Ce trebuie să știe o îngrijitoare de seniori despre pacienții cu tremor
Seniorii care suferă de afecțiuni ale bătrâneții ajung adesea să aibă nevoie de ajutor și susținere din partea unei îngrijitoare la domiciliu. Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care pot să apară la bătrânețe, fie de la anumite medicamente, fie de la complicații, este tremorul. În ținerea sub control a acestei afecțiuni joacă un rol foarte important îngrijitoarea pacientului, pentru a-l ajuta pe acesta să desfășoare activitățile zilnice în condiții de siguranță.
Tremorul este un termen medical pentru agitația involuntară a unei părți a corpului, ce nu poate fi controlată, și este, totodată, cea mai frecventă tulburare de mișcare din lume. O îngrijitoare de seniori trebuie să știe că fiecare om are o formă de tremor, dar în multe cazuri, aceasta nu este vizibilă ochiului. Mișcările necontrolate se pot intensifica pe o perioadă scurtă de timp, spre exemplu în situațiile în care persoana cu tremor suferă un moment de anxietate sau din cauza nervozității. Mai trebuie știut despre tremor că afectează în special mâinile, dar și alte părți ale corpului, precum picioarele, brațele sau chiar și capul. Acesta poate fi intermitent, cu pauze, ce apare la momente diferite, sau constant. De asemenea, poate să apară sporadic sau datorită unor tulburări.
Tremorul este foarte des întâlnit atât la seniori, cât și la adulți de vârstă mijlocie, dar poate să apară la orice vârstă, afectând bărbații și femeile în mod egal. Un lucru important de știut despre această tulburare este că nu pune în pericol viața pacientului, dar, cu toate acestea, poate fi foarte jenant și poate face ca îndeplinirea sarcinilor zilnice să fie mult mai dificilă sau chiar imposibilă.
În general, tremorul este cauzat de probleme în părțile profunde ale creierului, care controlează mișcările. Cele mai multe tipuri de tremor nu au o cauză cunoscută, deși există forme care sunt moștenite din generație în generație.
Tremorul poate să apară singur sau poate fi un simptom asociat cu o tulburare neurologică. Printre acestea, se numără scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, leziunile cerebrale sau bolile neurodegenerative care afectează părți ale creierului, cum ar fi Parkinson. Alte cauze cunoscute pot include utilizarea constantă a anumitor medicamente, precum medicamentele speciale pentru astm sau pentru tulburări neurologice, abuzul de alcool, intoxicarea cu mercur, insuficiența hepatică sau renală, anxietatea sau panica.
Categorii de tremor pe care o îngrijitoare de seniori trebuie să le cunoască
În funcție de situația în care se manifestă, există două tipuri de tremor:
– Tremorul de repaus: se manifestă atunci când mușchiul este relaxat. Spre exemplu, când mâinile se află într-o stare de odihnă. Cu această tulburare, mâinile, brațele sau picioarele unei persoane se pot mișca chiar și atunci când se află într-o poziție de repaus. Acest tip de tremor este adesea observat la pacienții cu Parkinson.
– Tremorul de acțiune: se manifestă atunci când se produce mișcarea voluntară a mușchiului, cele mai multe tipuri de tremor fiind considerate tremor de acțiune. Există mai multe clasificări ale tremorului de acțiune:
- Tremorul postural – apare atunci când o persoană își menține o poziție împotriva gravitației, cum ar fi atunci când brațele sunt ținute întinse;
- Tremorul de intenție – este produs în urma unei mișcări intenționate către un anumit punct și se agravează pe măsură ce o persoană se apropie de punctul respectiv;
- Tremorul izometric – apare în timpul unei contracții involuntare a mușchilor, care nu este însoțită de nici o mișcare, cum ar fi atunci când o persoană ține în mână o carte grea.
În funcție de cauza de origine, există mai mult de 20 de tipuri de tremor. Unele dintre cele mai frecvente forme de tremor sunt:
- Tremorul esențial – această formă este una dintre cele mai frecvente tulburări de mișcare, cauza exactă a acestui tip de tremor nefiind cunoscută. Pentru unii pacienți, acest tremor este unul ușor și poate fi observat, de obicei, în mâna dominantă. Principala trăsătură este tremuratul atât în mâini, cât și în brațe. Acesta este prezent în timpul desfășurării unei mișcări și poate duce la probleme zilnice, cum ar fi dificultăți de scriere, băutul dintr-o ceașcă sau folosirea telefonului mobil. Frecvența poate să scadă odată cu înaintarea în vârstă, însă gravitatea poate crește, afectând capacitatea de a îndeplinii anumite sarcini sau activități zilnice. Câțiva factori de risc care pot declanșa sau agrava tremorul esențial sunt: sensibilitatea emoțională, stresul, epuizarea fizică sau scăderea zahărului în sânge, dar majoritatea cazurilor de tremor esențial sunt provocate de factori genetici. Deși poate să înceapă la orice vârstă, acesta apare de cele mai multe ori la adulți sau la vârstnici.
