Îngrijirea vârstnicului imobilizat la pat

19 octombrie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Persoanele în vârstă care nu se pot deplasa petrec cel mai mult timp într-o cameră. De aceea, îngrijitoarea de seniori trebuie să creeze în permanență un ambient plăcut, funcțional, care corespunde dorințelor persoanei îngrijite și cerințelor unui îngrijiri profesionale. De asemenea, ea trebuie să se asigure că pacientul respectă regimul alimentar, să-i asigure igiena corporală și generală și să supravegheze în permanență evoluția stării de sănătate a acestuia.

Cum escarele sunt probleme serioase ce amenință viața vârstnicilor imobilizați la pat, îngrijitoarea trebuie să cunoască exact care sunt simptomele, ce presupune tratamentul și cum poate preveni aceste complicații.

Care este cauza imobilizării la pat

O îngrijitoare de persoane vârstnice trebuie să înțeleagă faptul că persoana de care are grijă nu se poate deplasa deoarece suferă de o anumită afecțiune. Desigur, există și cazuri în care medicul personal al persoanei îngrijite a recomandat șederea la pat ca ajutor în tratarea unei afecțiuni sau pentru a preveni apariția complicațiilor în cazul unor boli anume, cum ar fi osteoporoza și diabetul.

Dintre cei mai frecvenți factori care cauzează imobilizarea la pat în cazul persoanelor în etate se pot menționa:

 • Accidentul vascular cerebral – este soldat de cele mai multe ori cu disfuncții motorii;
 • Paralizii rezultate în urma unor boli – pot fi parțiale sau totale și reprezintă pierderea sau afectarea funcției musculare, a forței și a mișcării voluntare;
 • Intervenții chirurgicale – anumite afecțiuni (ex: osteoporoza) pot provoca accidente ce necesită tratament chirurgical și, implicit, imobilizare la pat până când seniorul este vindecat;
 • Vârsta – o dată cu trecerea anilor, organismul nu mai are aceiași forță și vitalitate, oasele sunt mai fragile și echilibrul se pierde.
 • Oricare ar fi cauza imobilizării, îngrijitoarea trebuie să fie înțelegătoare, să aibă răbdare și să ofere pacientului servicii de îngrijire profesionale.

Îngrijirea pacientului imobilizat la pat

Îngrijitoarea unui senior imobilizat la pat trebuie:
A. Să asigure o igienă generală și corporală adecvată;
B. Să aibă grijă ca seniorul să mănânce sănătos;
C. Să prevină escarele și alte complicații cauzate de imobilizarea la pat;
D. Să supravegheze cu atenție starea generală a seniorului;
E. Să nu uite că, deși vârstnicul nu se poate deplasa, este o persoană care are în continuare nevoi și dorințe.

A. Pregătirea camerei pentru vârstnicul imobilizat la pat

Spațiul în care stă persoana îngrijită trebuie să fie curat, bine luminat și să aibă o temperatură optimă (18-20 grade). La fereastră trebuie să fie perdele deoarece vârstnicul poate să fie deranjat uneori de lumina zilei. O veioză este de asemenea extrem de utilă, în special pentru îngrijirea pe durata nopții.
Patul este extrem de important. El trebuie echipat cu o saltea anti-escare, perne mari și perne mici, care vor ajuta atunci când pacientul trebuie ridicat, iar cearceafurile trebuie să fie suficient de late pentru a acoperi întreaga saltea și perfect întinse, pentru a nu crea disconfort.

Lenjeria de pat trebuie schimbată zilnic, urmând anumite reguli. Din pricina faptului că seniorul este imobilizat la pat, metoda de procedare va fi aleasă în funcție de poziția în care poate fi așezat pacientul. Înainte de schimbarea lenjeriei se va efectua întotdeauna toaleta vârstnicului, după ce i-au fost explicate clar toate activitățile ce urmează să se desfășoare.

Schimbarea lenjeriei de pat se face în ordinea următoare:

 • Se pregătesc materialele necesare (cearșaf de pat, cearșaf plic, fețe de pernă, mușama, mănuși de unică folosință, etc.) și se așează pe un scaun, lângă pat;
 • Se îndepărtează lenjeria murdară;
 • Se efectuează spălarea mâinilor și apoi se pun mănușile;
 • Se întinde cearșaful, având grijă să fie perfect întins;
 • Se poziționează materialul impermeabil și apoi aleza;
 • Se introduce pătura în cearșaful plic și se rulează, punându-se apoi la locul ei;
 • Se înfață pernele;
 • Se scot rufele murdare din cameră;
 • Se îmbracă seniorul cu haine mai groase și apoi se aerisește;
 • Se scot mănușile și se efectuează spălarea pe mâini.

