Probleme ale somnului la persoanele vârstnice

27 martie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

De-a lungul timpului somnul se modifică, iar odată cu înaintarea în vârstă, acesta poate deveni din ce în ce mai dificil. Numărul orelor de somn necesare scade pe parcursul vieții. Un nou-născut doarme, în medie, între 16 și 20 de ore pe zi, urmând ca în perioada copilăriei, nouă ore de somn să fie suficiente. După cum se cunoaște, adultul are nevoie, în medie, de 8 ore de somn pe noapte pentru a putea funcționa optim. Dar ce se întâmplă când vine vorba de vârstnici? Mulți consideră că la vârsta a treia, omul are nevoie de mai puțin somn. Nimic mai fals! Somnul și odihna sunt esențiale pentru bătrâni, la fel ca și pentru adulți și copii. Chiar dacă, de cele mai multe ori, activitatea fizică și cea intelectuală sunt mai reduse decât în tinerețe, deci oboseala nu este la fel de accentuată, odihna nu trebuie neglijată. În general, sunt recomandate tot 8 ore de somn pe zi la persoanele vârstnice, cercetătorii considerând că odihna ajută la menținerea sănătății mintale. Tot ce se schimbă este faptul că apare incapacitatea de a avea un somn neîntrerupt și odihnitor, din cauza diverselor probleme de sănătate specifice vârstei.

CAUZELE PROBLEMELOR DE SOMN LA BĂTRÂNI

Îmbătrânirea este un proces care vine cu anumite afecțiuni și neplăceri, dar asta nu înseamnă că nu există soluții și metode prin care le putem ameliora. Prevalența patologiilor somnului crește odată cu vârsta. Deși dificultățile de somn sunt specifice bătrâneții, unele cauze nu trebuie ignorate, ci trebuie înțelese și tratate. S-au efectuat cercetări care arată o anumită legătură între lipsa de somn și unele medicamente specifice seniorilor, precum și între lipsa de somn și reducerea activității fizice. Dar, pe lângă acestea, mai există și alte cauze:

  • Tulburările de somn – insomnia (cea mai frecventă), tulburarea de comportament în somnul REM, apneea în somn, narcolepsia, parasomniile, sindromul picioarelor neliniștite sunt tulburări de somn specifice, care intervin în perioada bătrâneții;
  • Durerea – aceasta este o cauză des întâlnită în rândul bătrânilor. Din cauza diverselor afecțiuni de care suferă, vârstnicii pot avea un somn neliniștit, deoarece anumite tipuri de durere sunt mai puternice în timpul nopții. Este recomandat să cunoașteți afecțiunile persoanei de care aveți grijă, iar dacă acestea sunt cauzatoare de dureri, să îi administrați înainte de culcare calmantele prescrise de medic.
  • Afecțiunile cardiace – pot determina apariția problemelor respiratorii, care îngreunează somnul;
  • Afecțiunile pulmonare;
  • Boala Parkinson – pacientul trebuie să se trezească des pentru a utiliza toaleta, se confruntă cu amorțeli și senzație de amețeală, nu se poate întoarce de pe o parte pe cealaltă, toate acestea cauzând dificultăți ale somnului;
  • Afecțiunile digestive – constipația, refluxul gastroesofagian, balonarea pot duce la un mare disconfort;
  • Alergii, sinuzite, congestie nazală;
  • Obezitate;
  • Senzația de mâncărime a pielii (prurit tegumentar).

Totodată, bolile și afecțiunile mentale reprezintă o cauză importantă a lipsei de somn. Iată câteva dintre ele:

  • Depresia – aceasta poate afecta somnul la orice vârstă, însă studiile arată că problema este cu atât mai importantă pentru că la vârstnici apare mai frecvent. Depresia îngreunează adormirea pacientului, iar pe timpul nopții acesta se va trezi frecvent.
  • Anxietatea, tulburările bipolare, psihoza;
  • Demența – este asociată cu dificultăți în inducerea somnului și în menținerea lui pe timpul nopții, precum și cu somnolența diurnă.

Medicamentele care trebuie administrate zilnic reprezintă și ele o cauză importantă. Printre acestea se numără sedativele antidepresive și antipsihotice. Acestea reduc vigilența și provoacă somnolență pe timpul zilei, ce are ca urmare lipsa somnului pe timpul nopții.

