Recomandări pentru menținerea sănătății generale a îngrijitoarei

1 iulie 2021 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

O persoană care dorește un loc de muncă în Germania ca îngrijitoare de seniori la domiciliu cu Promedica24 trebuie să știe că acesta este un job care necesită multă atenție și responsabilitate, deoarece, doar atunci când avem grijă de propria sănătate putem să îi ajutăm în mod eficient și pe ceilalți. Grija pentru propria persoană este unul dintre cele mai importante lucruri, dar și unul dintre cele mai des uitate pentru o îngrijitoare de vârstnici la domiciliu. Atunci când aveți grijă de nevoile proprii, va avea de beneficiat și persoana de care aveți grijă. Astfel, sarcinile de îngrijire pot fi mai ușor și mai eficient realizate.

Efectele îngrijirii asupra sănătății și dispoziției personale

O îngrijitoare de seniori la domiciliu poate primii și un caz mai dificil, în care seniorul se confruntă cu probleme grave de sănătate și are nevoie de ajutor suplimentar pentru a putea desfășura activitățile zilnice în condiții de siguranță. În unele cazuri, combinația dintre stresul prelungit și cerințele de îngrijire pot afecta în mod negativ sănătatea unei îngrijitoare. În special îngrijitoarele înaintate în vârstă care se confruntă cu o asemenea situație au un risc crescut de a dezvolta boli cronice sau chiar pot experimenta simptome ale depresiei. Indiferent de vârstă, câteva dintre problemele de dispoziție și de sănătate care pot să apară în viața unei îngrijitoare de vârstnici la domiciliu sunt probleme legate de somn, de alimentație inadecvată, lipsa activității fizice sau nerespectarea tratamentului atunci când sunt bolnave.

Trebuie menționat faptul că un loc de muncă în domeniul îngrijirii de seniori vine însoțit de un amestec de emoții diferite. Pe de o parte, a avea grijă și a fi responsabil pentru sănătatea și dispoziția unei alte persoane este o experiență personală foarte plină de satisfacții, care demonstrează angajament și responsabilitate. Pe de altă parte, epuizarea și sarcinile de îngrijire care pot fi uneori prea mult pentru o îngrijitoare, pot fi foarte stresante. Îngrijitoarele de vârstnici sunt mult mai susceptibile decât alte persoane la boli cronice, cum ar fi hipertensiune arterială sau colesterol ridicat.

În unele situații, neglijarea îngrijirii personale poate fi un model adoptat încă din trecut, iar îngrijirea altor persoane să fie o variantă mai facilă. Cu toate acestea, o îngrijitoare de seniori trebuie să se întrebe „ce bine voi fi pentru persoana pe care o îngrijesc dacă mă îmbolnăvesc?”. Depășirea obstacolelor nu este un lucru ușor de făcut, dar se poate face, cu timpul, indiferent de vârstă și situație. Un prim pas pentru depășirea obstacolelor îl reprezintă identificarea a ceea ce îți stă în cale, iar una dintre cele mai întâlnite bariere de acest gen este credința că o persoană este egoistă dacă își pune nevoile proprii pe primul loc și le neglijează pe cele ale oamenilor din jur.

Sfaturi și recomandări pentru o bună sănătate și dispoziție a unei îngrijitoare la domiciliu

 1. Reducerea stresului

Modul în care o îngrijitoare de vârstnici percepe și reacționează la o anumită situație este un factor semnificativ care determină reacția la stres. Stresul pe care aceasta îl experimentează nu este doar rezultatul situației, ci și rezultatul modului cum este percepută situația specifică. Cu toate acestea, trebuie să își amintească întotdeauna că și alte persoane trăiesc aceste emoții și că nu este singură. Nivelul de stres al unei îngrijitoare de seniori este influențat de mai mulți factori, printre care:

 • Relația cu pacientul – aici depinde foarte mult de modul în care cei doi se înțeleg zi de zi, dar și de relația îngrijitoarei cu prietenii și apropiații acestuia. Dacă există o relație de înțelegere și prietenie, sarcinile de îngrijire sunt desfășurate mult mai ușor;
 • Abilitățile de a face față situațiilor mai dificile – modul în care o persoană face față stresului unor situații din trecut determină cum va face față situațiilor de îngrijire care pot să pară mai dificile;
 • Cazul primit – o îngrijitoare care lucrează cu Promedica24 trebuie să fie conștientă de faptul că poate să primească și un caz ceva mai dificil. Spre exemplu, îngrijirea unui pacient cu Alzheimer sau demență este adesea mai stresant decât îngrijirea cuiva cu probleme fizice;
 • Existența sau inexistența suportului emoțional – existența unui prieten foarte bun sau cu un membru al familiei apropiat cu care poate vorbi constant, este o metodă prin care aceasta poate reduce nivelul de stres.

