Administrarea medicamentelor – ce trebuie să facă o îngrijitoare de seniori și ce nu

4 ianuarie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Bătrânețea este un proces complicat, plin de obstacole, prin care toți trecem. O serie de modificări apar la nivelul organismului, pe care doar cei atenți le pot observa odată cu trecerea timpului. Îngrijitoarele de seniori trebuie să fie conștiente de boala sau afecțiunea de care seniorul suferă și, în același timp, de tratamentul de care acesta are nevoie.

Chiar dacă o persoană exersează, mănâncă bine și duce un stil de viață cât mai sănătos posibil, îmbătrânirea tot poate fi însoțită de diferite boli și afecțiuni specifice vârstei, pe măsură ce organismul se schimbă. Unele afecțiuni medicale devin mai frecvente sau mai accentuate odată cu trecerea deceniilor.

Meseria de îngrijitoare la domiciliu necesită o atenție deosebită la detalii și reprezintă o responsabilitate mare. Acest lucru este valabil în mod special, în cazul seniorilor cu probleme de sănătate, deoarece aceștia depind de o supraveghere continuă și de o atenție suplimentară la necesitățile lor.

Probleme ce pot afecta sănătatea la vârstnici

  • Gripa – în special la seniori, sistemul imunitar nu mai este la fel de puternic ca în trecut. Vârstnicii reprezintă grupa din care fac parte cele mai multe persoane spitalizate pentru problemele provocate de gripă sau de răceală. Odată cu creșterea în vârstă, crește și riscul de a suferi de complicațiile grave aduse de gripe și răceli, printre care pneumonie și afecțiuni pulmonare sau cardiace. Este recomandat ca seniorul să primească un vaccin anual împotriva acestor afecțiuni, pentru o protecție cât mai bună a sănătății. În același timp, îngrijitoarea acestuia poate lua diverse măsuri de precauție pentru ca seniorul să nu ajungă în această situație – să aibă grijă ca acesta din urmă să nu se afle într-un mediu relativ rece sau să petreacă prea mult timp în prezența unor persoane care pot transmite afecțiuni de acest tip. În cazul în care vârstnicul începe să prezinte simptomele specifice gripei, îngrijitoarea trebuie să ia legătura imediat cu medicul acestuia pentru a putea asigura tratamentul necesar sau pentru a preveni avansarea bolii. În cazul unui tratament, îngrijitoarea trebuie să aibă grijă să îi administreze seniorului toate medicamentele recomandate de către medic, conform instrucțiunilor primite.
  • Luarea în greutate – trecerea anilor rezultă în pierderea treptată a masei musculare și luarea în greutate. De asemenea, seniorii au tendința să devină mult mai puțin activi din punct de vedere fizic – aici este recomandat un program de exerciții fizice, benefic pentru a combate diverse boli și afecțiuni ale bătrâneții. În cazul în care nu este ținută sub control, luarea în greutate poate duce la numeroase afecțiuni, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet, precum și probleme cardiace. Trebuie menționat faptul că problemele cu greutatea pot duce la aceste afecțiuni chiar și la persoanele mai tinere, dar ele au un efect mult mai mare la seniori. Exercițiile fizice și mișcarea zilnică pot ajuta la prevenirea anumitor boli.

Din nou, îngrijitoarea de seniori joacă un rol foarte important. Aceasta trebuie să-l supravegheze pe vârstnic, în special greutatea acestuia și să observe dacă ceva este în neregulă. Prepararea unui regim alimentar adecvat, cu alimente din diverse grupe, ajută la combaterea acestei probleme.

Totodată, luarea în greutate într-o perioadă scurtă poate fi și rezultatul unei anumite afecțiuni. În acest caz, îngrijitoarea trebuie să anunțe în cel mai scurt timp medicul seniorului pentru a se putea lua măsurile necesare.

  • Depresia – fiind foarte frecvent întâlnită la seniori, depresia poate fi confundată cu simplul sentiment de tristețe. Acesta este un mod greșit de a privi lucrurile, ceea ce poate duce la o descoperire târzie a afecțiunii. O îngrijitoare de seniori trebuie să cunoască diferențele dintre tristețe și depresie și să fie extrem de atentă la schimbările bruște de comportament ce survin persoanei îngrijite. Depresia poate să fie și rezultatul unei anumite probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi problemele cu inima sau artrita, afecțiuni ce pot modifica stilul de viață al unui senior. În cazul vârstnicilor care suferă de depresie, pe lângă medicamentele necesare prescrise, terapia prin vorbire poate fi un element ajutător. Fiind zilnic alături de bătrân, îngrijitoarea este un companion ideal și un partener de vorbă foarte bun, care poate alunga sentimentul de singurătate și poate ajuta la îndepărtarea depresiei. Totodată, aceasta trebuie să aibă grijă ca tratamentul medicamentos să fie respectat de senior.

