijitoarea va avea grijă ca persoana îngrijită să își efectueze nevoile fiziologice. Toate activitățile care au ca rezultat contactul cu lichidele eliminate din corp (sânge, urină, salivă) sunt realizate cu mănuși de unică folosință puse la dispoziție de către aparținător, îngrijitoarea fiind obligată să le poarte.

Dat fiind faptul că principalul inamic al bătrâneții este depresia, îngrijitoarea trebuie să supravegheze atent vârstnicul și să observe orice modificare a stării acestuia. Sunt dese cazurile în care pacientul a pierdut pe cineva foarte apropiat, iar durerea poate fi sfâșietoare. De aceea, este indicat ca îngrijitoarea să comunice cu acesta, să încerce să îi alunge suferința și să înlăture singurătatea. Deși multe discuții vor intra în sfera personală, îngrijitoarea nu este medic psiholog sau psihiatru și de aceea trebuie să aibă grijă să nu spună cuvinte ce ar putea accentua depresia și starea de anxietate a seniorului. În cazul în care observă că vârstnicul este trist și apatic timp de o perioadă îndelungată, este recomandat să ia legătura cu familia pacientului, care poate apela la servicii de specialitate.