Pentru gestionarea stresului, există câțiva pași pe care o îngrijitoare îi poate urma:

 • Recunoașterea din timp a semnelor – aceste semne pot include iritabilitate sau probleme de atenție. Cunoașterea semnelor de avertizare este esențială pentru a putea face schimbările necesare;
 • Identificarea surselor de stres – o îngrijitoare la domiciliu trebuie să se întrebe ce anume provoacă stresul și ce poate face pentru a face față. Sursele de stres pot fi reprezentate de faptul că aceasta are prea multe de făcut sau poate fi de altă natură, cum ar fi probleme legate de familie;
 • Identificarea a ceea ce se poate schimba – pe de o parte, atunci când se încearcă schimbarea lucrurilor asupra cărora nu aveți control, vă veți mări doar sentimentul de frustrare. Pe de altă parte, schimbarea unui lucru asupra căruia aveți control poate să facă o diferență foarte mare, chiar dacă lucrul schimbat este foarte mic;
 • Luarea măsurilor necesare – luarea unor măsuri pentru a reduce stresul oferă un sentiment de control. Acestea pot fi activități simple, precum o plimbare prin natură sau vorbitul cu un prieten apropiat, dar care au un efect pozitiv în a reduce stresul.
 1. Activitatea fizică

Exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai importante lucruri pe care o îngrijitoare le poate face pentru o stare de sănătate bună. Orice formă de exerciții fizice, precum cele de rezistență, echilibru sau flexibilitate, au efecte pozitive asupra organismului, dar și asupra sănătății psihice. De asemenea, chiar și activități precum treburile casnice sau grădinăritul pot îmbunătății sănătatea. Ideea este de a crește activitatea fizică prin exercitarea forței musculare.

Activitatea fizică promovează un somn mai bun, reduce tensiunea și crește energia. Dacă găsirea timpului necesar pentru a efectua exerciții fizice este dificil, ca soluție alternativă se poate încorpora în activitatea zilnică, cum ar fi în timpul treburilor casnice. Totodată, se pot găsi activități care nu necesită mult timp, dar stimulează musculatura.

Mersul pe jos este una dintre cele mai simple activități, dar care are numeroase beneficii. Pe lângă cele fizice, poate ajuta chiar și la reducerea stresului. Plimbările zilnice de cel puțin 20 de minute au numeroase efecte pozitive asupra sănătății.

 1. Controlul emoțiilor

Emoțiile noastre sunt mesaje pe care trebuie să le ascultăm și este un avantaj atunci când ne dăm seama că suntem controlați de emoții în anumite situații. Oricât de negative sau dureroase, emoțiile sunt instrumente utile pentru a înțelege ceea ce ni se întâmplă. Acestea trebuie înțelese și, ulterior, luate măsurile adecvate pentru a nu afecta buna desfășurare a activităților zilnice. Spre exemplu, atunci când nu vă puteți bucura de activități care anterior vă făceau plăcere din cauza emoțiilor, este timpul să găsiți o soluție pentru a nu lăsa emoțiile să afecteze ceea ce vă face plăcere.

Cineva care dorește un loc de muncă în Germania cu Promedica24 trebuie să știe că îngrijirea la domiciliu implică experimentarea de diverse emoții. Atunci când unele sunt mai intense decât altele, ar putea însemna că trebuie să faceți o schimbare în viața dumneavoastră sau că vă confruntați cu un nivel de stres ridicat.

 1. Controale periodice la medic

Dacă îngrijitoarea de seniori urmează un tratament medicamentos, este foarte important ca aceasta să-l respecte pentru a ține sub control diverse simptomele manifestate de afecțiunea de care suferă. De cele mai multe ori, trebuie consultat medicul pentru a verifica dacă totul este în regulă și pentru a urma un alt tratament, dacă este cazul. O stare de sănătate cât mai bună a unei îngrijitoare poate determina și modul în care aceasta își face meseria.

Înainte de vizita la medic, îngrijitoarea trebuie să își facă o listă cu cele mai importante întrebări legate de problemele de sănătate care ar putea să apară sau cu care se confruntă. Aceste probleme pot fi legate de anumite schimbări în simptome, de tratamentul medicamentos sau pur și simplu de starea generală de sănătate. Asigurați-vă că medicul este informat în totalitate în ceea ce privește sănătatea.

Îngrijitoarele care doresc un loc de muncă în domeniul îngrijirii vârstnicilor, la domiciliu în Germania, cu Promedica24, trebuie să fie conștiente de faptul că dispoziția și starea lor de sănătate influențează modul în care își fac meseria. De asemenea, trebuie să știe că acesta este un loc de muncă care necesită multă implicare, seniorul având nevoie de atenție permanentă. Totodată, starea de sănătate proprie nu trebuie neglijată pentru că doar atunci când avem grijă de propria persoană putem avea grijă de alta. Din acest motiv, Promedica24 oferă asigurare de sănătate privată ERV.

O îngrijitoare poate experimenta la un moment dat un amestec intens de emoții și sentimente, unele pozitive, altele mai puțin. Totuși, important este să nu se lase condusă de acestea, să învețe cum să le gestioneze și să aibă grijă să nu le mai afecteze pe viitor, pentru a putea să desfășoare sarcinile de îngrijitoare în cele mai bune condiții.