Ce presupune un loc de muncă în Germania

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

O persoană care dorește un loc de muncă în Germania ca îngrijitoare de seniori este conștientă de faptul că o așteaptă numeroase provocări. Acestea nu vin doar din partea persoanei care are nevoie de serviciile ei, ci și din partea mediului în care își va desfășura activitatea.

Germania – privire de ansamblu

Nemții au fost mereu extrem de serioși, raționali și conservatori. Este bine ca îngrijitoarea să țină cont de aceste lucruri și să nu se aștepte ca modul lor de a se purta să fie identic cu cel al românilor.
Deși germanii acceptă destul de greu persoanele străine, ei apreciază profesionalismul și munca. Astfel, atât persoana îngrijită, cât și familia acesteia vor accepta mult mai ușor îngrijitoarea dacă dă dovadă că își cunoaște atribuțiile și că este responsabilă. Bunul simț este apreciat peste tot în lume. Îngrijitoarea trebuie să știe cum să se comporte cu persoanele cu care intră în contact, nu doar să aștepte să fie tratată cu respect și înțelegere.

Sfatul Promedica24: O persoană care dorește un job ca îngrijitoare seniori în Germania trebuie să analizeze situația „la rece” și să măsoare dacă această meserie i se potrivește. Atâta timp cât este conștientă de abilitățile sale și atâta timp cât lucrează cu o companie care îi respectă drepturile și îi pune la dispoziție numeroase metode prin care să poată să-și presteze serviciile, nu vor exista probleme.

Siguranță și criminalitate

Deși Germania este o țară cu un nivel al criminalității foarte scăzut, asta nu înseamnă că nu există infracțiuni. Furtul din buzunare, înșelăciunile sau furtul din mașini pot apărea în special în zonele aglomerate (parcări, stații, centre comerciale) și de aceea este recomandat ca îngrijitoarea de seniori să:

  • Păstreze în locuri sigure documentele, banii, biletele de călătorie și cărțile de credit;
  • Nu expună bunurile în mod vizibil nici asupra propriei persoane și nici în mașini;
  • Încuie mașina și să o asigure cu sistem de alarmă;
  • Fie atentă în călătoriile cu autobuzul/trenul și să își păstreze atenția asupra bagajelor;
  • Iasă în oraș doar cu o copie a actelor de identitate, documentele în original fiind mai în siguranță acasă.

În cazul în care îngrijitoarea este implicată în incidente ce afectează siguranța propriei persoane sau a bunurilor este recomandat să sune poliția și la cel mai apropiat oficiu consular român. Dacă incidentele sunt grave (accidente, tâlhării) trebuie să solicite de urgență intervenția autorităților germane (numărul 112). Dacă se apelează din greșeală numărul de urgență 112, îngrijitoarea nu trebuie să închidă deoarece apelul a fost recepționat iar poliția va trimite automat o mașină în locul în care aceasta se află, persoana care a sunat riscând să ia amendă dacă totul se dovedește a fi doar o alarmă falsă.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Germania. Îngrijitoarele care colaborează cu Promedica24 nu trebuie să își facă griji deoarece beneficiază de asigurare privată de sănătate pe tot parcursul călătoriei. Aceasta permite accesul la serviciile de urgență din sistemul public de sănătate.

Informații privind circulația rutieră

Se știe că infrastructura și starea generală a drumurilor sunt foarte bune în Germania. Circulația rutieră se efectuează pe partea dreaptă a drumului și funcționează sistemul priorității de dreapta. Centura de siguranță este obligatorie, iar utilizarea aparatelor anti-radar și de detectare a radarului reprezintă o contravenție și se soluționează cu amendă și confiscarea acestora.
Nici telefonul mobil nu este permis la volan, iar parcarea se face doar în locuri rezervate. În cazul unui accident de circulație, îngrijitoarea trebuie să completeze împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip pus la dispoziție de societățile locale de asigurări, iar dacă există răniți atunci este obligatoriu să fie anunțată poliția locală.

Condiții de viață

Costurile de trai sunt destul de piperate în Germania și diferă de la un oraș la altul. În cazul persoanelor străine care aleg un loc de muncă în această țară, o mare parte din suma necesară traiului se duce pe chirie. Îngrijitoarele care colaborează cu Promedica24 beneficiază de cazare gratuită la domiciliul persoanei îngrijite și de masă asigurată, astfel că aspectele acestea nu ar trebui să mai constituie o problemă.

Este important ca o îngrijitoare de seniori în Germania să știe că:

  • Magazinele sunt închise duminica, inclusiv cele alimentare.
  • Deșeurile sunt selectate astfel: hârtie, sticlă (după culori), alte ambalaje, deșeuri organice.
  • Pentru toate băuturile îmbuteliate se percepe o taxă care se recuperează doar în momentul în care ambalajul este returnat la magazin.
  • Se utilizează pronumele de politețe atunci când o persoană intră în contact cu necunoscuți sau oameni mai în vârstă.
  • Este obligatoriu să se respecte orele de întâlnire, întârzierile fiind considerate nepoliticoase.