10 sfaturi esențiale pentru menținerea sănătății la seniori

5 noiembrie 2019 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

În viața unei persoane, poate cea mai dificilă perioadă este reprezentată de bătrânețe, deoarece, adesea, aceasta este perioada când apar cele mai grave probleme de sănătate. Acestea din urmă afectează atât independența, cât și stilul de viață a unei persoane. Fiind un aspect esențial al vieții fiecăruia dintre noi, o stare de sănătate bună este cu atât mai importantă la persoanele vârstnice. Odată atinsă o anumită vârstă, un senior poate fi mult mai susceptibil la diverse boli și afecțiuni, ceea ce poate rezulta chiar și în schimbarea completă a stilului de viață.

Conceptul de îmbătrânire sănătoasă se referă la persoanele care au dus un stil de viață sănătos de-a lungul vieții. Majoritatea persoanelor care au avut grijă să adopte acest stil de viață au șanse mult mai mari de a nu resimți poverile înaintării în vârstă și se pot bucura de o bătrânețe sănătoasă și liniștită. În cazul seniorilor care nu sunt afectați de boli grave, aceștia au avantajul de menține un stil de viață cât mai activ și sănătos, ce poate avea numeroase efecte pozitive, în special în această perioadă a vieții.

Perspectiva unei îmbătrâniri sănătoase trebuie să fie scopul pe care trebuie să ne străduim să îl atingem. Totodată, trebuie menționat faptul că, în prezent, medicina a atins un nivel prin care putem depăși numeroase afecțiuni cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții, dar acest lucru depinde foarte mult de alegerile pe care le facem, ce pot afecta în mod direct sănătatea fizică, precum și cea psihică.

O îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 îl poate ajuta pe senior să mențină o stare de sănătate adecvată, încurajându-l să ducă un stil de viață sănătos și poate chiar să renunțe la obiceiurile care pot avea efecte negative. Îngrijitoarea acestuia trebuie să înțeleagă cât mai bine cum decurg etapele bătrâneții și ce implică acestea, pentru a-i oferi seniorului tot ce are nevoie și a-l ajuta să se bucure de aspectele pozitive ale acestei perioade din viață.

Iată câteva sfaturi esențiale pentru menținerea unei stări de sănătate generală bună, recomandat ca o îngrijitoare de seniori la domiciliu să le cunoască, pentru ca seniorul să se simtă cât mai bine în această perioadă a vieții.

  1. Renunțatul la fumat – persoanele care fumează, în special cele trecute de vârsta de 50 de ani, au un nivel de risc mult mai mare de a dezvolta afecțiuni medicale. Mai mult, fumatul constant la persoanele trecute de această vârstă poate duce chiar și la boli ireversibile. Trebuie menționat și faptul că nu doar fumatul activ poate avea efecte negative, ci și fumatul pasiv. Renunțarea la fumat poate fi un pas critic pentru a îmbunătăți sănătatea și a combate efectele îmbătrânirii – fumatul poate cauza cancer, accidente vasculare cerebrale sau insuficiență cardiacă. O îngrijitoare de seniori la domiciliu poate îmbunătăți semnificativ viața unui senior dacă îl încurajează să renunțe la fumat.
  2. Un stil de viață activ – pe lângă activitățile de zi cu zi, o îngriitoare de seniori poate să îl ajute pe vârstnic să ducă un stil de viață sănătos, prin formarea unui program de exerciții. Deoarece bătrânețea aduce probleme fizice, exercițiile fizice reprezintă un mod prin care seniorul se poate lupta cu diferite boli ale bătrâneții și, în același timp, poate avea efecte pozitive asupra sănătății psihice. Un program zilnic de exerciții fizice este esențial în viața unui vârstnic pentru a menține o masă musculară adecvată vârstei și a îmbunătăți echilibrul și flexibilitatea. De asemenea, activitatea fizică ajută la menținerea greutății, prevenirea sau controlarea diferitelor afecțiuni ale vârstei, prevenirea stresului, dar și pentru starea generală de bine.
  3. Dieta alimentară – o îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să știe că o rutină de exerciții fizice, în combinație cu o dietă alimentară bună, ajută seniorul să se simtă mai bine și să ducă un stil de viață sănătos. Consumul de alimente nutritive în cantități potrivite poate ajuta la prevenirea sau controlarea diverselor afecțiuni, cum ar fi boli cardiace, obezitatea, tensiunea arterială crescută, osteoporoza sau diabetul de tip 2. Dacă nu este ținută sub control, o nutriție inadecvată poate duce chiar și la anemie sau slăbiciune musculară, afecțiuni ce pot fi trecute foarte ușor cu vederea și puse pe seama vârstei. Îmbunătățirea dietei, prin adăugarea de gustări sănătoase, poate fi un real ajutor pentru menținerea sănătății.
  4. Menținerea unei greutăți adecvate – îngrijitoarea la domiciliu trebuie să știe că o greutate excesivă crește riscul de boli cardiovasculare, diabet zaharat sau hipertensiune arterială. Menținerea greutății normale, indiferent de schimbările aduse odată cu înaintarea în vârstă, poate preveni apariția de numeroase probleme de sănătate. Odată ce o îngrijitoare constată că seniorul nu se încadrează în limitele normale de greutate, trebuie să ia măsurile necesare, astfel încât acesta să revină la o greutate sănătoasă și pe care să o mențină pe o perioadă lungă de timp, prin mișcare regulată și o dietă adecvată.
  5. Prevenirea căderilor – pe măsură ce o persoană îmbătrânește și condiția fizică nu mai este ca în tinerețe, aceasta devine mult mai vulnerabilă la căzături. Pentru a preveni accidentele neplăcute, o îngrijitoare trebuie să observe obiectele care le pot provoca. Spre exemplu, covoarele așezate pe scări sau cablurile împrăștiate în locurile prin care seniorul se deplasează. Un alt mod prin care se poate reduce riscul de căzături, este purtatul de pantofi cu un suport bun și aderență, în special în hol sau în baie.
  6. Consultațiile medicale – o îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 trebuie să știe că vârstnicul trebuie să fie la zi cu consultațiile medicale, pentru a depista cât mai rapid dacă ceva nu este în regulă sau doar pentru a face verificările de rutină. Deoarece bătrânețea nu vine niciodată singură, aceasta aduce după sine o serie de afecțiuni grave sau mai puțin grave, care pot fi descoperite cât mai rapid, pentru a se lua măsurile necesare. De aceea, consultațiile medicale făcute regulat joacă un rol foarte important în menținerea sănătății generale a unui vârstnic.
  7. Prevenirea cancerului de piele – odată atinsă o anumită vârstă, pielea noastră devine mai subțire, mai uscată și mult mai puțin elastică – își fac apariția ridurile, iar vânătăile și tăieturile superficiale necesită mai mult timp pentru a se vindeca. În special seniorii trebuie să acorde o atenție deosebită pielii, pentru că sunt mult mai vulnerabili la apariția cancerului de piele. Aceștia trebuie să protejeze pielea cât mai mult de razele solare și să evite să stea afară în zilele însorite de vară, în special în intervalul orar 10 – 14. Mai mult, este recomandată purtarea de haine care protejează pielea și care blochează pătrunderea razelor solare, pentru o cât mai bună protecție împotriva razelor ultraviolete ale soarelui.
  8. Examinări periodice dentare, vizuale și auditive – atât dinții, cât și gingiile, pot rămâne sănătoși întreaga viață dacă beneficiază de o îngrijire corespunzătoare. Acest lucru înseamnă periaj zilnic, precum și folosirea aței dentare, alături de examinările periodice la un medic dentist.