În camera seniorului este indicat ca ștergerea podelei să se facă cu o cârpă umedă pentru a nu ridica praful iar, dacă încăperea este încălzită cu centrală termică, se recomandă așezarea unor recipiente cu apă pe radiatoare pentru a crește umiditatea și confortul respirator al persoanei îngrijite.
Îngrijitoarea trebuie să acorde o importanță deosebită igienei corporale a persoanei îngrijite. Activitățile ce țin de aceasta trebuie să urmărească o anumită ordine, să fie sigure și să nu creeze disconfort.

B. Dieta în cazul persoanelor în vârstă imobilizate la pat

Îngrijitoarea trebuie să respecte cu strictețe regimul alimentar stabilit de medicul pacientului, să pregătească mâncare sănătoasă și să respecte orele la care seniorul trebuie să mănânce. Atunci când îngrijitoarea hrănește persoana îngrijită, trebuie să se așeze pe pat lângă aceasta pentru a fi mai confortabil pentru ambele părți. Este important ca îmbrăcămintea îngrijitoarei să fie comodă, iar încălțămintea sigură pentru a se evita accidentările.

C. Prevenirea escarelor

Una dintre marile amenințări ale imobilizării la pat este reprezentată de apariția escarelor. Acestea sunt răni ale pielii care apar din cauza șederii în aceeași poziție pe o perioadă lungă de timp.

Câteva lucruri importante pe care o îngrijitoare de seniori la domiciliu ar trebui să le știe despre escare:

 • În termeni medicali este cunoscută ca ulcer de decubit sau ulcer de presiune;
 • Este una dintre cele mai severe complicații ale imobilizării la pat;
 • Reprezintă una dintre cauzele principale ale decesului în cazul pacienților cu paralizie totală a membrelor inferioare;
 • Sunt mai frecvente în rândul femeilor;
 • Afectează în special persoanele cu vârste de peste 70 de ani;
 • Se manifestă inițial printr-o culoare roșiatică a pielii care, dacă nu este îngrijită cum trebuie, se transformă într-o veziculă, apoi într-o rană deschisă;
 • Afectează în special zona sacrală, fesele, coatele, șoldurile, gleznele, umerii și spatele;
 • În afară de imobilizare, mai există și alți factori care conduc la apariția acestei complicații, dintre care: pielea fragilă, prezența unei afecțiuni cronice cum este diabetul, subnutriția, diferite forme de demență și incapacitatea de a mișca unele părți ale corpului.

În prevenirea acestor probleme este ideal ca seniorul să beneficieze de o saltea anti-escare însă chiar și așa, îngrijitoarea trebuie să aibă grijă în permanență să-l repoziționeze pe pacient la un interval de 1-2 ore, să acorde o mare atenție ca așternuturile să nu aibă cute în zonele predispuse apariției escarelor, să protejeze pielea de umiditate excesivă și să aibă grijă ca vârstnicul să nu stea foarte mult în poziția de șezut.

Îngrijitoarea trebuie să inspecteze pielea seniorului afectat de escare cel puțin o dată pe zi, în special în zona proeminențelor osoase. Curățarea se va face cu un săpun special (de regulă cu pH neutru) pentru a se preveni iritarea și uscarea pielii, apa utilizată fiind călduță, nu fierbinte. Nu se aplică presiune și pielea nu se freacă excesiv, ci cu mișcări blânde. Temperatura ambientală trebuie menținută la un nivel optim, căldura excesivă și umiditatea scăzută crescând riscul de uscare a pielii și de agravare a problemei. Pielea uscată se îngrijește cu ajutorul unei creme hidratante, în cazul seniorilor imobilizați la pat care suferă și de incontinență, aceasta având și rolul de a proteja pielea de factorii dăunători din urină și fecale.

D. Supravegherea stării de sănătate

Îngrijirea unui senior imobilizat la pat presupune supraveghere continuă. Pacientul, date fiind afecțiunile de care suferă și lipsa mobilității, este predispus la complicații care îi pot pune viața în pericol. Îngrijitoarea trebuie să fie atentă și să semnaleze medicului personal al pacientului și aparținătorului orice modificare care apare în starea de sănătate a seniorului, iar în cazurile de urgență să ia direct legătura cu serviciul de ambulanță.

E. Vârstnicul imobilizat la pat – un om ca toți ceilalți

De foarte multe ori imobilizarea la pat atrage și tristețe. Dacă în trecut seniorul se putea deplasa în voie, putea să întreprindă anumite activități ce-i făceau plăcere, putea socializa și vizita diverse locuri, acum toate acestea vor părea pentru el foarte departe. Îngrijitoarea trebuie să se asigure că persoana îngrijită are încă hobby-uri și să o ajute să se implice în activități relaxante, care să nu-i afecteze starea de sănătate. Jocurile de cărți sau puzzle-urile sunt metode bune prin care pot petrece timp frumos împreună. De asemenea, seniorul poate completa integrame, poate desena, se poate uita la filme sau poate scrie. Importantă pentru el este comunicarea și înțelegerea, de aceea Promedica24 recomandă tuturor îngrijitoarelor de seniori să nu uite că pacientul este o persoană cu sentimente puternice, cu dorințe și așteptări.