Îngrijirea pacienților cu probleme de vedere

5 noiembrie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

O persoană care dorește un loc de muncă în Germania ca îngrijitoare de vârstnici la domiciliu cu Promedica24 trebuie aibă în vedere faptul că sunt necesare anumite calități pentru a efectua așa cum trebuie sarcinile aferente. Aceasta trebuie să dispună de un nivel de atenție foarte bun și să aibă un simț al responsabilității dezvoltat, deoarece poate primi și un caz mai dificil, unde pacientul se confruntă cu grave probleme de sănătate și are nevoie de ajutor permanent. Printre aceste cazuri, sunt și persoanele care suferă de afecțiuni ale vederii sau au pierdut în totalitate acest simț.

Un număr semnificativ de mare de persoane din întreaga lume se confruntă cu deficiențe de vedere odată cu înaintarea în vârstă, acest număr fiind în continuă creștere pe măsură ce populația îmbătrânește. Majoritatea acestor persoane nu vor orbi în totalitate, dar vor experimenta pierderi parțiale ale vederii și vor ajunge să aibă nevoie de tratamente potrivite pentru a nu se agrava situația. O îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să se adapteze unui alt stil de viață atunci când are grijă de un astfel de pacient și să știe că acesta are nevoie de supraveghere permanentă.

Ce cauzează pierderea vederii odată cu înaintarea în vârstă?

Cei mai mulți oameni experimentează o anumită scădere a vederii pe măsură ce îmbătrânesc. Citirea textelor scrise cu litere mai mici, deplasarea în locuri mai slab iluminate sau distingerea anumitor culori, cum ar fi negru și albastru închis, sunt activități care devin mai dificile. Deși unele modificări de vedere sunt normale la bătrânețe, pot să apară și niște schimbări mai grave.

Persoanele de orice vârstă care au suferit un accident vascular cerebral, un traumatism sau au o tumoare cerebrală pot prezenta numeroase modificări fizice, inclusiv pierderea vederii, temporară sau permanentă. În plus, persoanele aflate la bătrânețe se confruntă cu câteva afecțiuni specifice: degenerescența maculară, glaucomul, cataracta și retinopatia diabetică.

Principalele afecțiuni care provoacă pierderi de vedere, pe care o îngrijitoare de seniori trebuie să le cunoască

Degenerescența maculară

Această afecțiune reprezintă deteriorarea maculei, fiind o boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale. Macula are rol în distingerea culorilor și detaliilor obiectelor, esențiale pentru vederea centrală. Deoarece nu afectează și vederea periferică, nu se poate ajunge la orbire completă. Odată cu înaintarea în vârstă, de regulă după 50 de ani, riscul apariției acestei boli crește. Degenerescența maculară poate fi de două tipuri:

  • Degenerescența maculară uscată – este cea mai frecventă formă a afecțiunii și se dezvoltă treptat, pierderea vederii făcându-se lent, în timp, dar eventual se agravează. Mici depozite de grăsime se adună pe maculă, ceea ce îngreunează vederea și observarea detaliilor obiectelor;
  • Degenerescența maculară umedă – este cea mai severă formă, dar și cea mai rar întâlnită și este cauzată de creșterea vaselor de sânge de sub maculă. Sângele se acumulează în țesutul din spatele ochiului, acest lucru afectând rapid vederea. Această formă se dezvoltă într-o perioadă scurtă de timp și determină pierderea bruscă a vederii din centrul ochiului.

Un efect neobișnuit al acestei boli pe care o îngrijitoare care are în grijă un astfel de pacient trebuie să îl știe este denumit sindromul Charles Bonnet. Acesta însoțește, uneori, degenerescența maculară și produce halucinații, care nu au vreo legătură cu boli sau cu tulburări neurologice, ci sunt, de fapt, „adăugări” vizuale la vederea limitată. Halucinațiile pot fi reprezentate de flori, animale, obiecte sau chiar și fețe ale persoanelor cunoscute.

De precizat este faptul că nu există remediu pentru această boală, dar descoperirea sa în primele faze înseamnă că sunt disponibile diverse tratamente. Deși în prezent nu există tratamente pentru degenerescența maculară uscată, există câteva măsuri care pot fi urmate pentru încetinirea progresului. Acestea includ renunțatul la fumat, consumul zilnic de legume și fructe și, cu acordul medicului, de suplimente bogate în zinc.

Glaucomul

Glaucomul provoacă pierderea vederii periferice sau laterale, cauzate de afectarea nervului optic. În Statele Unite, glaucomul este cauza principală a orbirii și poate afecta persoane de toate vârstele, dar în special pe cele aflate la vârsta a treia. Pentru a preveni pierderea totală a vederii, este esențial ca simptomele glaucomului să fie surprinse din timp. Astfel, sunt recomandate controale de rutină la medicul oftalmolog.

Daunele cauzate de glaucom sunt permanente, dar sunt disponibile tratamente pentru a preveni pierderea totală a vederii. Cel mai folosit tratament este reprezentat de folosirea zilnică a unor picături speciale, pentru a scădea presiunea oculară.

Cataracta

Cataracta este o afecțiune oftalmologică, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. Poate fi congenitală sau dobândită, provocând o vedere neplăcută, încețoșată. Cataracta se dezvoltă treptat de-a lungul anilor, fiind o cauză comună a pierderii vederii în rândul vârstnicilor.

