Prevenirea și recunoașterea cancerului de piele la seniori

22 iulie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Meseria unei îngrijitoare de seniori la domiciliu este una foarte importantă pentru un senior care necesită îngrijire. Atribuțiile acesteia nu sunt doar de a oferi vârstnicului îngrijirile de care are nevoie pentru afecțiunile de care suferă și a-l ajuta în treburile de zi cu zi, ci poate să prevadă lucrurile negative, astfel prevenind apariția de diverse boli. Una dintre cele mai întâlnite boli întâlnite la vârstnici este cancerul. Deși o îngrijitoare nu poate să prevină toate tipurile de cancer, aceasta îl poate proteja pe senior de cancerul de piele.

Odată atinsă o anumită vârstă și în urma schimbărilor ce au loc la nivelul organismului, pielea devine mai subțire, mai uscată și mult mai puțin elastică. Cancerul de piele este o afecțiune care apare local și reprezintă o dezvoltare anormală a celulelor pielii, originea acestuia aflându-se în celulele care se află de-a lungul membranei care separă stratul superficial al pielii de cele mai profunde. Trebuie menționat că cele mai multe tipuri de cancer de piele nu se răspândesc în alte zone ale corpului. Boala afectează persoane indiferent de culoarea pielii, dar persoanele cu pielea deschisă la culoare, care se ard mult mai ușor în urma expunerii la razele solare, sunt mult mai vulnerabile.

Cancerul de piele poate fi în mare măsură prevenit și, dacă este identificat din timp, de obicei poate fi vindecat. Deoarece majoritatea cancerelor de piele sunt legate de expunerea la soare, este important să luați măsuri de precauție atunci când bătrânul îngrijit iese în aer liber, indiferent de perioada anului. Prea mult soare poate crește riscul apariției acestui gen de cancer.

Iată câteva sfaturi importante pentru a proteja vârstnicul de riscul dezvoltării acestui tip de cancer:

  • Aplicați protecție solară dacă intenționați să expuneți vârstnicul la soare mai mult de 20 de minute. Asigurați-vă că îi verificați în mod regulat pielea și consultați dermatologul dacă este cazul.
  • Majoritatea expunerii la soare are loc în perioada tinereții, iar cancerul de piele poate dura 20 de ani sau mai mult pentru a se dezvolta. Indiferent dacă nivelul expunerii la soare a persoanei îngrijite este neglijabil, trebuie să vă preocupați permanent de posibilitatea apariției cancerului de piele.
  • Rețineți că razele ultraviolete (UV) ale soarelui pot fi reflectate de apă, nisip, beton și zăpadă și pot ajunge chiar și sub suprafața apei. Anumite tipuri de lumină UV pătrund în ceață și nori, deci este posibil să apară arsuri chiar și în zilele mohorâte.
  • Evitați lumina directă a soarelui pe cât posibil în timpul orelor de soare de vârf, în general între orele 10:00 și 15:00 sau căutați umbra în această parte a zilei.
  • Aplicati protecție solară cu spectru larg – cu un SPF de cel puțin 30 – care conține atât protecție UVA, cât și UVB. Căutați ingrediente cum ar fi Parsol 1789 (cunoscut și ca avobenzonă) sau dioxid de titan pe etichetă.
  • Reaplicați protecția solară frecvent, cel puțin la fiecare două ore în aer liber, mai ales dacă persoana îngrijită a transpirat sau a înotat. Cea mai sigură abordare este să alegeți produse rezistente la apă care au o probabilitate mai mare de a rămâne pe piele.
  • Oferiți și balsam de buze cu un SPF 15 sau mai mare. Asigurați-vă că bătrânul poartă o pălărie și îmbrăcăminte de protecție în timpul expunerii la soare. Fibrele bine țesute și hainele mai întunecate oferă în general o protecție mai mare. Verificați ca ochelarii de soare să beneficieze de protecție UV.
  • Dacă persoana îngrijită este sub tratament cu antibiotic sau alte medicamente, adresați-vă medicului sau asistentei medicale pentru a afla dacă acestea pot crește sensibilitatea pielii la soare.

