Importanța activității fizice pentru o viață sănătoasă

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Pentru o viață sănătoasă și pentru prevenirea unor boli grave este recomandată practicarea activității fizice în mod regulat. Unei îngrijitoare de persoane vârstnice în Germania care colaborează cu Promedica24 îi este recomandat ca, pe lângă activitățile fizice ce țin de meserie, să găsească timp și pentru sport. De asemenea, ea trebuie să îl ajute pe pacient să facă zilnic mișcare, aceasta având multiple beneficii asupra fizicului și psihicului seniorului.

Importanța activității fizice

Practicarea activității fizice în mod regulat ajută la menținerea greutății normale și împiedică apariția obezității. De asemenea, ea îmbunătățește tonusul inimii, ajută la menținerea flexibilității, previne osteoporoza și menține bunăstarea organismului.

Și asupra sănătății mentale aduce mari beneficii. Mișcarea previne depresia, reduce semnificativ nivelul de stres, îmbunătățește memoria și oferă practicantului o stare de spirit mai bună.

În lipsa activității fizice organismul suferă enorm. Sedentarismul conduce la:

  • Creșterea tensiunii arteriale – Crește astfel și riscul apariției bolilor cardio-vasculare;
  • Obezitate – Afecțiunea presupune acumularea de calorii în organism sub forma grăsimii în exces și împiedică buna funcționare a organelor;
  • Diabet zaharat – Exercițiile fizice au rolul de a regla nivelul de glucoză din sânge;
  • Depresie – Boala afectează un număr mare de persoane, indiferent de vârstă și sex și poate fi combătută prin sport și alimentație sănătoasă;
  • Scăderea tonusului muscular – Mușchii au tendința de a nu se mai dezvolta și de a se rigidiza, cauzând dureri.

Pe lângă activitățile zilnice specifice, îngrijitoarea ar trebui să își creeze un program regulat de mișcare, combinat cu un regim alimentar echilibrat.

Promedica24 recomandă îngrijitoarelor următoarele activități zilnice moderate:

  • Mersul pe jos cel puțin 15 minute pe zi, atunci când se poate, de preferat în natură unde îngrijitoarea se poate relaxa;
  • Urcatul scărilor și săritul corzii;
  • Joggingul practicat cât mai des;
  • Mersul pe bicicletă;
  • Plimbările prin parc singure sau în compania persoanei îngrijite, dacă aceasta se poate deplasa.

Activitatea fizică în viața persoanei în vârstă

Trecerea anilor aduce tot felul de probleme fizice și psihice care încep încetul cu încetul să afecteze toate organele corpului. Acestea, dacă nu sunt descoperite și tratate din timp, pot pune viața suferindului în pericol. Multe dintre bolile bătrâneții sunt incurabile însă un program de activități fizice, o alimentație sănătoasă și un psihic puternic pot menține afecțiunile la un nivel acceptabil, care nu afectează grav viața.

În cazul persoanelor în vârstă activitatea fizică este recomandată adesea ca medicament care ajută acolo unde pastilele nu pot. Ea face bine corpului, sufletului și minții în egală măsură.
Înainte ca un vârstnic să se apuce să facă mișcare este obligatoriu să fie consultat de un medic specialist deoarece afecțiunile de care suferă pot presupune limitarea la un anume grad de efort.

Boli ale aparatului respirator și ale sistemului osteoarticular

Deformarea ligamentelor, subțierea țesuturilor care căptușesc tractul respirator și atrofierea mușchilor responsabili de respirație sunt schimbări naturale ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Sunt recomandate exercițiile ușoare cardio, cele de stretching și terapia posturală pentru a preveni și corecta deformarea sistemului osteoarticular și muscular, dar și pentru a permite refacerea funcției respiratorii.

Diabet zaharat

Cauzat de factori genetici și ambientali, diabetul zaharat este o boală care afectează o mare parte din oameni. Sedentarismul și alimentația hiper-calorică agravează boala și conduc la apariția obezității, rata mortalității în acest caz fiind destul de ridicată. Bolnavii de diabet trebuie să facă mișcare pentru a controla boala și pentru a-i preveni complicațiile, dintre activitățile fizice recomandate lor fiind menționate: exercițiile aerobice (mersul în ritm alert, mersul pe bicicletă, dansul, înotul, tenisul, etc.) și exercițiile de rezistență (ridicarea unor obiecte, flotări, genuflexiuni, abdomene).

Valori crescute ale colesterolului

Valorile mari ale colesterolului duc la creșterea riscului apariției bolilor cardiovasculare, iar în cazul vârstnicilor acestea le pot pune în pericol viața. Un program de mișcare zilnic trebuie combinat cu o dietă echilibrată pentru a reuși să se scadă nivelul trigliceridelor plasmatice. Seniorilor care suferă de probleme cardiovasculare le este recomandat să facă mișcare de intensitate joasă sau moderată (mers pe jos, activități casnice, înot) în combinație cu activități fizice mai alerte (alergat, dans, tenis).

Probleme de mobilitate

Vârstnicilor cu echilibru precar sau care își revin după imobilizări prelungite le este recomandat să practice activități de echilibru, acestea constând în exerciții ușoare care au rolul de a crește treptat forța mușchilor. În cazul persoanelor imobilizate la pat este indicat ca familia acestora să apeleze la sprijin de specialitate (terapii).

Despre activitatea fizică se pot spune foarte multe lucruri, iar importanța ei pentru sănătate este extrem de mare. O îngrijitoare de seniori în Germania care lucrează cu Promedica24 trebuie să facă activitate fizică în mod regulat pentru a-și menține tonusul și pentru a înlătura stresul și trebuie să se asigure că vârstnicul îngrijit își urmează programul de mișcare stabilit de medicul personal.