Calitatea vederii nu trebuie nici ea să fie neglijată. De obicei, până la vârsta de 50 de ani, majoritatea oamenilor observă modificări, inclusiv o scădere treptată a abilității de a vedea literele tipărite mici sau de a se concentra pe obiecte apropiate. Principalele probleme care pot să apară sunt cataracta și glaucomul.

Datorită expunerii la zgomote puternice de-a lungul vieții, la bătrânețe poate să apară pierderea auzului. Aceasta se caracterizează prin scăderea bruscă sau treptată a percepției sunetelor, putând varia ca severitate de la o formă ușoară până la una severă și putând fi reversibilă, temporară sau permanentă.

  1. Gestionarea stresului – o îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să știe că stresul nu este influențat doar de factori materiali, ci și de factori afectivi: schimbarea stilului de viață, retragerea din viața profesională, limitările fizice și medicale care pot crea un sentiment de neputință în rândul seniorilor. Importanța unei vieți liniștite, în special în această perioadă este cu atât mai mare. Îngrijitoarea seniorului trebuie să îi asigure acestuia un mediu lipsit de stres, care favorizează recreația.
  2. Prevenirea declinului cognitiv – la seniori, modificările organismului odată cu înaintarea în vârstă afectează chiar și procesele cognitive. Creierul nu își mai realizează la fel de bine ca înainte principalele funcții, ceea ce îi poate afecta foarte mult pe vârstnici – le este mai dificil să învețe cu ușurință lucruri noi sau au dificultăți în amintirea anumitor informații. De aceea, o îngrijitoare de seniori trebuie să găsească diverse mijloace pentru a-l face pe vârstnic să se implice în cât mai multe activități și să caute hobby-uri care îi fac plăcere, dar și să îi stimuleze memoria prin diverse jocuri de cărți sau puzzle-uri.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de bătrâni în Germania

O îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să cunoască foarte bine această perioadă a vieții. Pentru a acorda o îngrijire cât mai bună și a-și face meseria mai ușoară, aceasta trebuie să înțeleagă și schimbările care vin odată cu bătrânețea. De multe ori, aceste schimbări sunt negative, ele afectând stilul de viață al seniorului sau chiar și sănătatea, iar îngrijitoarea acestuia trebuie să știe cum să gestioneze și situațiile mai dificile.

Pentru a-l ajuta pe vârstnic să se bucure cât mai mult de această etapă a vieții, o îngrijitoare trebuie să cunoască anumite aspecte esențiale. De asemenea, trebuie să îl încurajeze pe senior să ducă un stil de viață cât mai activ și sănătos, care să îi asigure acestuia condițiile necesare pentru a se bucura liniștit de această perioadă a vieții.