Lucruri pe care o îngrijitoare trebuie să le știe despre persoana îngrijită

30 martie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Fiind o etapă normală a vieții, procesul de îmbătrânire trebuie să fie acceptat și înțeles de fiecare dintre noi la un moment dat. Deși modificările ce apar odată cu trecerea anilor afectează aspecte importante din viața unei persoane, cum ar fi condiția fizică sau cea psihică, unele persoane nu resimt la fel de mult poverile aduse de înaintarea în vârstă. Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi stilul de viață sănătos sau faptul că persoanele respective nu au suferit de multe boli și afecțiuni în timpul tinereții.

O îngrijitoare de seniori care lucrează cu Promedica24 trebuie să înțeleagă cât mai bine procesul de îmbătrânire și ce implică acesta, precum și principalele modificări, pentru a putea îndeplini cât mai bine sarcinile ce-i revin în meseria de îngrijitoare la domiciliu. Printr-o cât mai bună înțelegere, aceasta îl poate ajuta pe senior să se bucure cât mai mult posibil de bătrânețe și de aspectele pozitive ale acestei perioade. O îngrijitoare trebuie să dea dovadă atât de atenție, cât și de foarte multă răbdare.

În multe cazuri, îngrijitoarea la domiciliu este persoana care petrece cel mai mult timp cu vârstnicul și, adesea, poate dezvolta o relație bazată pe prietenie cu acesta. În afară de a-l ajuta în treburile de zi cu zi și în gestionarea afecțiunii de care acesta suferă, îngrijitoarea îi poate oferi și suportul emoțional necesar pentru a depăși perioadele care sunt mai dificile. De multe ori, relația dezvoltată de-a lungul timpului este un lucru benefic atât pentru îngrijitoare, cât și pentru senior, deoarece aceasta poate afla lucruri importante despre bătrân care îi pot ușura meseria.

Lucruri pe care o îngrijitoare de seniori trebuie să le știe despre vârstnic

Mulți dintre seniori suferă de probleme grave de sănătate și au nevoie de supraveghere permanentă din partea îngrijitoarei. Pe lângă experiența sa de a lucra cu persoane vârstnice, aceasta trebuie să dețină și alte calități, cum ar fi empatie, bune abilități de comunicare, abilități de rezolvare a problemelor sau o atenție foarte bună la detalii. Pentru a oferi servicii de o calitate cât mai bună, îngrijitoarele care lucrează cu Promedica24 trebuie să dea dovadă de o sensibilitate foarte mare la nevoile pacientului, dar și la obiceiurile sale.

O persoană care dorește un loc de muncă ca îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să fie foarte bine pregătită pentru tot ceea ce presupune această meserie. În primul rând, este esențial să știe cum să se poarte cu un vârstnic bolnav. În al doilea rând, este necesar să dispună de abilitatea de a empatiza cu suferința acestuia, dar în același timp să fie și foarte bine pregătită psihic, pentru a nu se pierde cu firea în situații mai dificile. Iată câteva dintre lucrurile pe care o îngrijitoare la domiciliu trebuie să le cunoască despre senior:

Programul vârstnicului

Unul dintre primele lucruri pe care o îngrijitoare trebuie să le cunoască despre senior este programul acestuia. Este unul dintre cele mai importante aspecte pe care aceasta trebuie să îl învețe cât mai repede posibil odată stabilită la domiciliu vârstnicului, pentru a-și putea îndeplini sarcinile și a oferi ajutorul necesar.

Fiind un lucru esențial, o îngrijitoare de seniori la domiciliu în Germania trebuie să știe la ce oră se trezește vârstnicul, la ce oră se culcă, programul meselor, precum și când acesta trebuie să ia tratamentul.

Afecțiunile de care suferă vârstnicul și tratamentul pe care acesta trebuie să îl urmeze

Un alt lucru de o importanță majoră pe care o îngrijitoare trebuie să îl cunoască este lista de afecțiuni de care suferă seniorul, care este tratamentul pe care trebuie să îl urmeze, precum și modul în care acesta trebuie administrat. O cunoaștere cât mai bună a afecțiunilor și a simptomelor poate fi de mare ajutor, pentru a ști când ceva nu este în regulă și a lua măsurile necesare.

Jucând un rol foarte important în viața acestuia, îngrijitoarea trebuie să îl ajute în activitățile de zi cu zi, iar aici intră și responsabilitatea de a se asigura că pacientul respectă programul medicamentos prescris de doctor. Mai mult, aceasta poate ajuta și la administrarea lui atunci când este cazul și poate urmări dacă tratamentul are efectul dorit.

Obiceiurile seniorului

O îngrijitoare la domiciliu foarte atentă la detalii poate observa cu ușurință care sunt preferințele și obiceiurile seniorului. Astfel, aceasta îl poate ajuta să se bucure de lucrurile pozitive din viața sa și să lupte mai bine cu provocările aduse de bătrânețe. Acordarea atenției la activitățile care îi fac plăcere vârstnicului, dar și încurajarea și ajutarea acestuia să descopere lucruri noi și să uite de problemele vârstei sunt câteva dintre lucrurile pe care o îngrijitoare le poate face.

