Cum trebuie să se comporte o îngrijitoare de persoane vârstnice

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

O îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să țină cont de faptul că modul în care se comportă influențează mult relația cu persoanele din jurul său. În principal, ea interacționează cu: persoana îngrijită, familia persoanei îngrijite, vecinii și prietenii acesteia și medicii personali ai seniorului. Cea mai importantă persoană cu care intră în contact este vârstnicul astfel că dumneaei trebuie să acorde o atenție deosebită nevoilor și preferințelor acestuia.

La baza meseriei pe care o practică trebuie să se regăsească principii precum respect pentru demnitatea umană, încredere, toleranță, onestitate și empatie. Îngrijitoarea trebuie să conștientizeze faptul că orice loc de muncă are propriile cerințe și că în domeniul îngrijirii de vârstnici la domiciliu acestea sunt extrem de importante pentru buna desfășurare a activității.

Sfaturile Promedica24 pentru prima întâlnire

Prima impresie contează cel mai mult. În primele 5 minute, atât persoana îngrijită, cât și familia acesteia pot să își formeze o părere clară, pozitivă sau negativă. Este în interesul îngrijitoarei de seniori ca părerea să fie bună și de aceea Promedica24 îi recomandă:

 • Să acorde o mare atenție aspectului exterior: ținută decentă și curată, machiaj natural, accesorii foarte puține (chiar deloc) și coafură simplă.
 • Să știe să comunice în limba germană suficient încât să se poată prezenta și să poată înțelege ce i se comunică. Ar fi ideal dacă și-ar pregăti din timp un discurs frumos și întrebările de bază pe care dorește să le adreseze.
 • Să fie atentă la tot ce i se spune și să manifeste interes atunci când se discută despre persoana îngrijită.
 • Să demonstreze că își cunoaște bine sarcinile și să pună cât mai multe întrebări legate de activitatea pe care urmează să o desfășoare.
 • Să manifeste curiozitate față de necesitățile vârstnicului, să se intereseze de afecțiunile de care acesta suferă și să afle care îi sunt preferințele și hobby-urile.
 • Să utilizeze un limbaj decent și să se adreseze folosind formulele de politețe.

Îngrijitoarea de seniori în Germania aflată la prima întâlnire cu vârstnicul și cu familia acestuia trebuie să se intereseze din timp (dacă este prima dată când muncește în această țară) care sunt particularitățile date de vârstă și ce așteptări au vârstnicii de la persoana care va locui cu dumnealor.

Aspectul exterior și îmbrăcămintea îngrijitoarei de vârstnici în Germania

Atât caracteristicile sufletești, cât și aspectul exterior contează foarte mult. O îngrijitoare trebuie să acorde o atenție deosebită igienei corporale și să se îmbrace mereu decent.

O îngrijitoare de vârstnici în Germania care colaborează cu Promedica24 trebuie:

 • Să poarte haine curate și confortabile, iar încălțămintea trebuie să fie la fel.
 • Să dețină mai multe tipuri de haine, potrivite pentru diverse ocazii deoarece va participa alături de vârstnic la evenimente culturale, vizite medicale și reuniuni de familie.
 • Să se îmbrace decent, toată ținuta să construiască un aspect unitar și să inspire încredere.
 • Să aibă o coafură simplă, o culoare a părului cât mai naturală și să evite să îl țină desfăcut (dacă este lung) atunci când își îndeplinește activitățile zilnice.
 • Să-și aplice un machiaj natural, să poarte cât mai puține accesorii, iar dacă are anumite bijuterii să se asigure că acestea nu pot răni persoana îngrijită (ex: un inel mai mare poate zgâria vârstnicul atunci când acesta este ajutat să se deplaseze).
 • Să acorde o atenție mare îngrijirii corporale. Unghiile trebuie să fie mereu curate, iar oja nu trebuie să fie în culori stridente.

Ce reguli importante trebuie să respecte o îngrijitoare de vârstnici în Germania

Îngrijitoarea de seniori în Germania care colaborează cu Promedica24 trebuie:

 • Să nu deschidă corespondența persoanei îngrijite.
 • Să consemneze toate cheltuielile și încasările, sumele de bani încredințate decontându-se exact.
 • Să nu consume băuturi alcoolice și droguri în spațiul unde locuiește persoana îngrijită, interdicția aplicându-se atât pe durata activităților sale, cât și în timpul liber.
 • Să utilizeze telefonul din casa persoanei îngrijite doar dacă are aprobarea familiei vârstnicului (a persoanei care suportă cheltuielile).
 • Să utilizeze calculatorul doar cu acordul vârstnicului sau al familiei acestuia.
 • Să respecte proprietatea privată a persoanei îngrijite. Nu are voie să arunce sau să folosească un bun al acesteia fără acordul prealabil al vârstnicului/familiei.

De asemenea, îngrijitoarea de vârstnici în Germania trebuie să respecte sistemele de valori și religia persoanelor din jurul său, să aleagă înțelegerea în locul criticii și să aibă un nivel ridicat de toleranță deoarece persoanele în vârstă sunt pretențioase.

Dumneaei trebuie să poată purta o discuție calmă cu pacientul, să îi transmită o stare de liniște și să fie prietenoasă. Răbdarea este o altă calitate cerută, bătrânii fiind mai irascibili datorită problemelor de sănătate pe care le au. În cazul în care îngrijitoarea dorește informații de la vârstnic, trebuie să îi adreseze acestuia întrebări simple, să repete dacă este nevoie și să se asigure că a înțeles clar deoarece limba germană este destul de dificilă.

În cazul în care există neînțelegeri, aceasta nu trebuie să ezite să transmită nemulțumirile sale întâi familiei persoanei îngrijite, iar mai apoi coordonatoarei și/sau centrului de asistență Promedica24.