Stresul îngrijitoarei: cum să aveți grijă de propria persoană

6 august 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Responsabilitățile pe care le are o îngrijitoare de bătrâni pot fi foarte solicitante și stresante, fapt ce poate crea o experiență copleșitoare. Însă cu puțin control și organizare, totul poate deveni mult mai plăcut și ușor.

Pe măsură ce populația îmbătrânește, serviciile de îngrijire sunt tot mai solicitate, la nivel global. O îngrijitoare de bătrâni este o persoană care oferă ajutor altei persoane aflate în nevoie, din cauza procesului de îmbătrânire. Atribuțiile acesteia sunt numeroase și diverse, în funcție de nevoile seniorului. Aceste responsabilități pe care le implică meseria de îngrijitoare pot genera mult stres și vă pot afecta starea de spirit. Promedica24 sfătuiește îngrijitoarele ca, pe parcursul șederii în Germania, să își găsească timp și pentru propria persoană, pentru a se relaxa, în scopul oferirii unei îngrijiri de calitate. În procesul de îngrijire bătrâni în Germania, stresul este principalul inamic al unei îngrijitoare și poate genera numeroase alte probleme, precum cele de sănătate, dificultăți de comunicare cu cei din jur și o stare de spirit negativă. De aceea, Promedica24 le recomandă îngrijitoarelor să ofere o mai mare atenție timpului pe care și-l dedică propriei îngrijiri.

FACTORI DE STRES LA LOCUL DE MUNCĂ ÎN GERMANIA

Atunci când o îngrijitoare are locul de muncă în Germania, departe de casă și de cei dragi, stresul poate atinge un nivel ridicat. Însă acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze, deoarece se întâmplă frecvent. Schimbarea mediului poate aduce cu sine și schimbări de emoții. Este natural să vă simțiți nervoasă, frustrată, obosită, singură sau tristă. Meseria de îngrijitoare prezintă numeroși factori de stres. Iată care sunt aceștia:

 • Schimbarea locuinței – odată cu alegerea unui loc de muncă ca îngrijitoare, în Germania, se schimbă și locuința îngrijitoarei, deoarece posturile oferite de Promedica24 necesită îngrijirea la domiciliu. Acest lucru poate fi dificil, dar nu trebuie să vă sperie, întrucât condițiile oferite la locul de muncă sunt unele de calitate, iar această schimbare poate fi benefică.
 • Izolarea socială – părăsind mediul în care obișnuiați să trăiți, presupune și despărțirea, pentru o anumită perioadă de timp, de cei dragi – familie, prieteni, vecini etc. Gândul la a sta departe de persoanele dragi poate fi copleșitor, dar tehnologia din prezent, vă poate aduce mai aproape de ele, chiar și la sute de kilometri distanță. Există chiar posibilitatea de a vă face prieteni la noul loc de muncă.
 • Limba germană – chiar dacă la Promedica24 limba germană este un criteriu necesar pentru obținerea locului de muncă, nivelul poate fi unul începător. Acest lucru poate îngreuna situația, deoarece îngrijitoarea nu se poate exprima fluent în limba germană și poate întâmpina greutăți. Este un lucru care se întâmplă frecvent, în rândul persoanelor care aleg un loc de muncă în străinătate. Vestea bună este însă că există numeroase modalități de îmbunătățire a nivelului de limbă germană.
 • Locuirea împreună cu seniorul – locurile de muncă oferite de Promedica24 presupun locuirea 24 de ore din 24 cu seniorul. Acest lucru poate reprezenta un factor major de stres. Organizarea și seriozitatea vă vor fi de ajutor în gestionarea acestei situații.
 • Depresia – o depresie netratată se poate agrava, din cauza altor factori de stres, care vin odată cu noul loc de muncă. Este important să cereți ajutorul dacă suferiți de depresie, înainte de a pleca în Germania.

SEMNE DE STRES

De cele mai multe ori, concentrarea asupra seniorului vă poate distrage atenția de la propria persoană. Cunoscând care sunt semnele și simptomele stresului, puteți conștientiza care sunt problemele și puteți lua măsuri în acest sens.

 • Irascibilitatea

Atunci când vă simțiți copleșită, este mai greu să vă păstrați calmul. Acest lucru vă poate afecta relația cu persoana îngrijită. Este recomandat să vă analizați sursa stării de irascibilitate și să încercați să eliminați încordarea.

 • Tristețea

Dorul de casă și de cei dragi este un factor generator al stării de tristețe. Vă puteți simți tristă atunci când lucrați departe de familie și este un lucru frecvent întâlnit. Acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze, întrucât aveți posibilitatea de a vorbi oricând cu cei apropiați.

 • Oboseala și dificultăți ale somnului

Îngrijirea unui bătrân poate fi solicitantă și vă poate extenua. De aceea, Promedica24 vă recomandă ca ori de câte ori aveți posibilitatea, să profitați de ocazie și să vă odihniți. Stresul vă poate pune obstacole în procesul de adormire, însă este indicat ca noaptea să o petreceți dormind, și nu uitându-vă la televizor, pe telefon sau pe laptop, pentru a putea preveni accentuarea stresului.

 • Lipsa de concentrare

Cufundarea în propriile gânduri și probleme vă poate împiedica să vă îndepliniți toate îndatoririle la locul de muncă din Germania. Lipsa de concentrare este un semn al stresului care vă poate crea probleme cu seniorul și cu familia acestuia. Așadar, stresul trebuie luat în considerare și remediat.