Cataracta poate fi îndepărtată prin intervenții chirurgicale în care lentila ochiului este îndepărtată și înlocuită cu o lentilă din plastic. Această modalitate este cea mai frecvent folosită, fiind un proces foarte scurt și plin de succes.

Retinopatia diabetică

Această afecțiune apare la persoanele cu diabet zaharat, atunci când boala este avansată și nivelul de zahăr din sânge este foarte ridicat. Retinopatia diabetică este cauzată de scurgerea vaselor de sânge în ochi. Se estimează că aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet suferă de retinopatie diabetică. Deoarece nu există simptome în fazele incipiente, este recomandat ca persoanele cu diabet să meargă periodic la controale de vedere.

Modificări ale locuinței și stilului de viață pe care o îngrijitoare la domiciliu trebuie să le facă

Există numeroase modificări destul de simplu de realizat pentru a-l ajuta pe senior să fie în siguranță. Iată care sunt câteva dintre acestea:

  • Îmbunătățirea luminii – îngrijitoarea de seniori poate să recomande familiei să organizeze mediul în care trăiește persoana în cauză în așa fel încât acesta să se folosească cât mai eficient de vederea sa. Adăugarea cât mai multor lămpi în locurile în care lumina ajunge mai greu, precum pe scări sau în baie dacă este cazul, este o modalitate foarte bună. Pentru ca seniorul să vadă cât mai clar, este util să se folosească becuri care oferă cea mai bună iluminare. De asemenea, reducerea expunerii la lumină puternică este foarte importantă – instalarea de jaluzele și purtarea de ochelari de soare atunci când vârstnicul dorește să se plimbe în aer liber sunt lucruri benefice;
  • Accentuarea culorilor obiectelor din casă – aceste mici modificări au rolul de a scoate în evidență lucrurile pe care o persoană are nevoie să le folosească zilnic. Folosirea vopselei sau benzilor colorate pe întrerupătoare sau termostate, pentru a le face ușor de găsit, sunt de foarte mare ajutor pentru vârstnicii cu probleme de vedere. De asemenea, lipirea unei benzi colorate pe balustrada de-a lungul scărilor ajută la prevenirea căderilor;
  • Organizarea lucrurilor și obiectelor din casă – îngrijitoarea la domiciliu trebuie să organizeze lucrurile din casă în așa fel încât acestea să fie ușor găsite de vârstnic. De exemplu, în cazul dulapului, îngrijitoarea trebuie și să îi specifice seniorului unde sunt exact așezate hainele. În bucătărie, dacă cerealele sunt pe raftul de jos, acolo trebuie să rămână pentru ca vârstnicul să știe exact ce să ia. Alte elemente importante precum cheile sau medicamentele trebuie, de asemenea, puse în locuri de unde seniorul știe să le ia. În plus, este extrem de important ca spațiul de locuit să fie liber și organizat. În timp ce covoarele mari sunt utile pentru a acoperi întreaga suprafață a unei camere, cele mai mici nu sunt recomandate în locurile în care seniorul se deplasează cel mai mult. La fel, și mobilerul care înghesuie căile de acces trebuie îndepărtat pentru a elimina pericolul de împiedicare și cădere.

De asemenea, îngrijitoarele la domiciliu în Germania care lucrează cu Promedica24 și au primit un astfel de caz, trebuie să știe ce să facă atunci când iese cu vârstnicul afară. O tehnică care permite seniorului să se deplaseze singur, în condiții de siguranță, presupune ca îngrijitoarea să meargă cu o jumătate de pas înaintea vârstnicului, ținându-l de braț deasupra cotului. De asemenea, aceasta îl poate atenționa în privința eventualelor lucruri care pot reprezenta un pericol, cum ar fi gropile pe asfalt, astfel evitându-se riscul de cădere. În plus, se mai poate folosi un baston. Deși nu toată lumea este dornică să folosească un baston, acesta poate fi un instrument foarte util pentru menținerea independenței atât în casă, cât și în mediul de afară.

Recomandările Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori la domiciliu

Un loc de muncă ca îngrijitoare de seniori la domiciliu presupune ca persoana care lucrează să dea dovadă și de foarte multă empatie, deoarece vârstnicii cu afecțiuni de vedere trec prin numeroase momente dificile, inclusiv emoții negative, furie sau chiar și depresie. Aceste sentimente pot fi de scurtă durată sau pot persista mai mult în timp. Scăderea vederii este unul dintre primele semne pe care oamenii le experimentează odată cu venirea bătrâneții, făcându-i să se simtă vulnerabili și fragili.

Pentru a-l ajuta pe senior să facă față provocărilor unei astfel de probleme, îngrijitoarea acestuia trebuie să îi încurajeze ori de câte ori este nevoie și să îi ofere sprijinul emoțional necesar. Cunoașterea a cât mai multor lucruri importante despre bolile care afectează ochii și a strategiilor de adaptare îl va ajuta pe vârstnic să scape de sentimentele de frică și vulnerabilitate. Grupurile de consiliere și cele de sprijin pot fi resurse semnificative pentru oferirea de sprijin emoțional. Deși vârstnicul care suferă de probleme de vedere trece prin perioade grele, este esențial ca acesta să nu-și piardă încrederea de sine. Prin tratarea sa cu respect, îngrijitoarea îl poate ajuta să depăsească provocările și să nu-și piardă în totalitate independența.