PATOLOGIILE SOMNULUI

Insomnia

Afectând mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani, insomnia reprezintă dificultatea de a adormi și de a menține un somn constant. Vârstnicii pot fi afectați de insomnii fie din cauza altor patologii, fie din cauza unor efecte adverse ale medicamentelor utilizate. De aceea, este bine să analizați prospectul medicamentelor administrate persoanei de care aveți grijă, pentru a preveni insomniile. Persoanele de sex feminin tind să aibă tulburări de somn mai des decât cele de sex masculin, din cauza schimbărilor hormonale, provocate de postmenopauză.

Persoanele vârstnice au parte de treziri frecvente în timpul nopții și din cauza afecțiunilor medicale coexistente. Printre cauzele insomniei se numără adenomul de prostata, instabilitatea vezicii urinare, insuficiența cardiacă, tulburările musculoscheletale etc.

Boala Alzheimer este cauzatoare de insomnie. Pacienții care suferă de această boală prezintă somnolență diurnă, devin agitați, confuzi și neliniștiți, comportament ce le îngreunează somnul.

Și boala Parkinson este asociată cu insomnia. Majoritatea pacienților bolnavi de Parkinson se confruntă cu dificultăți la adormire și treziri frecvente, cauzate de vise, coșmaruri, agitație.

Este recomandat să mențineți sub control consumul de stimulente al vârstnicului, precum alcoolul, cofeina, tutunul. Efectul cofeinei poate dura între 8 și 14 ore și poate determina agitația în timpul odihnei.

Tulburarea de comportament în somnul REM

Aceasta afectează în mare parte bărbații, cu vârsta de peste 60 de ani. Este asociată cu boli neurodegenerative, scleroza multiplă, boala Alzheimer și Parkinson. Cea din urmă arată legătura cu tulburarea de comportament în somnul REM în aproximativ 15% – 47% dintre cazuri.

Tulburarea de comportament în somnul REM este caracterizată prin pierderea intermitentă a autonomiei din somnul REM și prin apariția de activități motorii elaborate, precum alergare, sărire sau lovire, asociate cu o stare de visare. Pacienții care suferă de această boală pot face numeroase mișcări dăunătoare, atât lor, cât și partenerului de somn. S-a constatat că tulburarea de comportament în somnul REM poate fi o boală neurodegenerativă a nucleilor cerebeloși implicați în ciclul somn-veghe și aparatului locomotor.

Rănile pacienților care suferă de boala Parkinson au fost cauzate, în multe situații, de această tulburare.

Apneea de somn

Este o afecțiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Fluxul de aer este oprit aproximativ 10 secunde. Numărul episoadelor apneice variază de la 5 la 50 pe ora de somn. Apneea de somn poate fi cauzată de obezitate, menopauză, deformări ale coloanei vertebrale, antecedente familiale, vârsta. Persoanele care suferă de această boală sforăie foarte zgomotos și sunt obosite pe timpul zilei. Acest sindrom poate să treacă ușor neobservat în rândul vârstnicilor, deoarece simptomele sale (oboseală, somnolență și cefalee diurnă) aparțin și altor afecțiuni, precum și procesului de îmbătrânire.

Narcolepsia

Narcolepsia este o tulburare destul de rar întâlnită, simptomele fiind reprezentate de „atacurile de somn”. Pacienții experimentează nevoia acută de somn, halucinații hipnagogice (halucinații auditive sau vizuale, extrem de vii, ce apar în timpul de adormire sau la trezire), paralizia în somn și cataplexia (pierderea bruscă, temporară și imprevizibilă a tonusului muscular). Deși aceasta apare, de obicei, în primii 10-20 de ani de viață, simptomele pot dura toată viața și pot fi observate la persoanele vârstnice.

Parasomniile

Parasomniile sunt activități psihice indezirabile apărute în timpul somnului, care implică activități ale musculaturii scheletale și/sau schimbări ale sistemului nervos. Cele mai cunoscute tipuri de parasomnie sunt coșmarurile și somnambulismul. Somnul poate fi dificil pentru vârstnicii care suferă de parasomnie, deoarece în mod inconștient și involuntar, se pot deplasa prin încăpere, pot mânca alimente sau pot chiar să își pună viața în pericol.

Sindromul picioarelor neliniștite

Această afecțiune se manifestă prin senzație intensă de disconfort, durere sau spasme în interiorul picioarelor. Mișcările necontrolate pot afecta baza piciorului, glezna, genunchiul sau coapsa. Sindromul picioarelor neliniștite apare cu precădere în rândul persoanelor vârstnice, cu o prevalență de 10-35% la cele cu vârsta peste 65 de ani. Cauzele nu sunt cunoscute, însă există o legătură între această boală și deficitul de fier, artrita reumatoidă sau insuficiența renală.

