Ce face, de fapt, o îngrijitoare vârstnici în Germania

15 decembrie 2017 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Îngrijirea unei persoane vârstnice cere foarte multă responsabilitate. Bolile și afecțiunile seniorilor sunt de cele mai multe ori incurabile însă cu atenție și răbdare, se poate contribui la alinarea acestora și la prevenirea deteriorării calității vieții. Meseria de îngrijitor de bătrâni la domiciliu nu este simplă, însă nici lipsită de lucruri frumoase. De cele mai multe ori, între persoana îngrijită și îngrijitor se creează o relație de prietenie, acesta din urmă devenind un membru al familiei. Îngrijitoarele au cazarea și masa asigurate, beneficiază de asigurare de sănătate, bonusuri, au acces la cursuri gratuite de perfecționare a limbii germane și a aptitudinilor și, în plus, pot vizita locuri frumoase într-o țară străină.

Îngrijitoarea trebuie să fie capabilă să își facă o imagine generală asupra persoanei îngrijite și să fie conștientă de faptul că bătrânețea implică și probleme delicate. Promedica24 recrutează astfel doar acele persoane care înțeleg nevoile pacientului și au răbdarea necesară prestării unui astfel de serviciu.
O îngrijitoare de bătrâni la domiciliu care lucrează în Germania se confruntă cu trei mari provocări și anume: persoana pe care o îngrijește, familia acesteia și mediul nou în care își desfășoară activitatea. Provocările sunt depășite cu succes dacă îngrijitoarea beneficiază de informațiile necesare și analizează cu atenție situația în ansamblu.

Relația cu persoana îngrijită

Îmbătrânirea este o realitate și trebuie acceptată. Îngrijitoarele de bătrâni trebuie să înțeleagă faptul că persoana pe care o îngrijesc are dezavantajul anilor, aceștia aducând de multe ori, pe lângă boli fizice, și afecțiuni psihice. Persoanele vârstnice suferă foarte des de hipertensiune arterială, afecțiuni coronariene, diabet, cancer, reumatism, Alzheimer și alte boli care influențează decisiv starea de spirit. Orice îngrijitoare de bătrâni trebuie să cunoască nevoile acestora, atât cele strict existențiale, cât și cele emoționale. Nevoile diferă de la un senior la altul, în funcție de experiența de viață, starea mentală și problemele de sănătate avute. În general, vârstnicii dețin o locuință proprie dotată cu toate cele necesare, iar securitatea financiară nu reprezintă o problemă.

Rolul îngrijitorului de bătrâni este clar stabilit. Acesta nu este nici asistent medical, nici om de serviciu și nici grădinar, sarcinile sale fiind următoarele:

  • Activități simple de menaj – spălatul vaselor, aspirat sau măturare, ștergerea prafului, spălarea hainelor etc.
  • Supraveghere – sprijinirea în activități precum toaleta zilnică, baie, efectuarea nevoilor fiziologice etc.
  • Sprijinire în deplasare – ajutor la deplasarea în locuință, ridicarea din pat, urcatul scărilor, dezbrăcare și îmbrăcare, mers, etc.
  • Prepararea mâncării – pregătirea hranei conform dietei și hrănirea pacientului în cazul în care acesta nu o poate face singur;
  • Activități în afara locuinței: cumpărături, plimbări, efectuarea vizitelor medicale etc.
  • Alte activități: verificarea stării garderobei, supravegherea stării de sănătate a pacientului, îngrijirea animalelor de casă și a plantelor ornamentale.

Îngrijitorul sau îngrijitoarea trebuie să mențină în permanență contactul cu coordonatorul alocat și să îi raporteze acestuia orice incident. În cazul în care se doresc mai multe informații, Promedica24 oferă asistență gratuită 24/24.

Relația cu familia pacientului

În general, membrii familiei persoanei în vârstă nu au pregătirea necesară asumării rolului de îngrijitor, însă acest lucru nu exclude implicarea lor. De multe ori, tocmai implicarea excesivă cauzează anumite probleme îngrijitoarei. Pentru a se evita astfel de neplăceri este bine ca îngrijitoarea seniorului să adopte o atitudine corectă față de aceștia și să le arate că își îndeplinește cu succes toate sarcinile primite. Ea trebuie să aibă răbdare cu ei și să încerce să se pună în pielea lor.

În cazul în care sesizează un comportament inadecvat sau i se atribuie o vină care nu poate fi justificată, trebuie să le explice membrilor familiei pacientului care este problema și să își anunțe coordonatorul.

Mediul de lucru și de viață

Cei care optează pentru un job de îngrijitor persoane vârstnice în Germania au posibilitatea să cunoască o țară care diferă de cea natală din punctul de vedere al culturii, al legislației și al societății în general. Diferențele dintre țări atrag după sine anumite probleme de acomodare și de aceea este indicată cunoașterea profundă a noului mediu de viață. Pentru a-i ajuta să se adapteaze mai ușor, Promedica24 dorește să le ofere îngrijitorilor câteva detalii privind aspectele vieții în Germania. Astfel, este bine de știut că:

  • Magazinele au program de lucru diferit față de cele din România, sâmbăta, duminica și de sărbătorile legale acestea fiind închise.
  • Germanii trăiesc sănătos, aspect care se reflectă în preferința lor pentru sport și activități fizice.
  • Persoanele în vârstă au foarte mult timp liber pe care aleg să-l petreacă vizitând diverse obiective turistice.
  • Germanii sunt caracterizați de un grad ridicat de disciplină și conștiinciozitate.

Mediul nou și munca în sine aduc inevitabil multiple provocări pentru nou-veniții îngrijitori și îngrijitoare de bătrâni în Germania. Pentru a reuși să le depășească, Promedica24 este mereu alături de aceștia, oferindu-le suport atât telefonic cât și on-line.