 • Durerile frecvente

Un simptom important al stresului unei îngrijitoare sunt durerile – durerile de cap, durerile de umeri și diverse dureri în corp. Este important să nu vă îngrijorați, să înțelegeți proveniența durerilor și să cereți ajutorul specialistului.

 • Lipsa entuziasmului

Dacă activitățile ce vă bucurau odată, acum nu vă mai entuziasmează, acesta este în mod cert un simptom al stresului. Stresul poate face ca activitățile plăcute să devină nesatisfăcătoare.

MODALITĂȚI DE GESTIONARE A STRESULUI

Stresul poate duce atât la deteriorarea stării fizice, cât și a celei psihice. Responsabilitățile ca îngrijitoare de bătrâni sunt numeroase și pot aduce diverse provocări în viața unei îngrijitoare. Dacă nu primiți suportul și sprijinul necesar, experiența poate deveni neplăcută, iar stresul vă poate face vulnerabilă, fapt ce vă va afecta și pe dumneavoastră și pe vârstnicul de care aveți grijă. De aceea, gestionarea nivelului de stres este o necesitate și este la fel de importantă precum asigurarea că seniorul este bine. Îngrijirea bătrânilor în Germania, departe de casă, poate fi stresantă, dar aduce, totodată, o mare satisfacție. Citiți în continuare care sunt metodele de gestionare a nivelului de stres.

Nu lăsați îngrijirea seniorului să vă acapareze viața. Oricât de multă concentrare necesită îngrijirea seniorului, în momentele dumneavoastră de odihnă, este bine să vă sustrageți de la problemele acestuia și să vă eliberați mintea. Pentru a putea avea rezultate în îngrijirea seniorului, trebuie să aveți mintea limpede, astfel încât deciziile și acțiunile dumneavoastră să fie cele potrivite.

Acceptați alegerea făcută. Odată ce ați decis să alegeți locul de muncă în Germania, este recomandat să vă focusați pe părțile pozitive ale acestei alegeri (faptul că descoperiți locuri și oameni noi, aveți parte de o experiență unică, puteți învăța lucruri noi etc.). De fiecare dată când vă simțiți tristă din diverse motive, concentrați-vă pe beneficiile aduse de acest job și pe lucrurile frumoase.

Bucurați-vă de reușite. Orice mică „victorie” obținută trebuie să reprezinte un motiv de bucurie. Fie că ați reușit să îl învățați ceva nou pe senior sau ați reușit un lucru pentru care lucrați de ceva vreme, ori ați fost la o scurtă plimbare și ați avut o conversație în limba germană, toate acestea trebuie să vă bucure și să vă ridice starea de spirit.

Concentrați-vă pe lucrurile asupra cărora aveți control. Decât să vă focusați atenția pe ce ați fi putut face dacă nu ați fi fost acolo, mai bine încercați să oferiți cât mai mult ajutor de calitate și să vă îndepliniți sarcinile cu succes. Astfel, veți avea o mare satisfacție că ați făcut o treabă bună și că totul este la locul lui.

Profitați de timpul liber. Atunci când vi se acordă timp liber sau când aveți momente de odihnă, încercați să vă relaxați și să vă ocupați de propria persoană. Într-un articol anterior Promedica24, au fost prezentate modalitățile prin care se poate relaxa o îngrijitoare.

Discutați cu familia seniorului. Atunci când aveți o problemă, precum nelămuriri în ceea ce privește deciziile legate de vârstnic sau considerați că nu puteți îndeplini o anumită sarcină din motive întemeiate, vă recomandăm să discutați cu familia bătrânului, astfel încât să găsiți o soluție împreună și să evitați eventualele situații neplăcute.

Organizați-vă programul. Pentru buna gestionare a activităților și pentru a reduce din stresul zilnic, Promedica24 vă recomandă să vă creați un program zilnic pe care să îl respectați. Planificați-vă din timp sarcinile zilnice și veți evita nerealizarea tuturor responsabilităților.

Cereți suportul Promedica24. Este recomandat să apelați la specialiștii Promedica24, pentru a cere ajutorul. Dacă simțiți că vă sunt încălcate drepturile sau nu știți cum să gestionați o anumită situație, puteți apela cu încredere la suportul nostru.

Rămâneți conectată. Chiar dacă sunteți departe de familie, acest lucru nu trebuie să vă împiedice să discutați cu cei dragi sau să vă vedeți, prin intermediul tehnologiei. În momentele de relaxare, luați legătura cu cei apropiați și rămâneți conectată la ceea ce se întâmplă acasă.

Nu vă neglijați starea de sănătate. Dacă aveți diverse probleme de sănătate sau urmați un tratament, este recomandat să aveți grijă de acest aspect și să vă luați medicamentele așa cum trebuie.

Locul de muncă poate fi stresant, oriunde ar fi acesta. Locurile de muncă în Germania pot aduce un nivel mai ridicat de stres în viața unei îngrijitoare, din cauza distanței mari față de casă. Este important să înțelegeți care sunt factorii și simptomele stresului și să încercați să urmați sfaturile Promedica24, pentru o gestionare corectă a situației și pentru a obține rezultate satisfăcătoare, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru senior și familia acestuia. La Promedia24 nu sunteți singură.