EVALUAREA CALITĂȚII SOMNULUI

Pentru a evalua somnul vârstnicilor este recomandată monitorizarea somnului. De obicei, această monitorizare se face într-un laborator specializat, unde pacientul va trebui să doarmă o noapte sau mai multe. Investigarea este denumită polisomnografie și oferă informații utile despre diverse procese ale organismului în timpul somnului.

Polisomnografia include:

  • Electrocardiograma – analizează activitatea inimii;
  • Electrooculograma – analizează mișcările globilor oculari;
  • Encefalograma – analizează activitatea electro-fiziologică cerebrală;
  • Pulsoximetria – monitorizează saturația sângelui cu oxigen;
  • Electromiograma – analizează tensiunea musculară de la nivelul maxilarului, dar poate înregistra și mișcarea picioarelor.

EFECTE ALE TULBURĂRILOR DE SOMN LA VÂRSTNICI

Efectele lipsei de somn pot fi imediat vizibile: somnolență diurnă ridicată, lipsa energiei, stare de spirit negativă, imposibilitatea concentrării etc. Însă s-a dovedit că lipsa odihnei are efecte mult mai grave, cauzatoare de boli cronice: diabet, obezitate, boli cardio-vasculare.

Privarea de somn este mult mai periculoasă în cazul persoanelor bătrâne, întrucât are impact la nivelul memoriei. Este cunoscut faptul că seniorii au o memorie mai scăzută, iar calitatea inferioară a somnului o poate afecta cu ușurință.

Seniorii care nu au parte de un somn corect și odihnitor pot suferi dezechilibre la nivelul glucozei. Stresul din celulele pancreasului, cauzat de lipsa de somn, duce la pierderea funcțiilor celulare, împiedicând menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge, fapt ce este mai accentuat odată cu înaintarea în vârstă.

TRATAMENTE RECOMANDATE

Un lucru esențial în tratarea sau ameliorarea problemelor legate de somn la bătrâni este controlul somnului și eliminarea obiceiurilor negative.

Promedica24 vă prezintă câteva idei simple pe care le puteți pune în aplicare, pentru a îmbunătăți somnul pacientului:

  1. Hidratarea corespunzătoare – consumul de lichide trebuie adaptat la nevoile pacientului. Dacă acesta suferă de incontinență urinară, este probabil ca pe perioada nopții să își întrerupă frecvent somnul pentru a merge la toaletă. Așadar, consumul lichidelor înainte de culcare trebuie limitat;
  2. Limitarea somnului de după-amiază – de multe ori, bătrânii preferă să doarmă după masa de prânz. Este indicat ca această odihnă să aibă loc înainte de orele 17:00-18:00 sau chiar să fie eliminată. Acest lucru duce la o adormire mai rapidă și un somn mai profund pe timpul nopții;
  3. Eliminarea stimulilor luminoși – melatonina, numită și „hormonul somnului”, se produce atunci când în cameră nu există stimuli luminoși. Este de preferat să înlăturați, din încăperea în care doarme seniorul, luminile din cameră sau de afară și televizorul deschis;
  4. Stabilirea și menținerea unui orar fix – încercați să îi creați pacientului un orar bine definit pentru culcare și trezire. Menținerea unei rutine de somn ajută organismul să adoarmă mai ușor și favorizează un somn odihnitor;
  5. Crearea unui ritual relaxant – ritualul de dinaintea somnului trebuie să conțină activități relaxante, precum cititul, ascultatul melodiilor liniștitoare, evitarea meselor grele și a alimentelor provocatoare de indigestie și reflux, specifice vârstei.
  6. Evitarea luării de somnifere – organismul vârstnicilor reacționează diferit la medicamente, față de cel al persoanelor mai tinere, așa că nu trebuie luate somnifere decât la recomandarea medicului;
  7. Înlăturarea stimulenților – cafeaua, alcoolul și tutunul sunt dăunătoare la orice vârstă, în special la vârsta a treia. Din acest motiv, este bine ca seniorii să limiteze consumul acestora atât înainte de culcare, cât și pe timpul zilei;
  8. Menținerea unui ritm de viață activ – activitățile fizice sunt benefice pentru un somn liniștit și odihnitor. Încercați să includeți în programul zilnic al pacientului activități fizice, adaptate nevoilor sale.

Somnul este esențial pentru persoanele vârstnice. Pentru a menține o stare de sănătate bună și pentru a nu crea contextul favorizant agravării unor afecțiuni existente este necesar să acordați o atenție deosebită acestui aspect. Țineți cont de afecțiunile de care suferă seniorul și adaptați-vă nevoilor acestuia, pentru a-i asigura o odihnă bună și liniștitoare.