- Tremorul distonic – acesta poate să apară la persoane de toate vârstele care sunt afectate de distonie, o tulburare de mișcare în care mușchii suferă de contracții involuntare și provoacă mișcări dureroase, precum crampe. Tremorul distonic poate să afecteze orice mușchi din corp și se manifestă atunci când pacientul stă într-o anumită poziție sau se mișcă într-un anumit fel.
- Tremorul parkinsonian – este un simptom comun al Parkinsonului, deși nu toate persoanele afectate se confruntă cu tremor. În general, tremorul se manifestă într-o mână sau chiar în ambele atunci când acestea se află într-o poziție de repaus, însă poate afecta buzele sau picioarele. În multe cazuri, în special la bătrânețe, simptomele tremorului parkinsonian se pot agrava, răspândindu-se pe ambele părți ale corpului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății psihice a seniorului.
Tratamentul și îngrijirea pacienților cu tremor
Tratamentul tremorului are ca scopuri: reducerea severității tremorului, creșterea calității vieții pacientului, ameliorarea impactului tremorului asupra activităților zilnice, precum și a celor sociale ale pacientului. Tratamentul poate fi medicamentos, nonmedicamentos sau chirurugical.
Dacă afecțiunea este descoperită devreme, persoanele cu tremor pot primi un tratament cât mai bun, ce o poate ține sub control pe termen lung sau îi poate reduce gravitatea. În acest sens, pentru persoanele vârstnice sunt recomandate consultări periodice de specialitate, pentru a depista dacă ceva nu este în regulă. Evoluția tremorului este progresivă, iar dacă diagnosticul este unul corect și tratamentul primit are efectul dorit, rezultatul poate fi unul pozitiv pe termen lung.
Majoritatea seniorilor care sunt afectați de o formă mai severă de tremor necesită îngrijiri la domiciliu, deoarece stilul de viață poate suferi schimbări majore. O îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 trebuie să cunoască cel puțin lucrurile de bază atât despre afecțiunea de care suferă vârstnicul, cât și despre acesta. Astfel, poate acorda îngrijirile necesare și poate asigura seniorului suportul necesar pentru a se lupta cât mai bine cu simptomele bolii. De asemenea, îngrijitoarele care au grijă de un pacient care suferă de o anumită formă de tremor, trebuie să știe că acesta necesită o atenție specială și cât mai mult sprijin în activitățile zilnice.
În tratamentul pentru tremor, îngrijitoarea joacă un rol foarte important. Aceasta trebuie să se asigure zi de zi că seniorul nu uită de tratament și respectă medicamentele și dozele recomandate. Un lucru esențial pe care o îngrijitoare trebuie să insiste este să îl facă pe pacient să nu se simtă jenat și să vorbească liber despre cum tremorul îl afectează. Mai mult, trebuie să îl facă să înțeleagă că tremorul este o afecțiune obișnuită în rândul seniorilor și că există opțiuni de a-l ține sub control și poate chiar de a-l face uitat. În acest sens, pentru mesele zilnice sunt recomandate instrumente speciale pentru mâncat, cum ar fi tacâmuri speciale antitremurat. De asemenea, seniorii pot apela la grupuri de suport pentru pacienții cu tremor, în cadrul cărora pot găsi suportul necesar. Un lucru pe care un senior îl poate face pentru a ameliora tremorul este să respecte un program de exerciții fizice bine stabilit. Acesta poate fi foarte benefic pentru controlul tremorului, precum și pentru îmbunătățirea controlului muscular și a echilibrului. Este recomandată folosirea de greutăți ușoare sau echipamente speciale care ajută la controlarea tremorului.
Recomandarea Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori la domiciliu
Deși tremorul este o afecțiune care nu pune în pericol viața pacientului, acesta afectează stilul de viață. Pentru persoanele care se confruntă cu această afecțiune, îndeplinirea simplelor activități zilnice, cum ar fi hrănirea, îmbrăcarea sau menținerea unei igiene adecvate, devine mult mai dificilă. De asemenea, tremorul poate limita și activitatea fizică, cum ar fi scurtele plimbări în natură, pentru a evita posibilele momente de jenă.
O îngrijitoare de vârstnici trebuie să fie conștientă de faptul că simptomele tremorului se pot agrava odată cu vârsta, în cazul în care tratamentul nu este respectat. În plus, seniorii sunt mai predispuși la dezvoltarea de boli neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer, în special cei trecuți de 65 de ani.