Administrarea medicamentelor de către îngrijitoare

Îngrijitoarea de seniori are un rol foarte important în viața pacientului. Aceasta trebuie să îl ajute în activitățile de zi cu zi, aici intrând și responsabilitatea de a se asigura că seniorul își respectă programul medicamentos și poate ajuta și la administrarea lui.

Pentru a putea asigura seniorului o terapie medicamentoasă sigură și eficientă, îngrijitoarea trebuie să fie familiarizată cu indicațiile, dozele și efectele medicamentului prescris. Trebuie să fie atentă în mod special la aceste elemente pentru a evita apariția efectelor negative.

Îngrijitoarele pot ajuta la administrarea medicamentelor prin diferite căi:

  • Pe cale orală – aceasta reprezintă calea naturală de administrare a medicamentelor. Cele mai multe medicamente administrate pe această cale au un efect suficient de rapid, odată pătrunse în circulație. Merită menționat faptul că administrarea medicamentelor pe stomacul gol are un efect mult mai rapid decât pe stomacul plin, însă este impotant să se urmeze cu strictețe indicațiile medicului cu privire la administrarea lor.
  • Pe cale respiratorie – aceasta este utilizată pentru administrarea medicamentelor prin inhalație, pe calea respiratorie putând fi administrate unele substanțe sub formă de aerosoli.
  • Pe cale parenterală – prin aceasta se înțelege administrarea medicamentelor aflate în stare lichidă prin injecții sau perfuzii. Un avantaj al aceste căi este absorbția rapidă, ceea ce rezultă într-un efect rapid.
  • Administrarea medicamentelor pe suprafața tegumentelor – se aplică medicamentele care au efect local la acest nivel. Aici intră pudre, unguente, paste, săpunuri medicinale etc.
  • Administrarea medicamentelor pe suprafața mucoaselor – se pot administra medicamente pe mucoasa nazală, bucală, aparatul auditiv extern etc. Scopul principal este de a dezinfecta mucoasa.

Îngrijitoarea trebuie să cunoască faptul că efectul medicamentului depinde de calea de administrare. Spre exemplu, medicamentele administrate prin injecții acționează mult mai repede deoarece intră instantaneu în circulația sangvină.

Prin respectarea unor reguli de bază se pot evita greșeli importante, ce pot avea efecte negative asupra seniorului. Acestea sunt:

  • respectarea medicamentului prescris;
  • respectarea căii de administrare prescrisă de către medic;
  • respectarea orarului de administrare;
  • respectarea dozei;
  • respectarea măsurilor de igienă.

Îngrijitoarea seniorului trebuie să urmărească dacă medicamentul are efectul dorit sau nu. În cazul în care un medicament nu își face efectul, îngrijitoarea trebuie să anunțe medicul pentru a putea lua decizia corectă cu privire la tratamentul acestuia. Totodată, îngrijitoarea nu trebuie să administreze medicamente fără aprobare din partea doctorului.

Sfatul Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori la domiciliu

O îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 are numeroase responsabilități. Una dintre cele mai mari este să se asigure că vârstnicul respectă programul medicamentos prescris de doctor, în cazul în care acesta are nevoie.

Deoarece seniorii nu mai au un sistem imunitar ca în tinerețe, adesea, tind să apară diferite probleme de sănătate. Chiar și problemele de sănătate care la început par mici sau nesemnificative trebuie luate în considerare de către îngrijitoarea acestuia, pentru a nu se transforma în ceva mult mai grav pe parcurs.

O îngrijitoare de seniori trebuie să cunoască problemele de sănătate ale vârstnicului încă din primele zile când aceasta își începe activitatea de îngrijitoare. Îngrijitoarea trebuie să cunoască tratamentul seniorului, cu indicațiile și dozele prescrise de către medicul acestuia. Promedica24 recomandă îngrijitoarelor să îl ajute pe vârstnic în administrarea tratamentului, pentru a se asigura că totul merge bine și pentru a împiedica apariția efectelor negative în starea de sănătate a acestuia.