Factorii de risc pentru cancerul de piele includ:

  • Antecedente personale ale cancerului de piele sau leziunilor precanceroase ale pielii;
  • Tendința de a se arde ușor;
  • Expunere la soare extinsă pe tot parcursul vieții;
  • Multe arsuri în copilărie sau adolescență;
  • Antecedente familiale ale cancerului de piele (cum ar fi melanomul) sau afecțiuni care sunt mai susceptibile de a se dezvolta în cancer de piele;
  • Plăgi cronice nevindecate sau arsuri;
  • Terapie cu radiații;
  • Expunerea la materiale toxice, cum ar fi arsenic;
  • Expunerea la anumite subtipuri ale virusului papilloma uman (HPV). HPV 6, 11, 16 și 18 au fost legate de dezvoltarea carcinomului cu celule scuamoase, în special la pacienții cu sisteme imunitare compromise;
  • Pacienții cu transplant de organe care fac tratament cu medicamente imunosupresoare au un risc crescut de apariție a cancerului de piele.

O parte importantă a prevenirii și detectării cancerului de piele este aceea de a învăța să recunoașteți modificările pielii care pot deveni canceroase. Efectuați o verificare completă a pielii regulat, de preferință o dată pe lună. Faceți acest lucru într-o cameră bine iluminată.

Cum recunoașteți melanomul

Cunoașterea regulilor ABCDE sau a semnelor de melanom, cel mai mortal tip de cancer de piele, vă poate ajuta să îl identificati mai devreme, când el poate fi tratat. Acestea sunt:

A (Asimetrie) – melanoamele au adesea o graniță asimetrică, în timp ce tumorile benigne sunt de obicei simetrice.

B (Banda de demarcație) – Melanoamele au adesea granițe zdrențe sau zimțate, în timp ce tumorile benigne nu au.

C (Culoare) – Melanoamele conțin de multe ori nuanțe multiple de maro sau negru într-o singură tumoare, în timp ce tumorile benigne au, în general, o singură nuanță.

D (Diametru) – Melanoamele timpurii sunt adesea de 6 mm sau mai mari, în timp ce tumorile benigne sunt în general mai mici de 6 mm.

E (Evoluție) – Simetria, granița, culoarea sau diametrul unei tumori se schimbă în timp.

Regula ABCDE este un ghid bun pentru semnele comune de melanom. Anunțați medicul sau familia dacă găsiți pete care corespund descrierilor de mai jos.

Cum recunoașteți cancerul de piele non-melanom

Carcinomul cu celule bazale

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent diagnosticat cancer de piele. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere surprinzătoare a numărului de femei diagnosticate cu acest tip de cancer de piele, iar creșterile se datorează popularității saloanelor de plajă și de bronzat.

Carcinomul bazocelular este rareori fatal și nu se răspândește, în mod normal, în restul corpului, dar este important să îl prindem în stadii incipiente, astfel încât îndepărtarea chirurgicală să fie cât mai puțin invazivă posibil.

Carcinoamele cu celule bazale apar pe zonele expuse la soare și au adesea aspect de umflături care:

  • au culoare alb sau roz, cu aspect perlat;
  • sunt roșiatice și produc mâncărimi și sensibilitate la atingere;
  • nu se vindecă și sângerează, prezintă cruste și își modifică aspectul;
  • au o crustă în centru, înconjurată de un inel roz;
  • au cruste și vase de sânge neregulate în jurul lor.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase este cel de-al doilea tip de cancer de piele, ca răspândire, după carcinomul bazocelular. Este rar mortal, dar poate să se răspândească sau să se repete dacă nu este prins devreme.

Carcinomul cu celule scuamoase se găsește adesea pe cap, mâini, urechi, spatele gâtului și antebrațe – zone care sunt mai mult expuse la soare. Dacă observați oricare dintre descrierile de mai jos, anunțați medicul:

  • leziune cutanată roșie, care crește, este în relief sau are cruste și nu se vindecă;
  • leziune inflamată pe o cicatrice veche;
  • aspect ulcerat.

De ce este important să cunoașteți aceste lucruri, dacă lucrați ca îngrijitoare de persoane vârstnice?

Persoanele îngrijite au deseori diverse probleme de sănătate, care le împiedică să se autoexamineze. Acestea pot avea probleme de mobilitate și nu vor putea vizualiza anumite zone ale pielii, sau pot avea probleme cu vederea, caz în care le va fi dificil să observe leziunile de pe piele sau detaliile acestora. Dumneavoastră, în calitate de îngrijitoare, trebuie să verificați seniorul și să anunțați dacă observați orice problemă a pielii care vi se pare suspectă. De asemenea, tot dumneavoastră trebuie să vă asigurați că acesta este protejat atunci când se expune la soare, pentru a nu crește riscul apariției acestui tip de cancer. Meseria unei îngrijitoare de bătrâni implică o responsabilitate mare, iar micile detalii, cum ar fi aceste verificări, pot face o mare diferență, pot salva chiar viața persoanei îngrijite.