Odată ajunși la o anumită vârstă, mulți seniori dezvoltă obiceiuri care le fac plăcere și pe care o îngrijitoare trebuie să le respecte. Spre exemplu, un senior poate bea în fiecare dimineață ceai, se poate uita la o anumită emisiune sau poate respecta un program de plimbări zilnice. Îngrijitoarea acestuia trebuie să cunoască aceste lucruri mici, dar foarte importante pentru senior, pentru a-i face viața acestuia mai ușoară și plăcută.

Modalități de socializare

Este foarte important ca o persoană care alege să lucreze ca îngrijitoare de seniori la domiciliu să dețină bune abilități de comunicare. O comunicare eficientă, dar și o socializare constantă cu vârstnicul, poate duce la o desfășurare cât mai bună a activităților și îl poate face pe vârstnic să se simtă mai bine și mai puțin singur. De asemenea, abilitățile de comunicare o pot ajuta pe îngrijitoare să aibă o relație bună cu familia pacientului, dar și să se adapteze mai ușor la noul mediu.

Este foarte important ca o îngrijitoare să comunice și să socializeze cu vârstnicul, deoarece de acest lucru depinde foarte mult starea de sănătate psihică a acestuia, iar o bună stare de sănătate psihică aduce numeroase beneficii stării generale de sănătate. Astfel, este recomandat ca îngrijitoarea să încerce cât mai des posibil să abordeze diverse subiecte de discuție cu persoana îngrijită, cum ar fi familia, hobby-urile preferate sau alte subiecte care îi fac plăcere acesteia.

Îngrijitoarele care lucrează în Germania cu Promedica24 trebuie să cunoască cel puțin la nivel începător limba germană, pentru a înțelege nevoile seniorului și ce trebuie să facă pentru a îndeplini sarcinile meseriei, dar și pentru a-i ușura viața într-o țară străină și într-un mediu nou.

Măsurile de prim ajutor

Cunoașterea noțiunilor minime de prim ajutor sunt esențiale pentru o îngrijitoare de seniori, aceasta fiind pregătită dacă seniorul are nevoie de ajutor urgent. Îngrijitoarea bătrânului trebuie să cunoască modul în care trebuie să acționeze dacă pacientul cade sau se lovește. În multe cazuri, cunoașterea noțiunilor de prim ajutor și acordarea acestuia în cel mai scurt timp pot face diferența dintre viață și moarte.

Păstrarea calmului în situații de criză

O îngrijitoare de bătrâni trebuie să dea dovadă de mai multe calități, printre care și păstrarea calmului în situațiile mai dificile. Aceasta trebuie să își păstreze calmul, spre beneficiul seniorului, și să gândească rațional pentru a lua decizia potrivită când apar situații de criză. O cunoaștere cât mai bună a afecțiunii și a simptomelor o poate ajuta pe aceasta să gestioneze cât mai bine orice situație. În multe cazuri când pacientului i se face foarte rău, îngrijitoarea trebuie să sune de urgență la salvare și să rămână cât mai calmă posibil pentru a explica cu exactitate starea pacientului, precum și pentru a da adresa pacientului.

Recomandările Promedica24 pentru îngrijitoare

O îngrijitoare de seniori la domiciliu joacă un rol foarte important în viața seniorului, meseria sa necesitând o mare responsabilitate. O comunicare eficientă și o cunoaștere cât mai bună a afecțiunilor vârstnicului sunt câteva din cele mai importante aspecte ale meseriei de îngrijitoare, necesare pentru a-i ușura acesteia munca și a face viața vârstnicului mai plăcută. Cunoscând obiceiurile și nevoile persoanei îngrijite, îngrijitoarea poate ajuta la realizarea unui mediu calm și prietenos, astfel ajutându-l pe senior să se bucure de lucrurile pozitive din viața sa.

O persoană care dorește un loc de muncă ca îngrijitoare de seniori la domiciliu în Germania cu Promedica24 trebuie să înțeleagă importanța acestei meserii și să cunoască atribuțiile sale. Una dintre principalele atribuții este să asigure un mediu adecvat, în care bătrânul să se simtă în siguranță și în care să fie fericit, pentru a putea lupta cât mai bine cu poverile aduse de bătrânețe. Îngrijitoarele de seniori la domiciliu trebuie să înțeleagă cât mai bine aceste poveri, pentru a-și face meseria mai bine și pentru a ușura și îmbunătăți viața vârstnicului. De asemenea, trebuie să cunoască și lucrurile negative care pot afecta sănătatea seniorului, precum și cum să se descurce în situațiile mai dificile.

În concluzie, o îngrijitoare de persoane vârstnice trebuie să cunoască faptul că această meserie necesită o responsabilitate mare și să aibă abilitatea de a înțelege provocările și schimbările ce vin odată cu bătrânețea.