Cum se pregătește o îngrijitoare de vârstnici pentru plecarea la muncă în Germania

14 martie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

După ce îngrijitoarea a trecut toate etapele procesului de recrutare, a semnat contractul și știe toate detaliile referitoare la viitorul loc de muncă, urmează plecarea la muncă. Dat fiind faptul că este vorba despre un job nou, o țară diferită față de România și oameni noi, este necesar ca persoana să dețină cât mai multe informații care să o ajute să se adapteze mai ușor și să facă față cu succes cerințelor activității.

Documente și obiecte personale

Promedica24 se asigură de organizarea completă a călătoriei în Germania, oferind transport gratuit și multe alte beneficii precum: salariu atractiv, bonusuri speciale, asigurare privată de sănătate, asistență 24/7. Înainte de plecare, îngrijitoarea de persoane vârstnice trebuie să își organizeze bagajul astfel încât să nu uite anumite documente și obiecte personale.

Documente necesare:

  • Cartea de identitate/buletinul;
  • Permisul de conducere (dacă este cazul);
  • Certificatul care confirmă polița de asigurare;
  • Documente legate de călătoria și șederea în Germania (primite de la Promedica24).

Obiecte personale necesare:

  • Un telefon care funcționează (cartelă și roaming activate, încărcător);
  • Bani/card pentru bancomat (suma depide de nevoile individuale, un minim de 100-150 de euro ar fi recomandat);
  • Cosmetice și produse de igienă personală;
  • Cel puțin un prosop pentru uz personal;
  • Medicamente, în cazul în care este nevoie permanent sau periodic de un anumit tip;
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte confortabile, potrivite pentru mai multe tipuri de evenimente (în cazul în care aceasta va participa alături de vârstnic la anumite evenimente socio-culturale sau festive);
  • O agendă în care să fie trecute toate numerele de telefon necesare în situații de urgență.

Informațiile cu privire la plecare sunt furnizate de către reprezentantul Promedica24 înainte de data la care intră în vigoare contractul. Plecarea se stabilește de comun acord între părți și poate avea loc și la 48 de ore de la semnarea contractului.

Numerele importante de contact

Cât timp este pe teritoriul Germaniei, îngrijitoarea beneficiază de sprijinul unui coordonator dedicat și de asistență 24/7 oferită de către Promedica24. Numărul de telefon de contact în timpul prestării de servicii este 0040 316 300 766 și poate fi apelat atunci când se dorește notificări sau clarificări cu privire la:

  • calcularea salariului, principiile de calculare, transferurile bancare primite;
  • prelungirea contractului, întrebări cu privire la contractul încheiat;
  • disponibilitatea de plecare, reîntoarcerea la aceeaşi persoană îngrijită;
  • schimbarea informațiilor de contact – de ex. numărul de telefon sau adresa pentru corespondență;
  • necesitatea primirii adeverinței cu privire la venit/ocuparea forței de muncă;
  • confirmarea asigurării, notificarea membrilor familiei cu privire la asigurare, asigurare suplimentară de călătorie;
  • informații cu privire la propunerea de plecare primită;
  • informații cu privire la starea de sănătate a persoanei care va fi îngrijită, a condiţiilor de la faţa locului;
  • nevoie de asistență medicală pe teritoriul Germaniei;
  • informații privind corespondența primită în timpul șederii în Germania;
  • alte subiecte importante legate de furnizarea de servicii în Germania.

Îngrijitoarele care doresc să ia legătura cu biroul Promedica24 din Varșovia fără a genera costuri suplimentare pentru apeluri internaționale clientului, o pot face apelând la numărul 0201 61 61 61 51. Costul unei astfel de convorbiri este identic cu cel al apelului local pe teritoriul Germaniei, putându-se vorbi doar în limba germană sau poloneză.

Pentru situațiile de urgență, compania pune la dispoziția colaboratorilor săi un număr de urgență: 0040 316 300 766. Acesta este utilizat doar pentru notificarea unor situații urgente și este activ în afara orelor de muncă (după orele 17:00).

Pentru siguranța sa, îngrijitoarea de persoane vârstnice în Germania trebuie să aibă trecute într-o agendă/carnețel numerele de urgență în Germania și anume:

  • Poliţie / POLIZEI IN DEUTSCHLAND – 110
  • Pompieri / NOTRUF/FEUERWHER IN DEUTSCHLAND – 112
  • Salvare / RETTUNGSDIENST RUFEN – 112

Când se sună la 112, se apelează Centrul de Notificare de Urgenţă (CPR), ce va direcţiona convorbirea în funcţie de situaţie la: poliţie, salvare sau pompieri. Atunci când face acest lucru, îngrijitoarea trebuie să furnizeze informații precum: orașul, strada, numărul casei/blocului, numele și prenumele persoanei îngrijite. Convorbirea va fi finalizată de către persoana de la urgență și nu trebuie încheiată de către cel care a apelat.

Îngrijitoarele și îngrijitorii care colaborează cu Promedica24 beneficiază de asigurare medicală suplimentară pe toată perioada șederii lor în străinătate. Aceasta acoperă, pe lângă altele, costurile de transport medical, costurile tratamentului și îngrijirilor în urma accidentelor nefericite.

Alte informații

Îngrijitoarea de bătrâni trebuie să țină cont de nevoile și așteptările vârstnicului pe care îl îngrijește, raportate la mediul în care acesta a trăit și trăiește. Pentru o bună relație între îngrijitoare și pacient este nevoie ca îngrijitoarea să știe dinainte nu doar datele referitoare la starea acestuia de sănătate și activitățile pe care trebuie să le întreprindă, ci și informații despre modul de viață al locuitorilor țării și, în special, al persoanelor în etate.

Pe lângă acestea, îngrijitoarea trebuie să se informeze și despre legile țării, despre cultura acesteia și despre modul în care oamenii interacționează între ei. O persoană care va ști bine limba germană are nu doar șansa la un salariu atractiv, ci și posibilitatea să se adapteze ușor la noul mediu și să facă față cu succes provocărilor acestuia.

Pentru a preîntâmpina nevoile colaboratorilor săi, Promedica24 le pune la dispoziție Ghidul Îngrijitoarei, manual care cuprinde atât informații despre meseria de îngrijitor la domiciliu în Germania, cât și despre modul în care pot fi îngrijiți bătrânii în funcție de afecțiunile de care suferă, informații despre cum să își îmbunătățească activitatea, cum să facă față anumitor situații și despre diferențele majore dintre România și Germania.