Idei preconcepute despre bătrânețe

19 octombrie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Oamenii au de obicei tendința de a aprecia persoanele în vârstă care fac parte din familia lor însă nu se poate spune același lucru și despre cele care nu fac parte. Seniorii sunt considerați, în general, o categorie de vârstă negativă. Chiar ei înșiși își asociază etatea cu aspecte negative precum iritare, vulnerabilitate și neproductivitate.


De ce s-a creat această părere generală greșită? Răspunsul se poate afla relativ ușor privind în urmă. În trecut, oamenii nu aveau o viață longevivă deoarece nu existau tratamente eficiente pentru boli și nici nu se punea accentul pe prevenirea acestora. Astfel, majoritatea celor care ajungeau la bătrânețe sufereau de afecțiuni grave, iar îngrijirea lor era o provocare pentru familie și apropiați.

Prezentul ne oferă tratamente pentru numeroase boli și permite un control mai bun asupra stării de sănătate însă, cu toate acestea, tendința este de a considera în continuare că bătrânețea este o povară, sinonimă adesea cu iritabilitatea și boala.

Idei preconcepute despre bătrânețe

Sunt multe mituri care influențează percepția asupra îmbătrânirii. Mai jos vor fi prezentate cele mai des întâlnite:

Îmbătrânirea aduce mereu cu sine boli.

Majoritatea oamenilor consideră că bătrânețea înseamnă boală. Specialiștii afirmă însă că între cele două concepte sunt delimitări clare. Îmbătrânirea este un proces natural și normal, ea nefiind un rezultat sau o manifestare a unei boli. Este drept că mulți seniori suferă de afecțiuni cronice, dar acestea nu sunt aduse în mod singular de bătrânețe, ci sunt rezultatul îmbinării predispoziției genetice cu factorii externi negativi care acționează constant asupra organismului. Există un număr semnificativ de vârstnici care nu au probleme de sănătate și care duc o viață absolut normală, acesta fiind destul de mare în special în statele dezvoltate.

Bătrânii sunt mai depresivi și mai morocănoși decât persoanele care fac parte din alte categorii de vârstă.

Într-adevăr, una dintre marile bătălii ale bătrâneții se dă cu depresia. În general, această boală nu apare din cauza înaintării în vârstă, ci din cauza unor situații care se ivesc și nu pot fi evitate. Dintre acestea, cele mai dureroase sunt pierderea partenerului de viață sau a unor persoane apropiate, dar și pensionarea este o etapă greu de depășit, ce are drept urmare slăbirea relațiilor sociale și însingurarea. Depresia însă nu este specifică doar celor în vârstă, ea afectează un număr mare de persoane neținând cont de vârstă. De aceea, este greșit să se considere că toți seniorii sunt depresivi și morocănoși.

Viața sexuală nu mai există la bătrânețe.

Viața sexuală este influențată de numeroși factori cum ar fi starea de sănătate, cultura sau relația cu partenerul de viață. Chiar dacă după o anumită vârstă aceasta tinde să lipsească, acest lucru nu înseamnă că toate persoanele vârstnice resimt identic schimbarea. Numeroși seniori au o viață sexuală activă, lucru absolut normal. Chiar este recomandat ca seniorii să nu uite de această latură a vieții deoarece aduce numeroase beneficii asupra fizicului și psihicului.

Vârstnicii sunt toți la fel.

Trăsăturile de personalitate nu se modifică odată cu înaintarea în vârstă și de aceea este greșită ideea că toți seniorii pot fi încadrați într-un tipar anume. Diversitatea în rândul acestei categorii de vârstă este chiar mai pronunțată din cauza experienței de viață. Există vârstnici serioși, vârstnici care vor să fie mereu la modă și au o atitudine extrem de pozitivă față de viață, vârstnici care iubesc să stea în preajma casei și vârstnici care iubesc călătoriile și noile descoperiri. Cum cei tineri nu sunt toți la fel, așa nici cei în vârstă.

La bătrânețe nu are sens să te mai schimbi.

Majoritatea persoanelor consideră că bătrânețea înseamnă acceptare, inclusiv a obiceiurilor greșite. Tocmai această etapă finală a vieții are nevoie de schimbare, de renunțare la vicii și de îmbunătățire a anumitor aspecte. Renunțarea la fumat sau adoptarea unui regim alimentar sănătos sunt pași importanți pe care mulți seniori îi fac, iar rezultatele se reflectă pozitiv în starea lor de sănătate, reducând nivelul stresului și îmbunătățind calitatea vieții.

Bătrânii nu pot înțelege tinerii.

Fiecare generație are o mentalitate și un sistem de valori proprii, de aceea mereu vor exista conflicte. Acestea însă nu apar doar în relația dintre seniori și persoanele mai tinere și sunt normale în măsura în care se poate vorbi de lumi diferite. Cu toate acestea, discrepanțele pot fi diminuate prin comunicare. Deși multe persoane în vârstă nu pot accepta și înțelege diferențele dintre generații, nu trebuie ca acest fapt să fie generalizat. Mulți seniori, în special cei care au nepoți sau au trăit mai mult în preajma celor mai tineri, pot vedea altfel lucrurile și nu sunt atât de sceptici.

Bătrânețea înseamnă rutină.

Nu de puține ori seniorii sunt văzuți ca persoane plictisitoare, care fac mereu aceleași lucruri. Însă adevărul este altul. Sunt mulți seniori care sunt în continuă mișcare, care colecționează, vizitează, creează și participă la activități de grup. Bătrânețea nu presupune să faci zilnic aceleași lucruri și, deși există și persoane care preferă rutina, este greșit să se creadă că toți seniorii o fac.

La bătrânețe nu-ți mai pasă de aspectul fizic.

În special cei tineri cred că persoanele în vârstă nu mai sunt interesate să arate bine, prezentabil, deoarece sunt în acea etapă din viață în care nimic nu mai contează. Din contra, seniorii chiar simt accentuat schimbările vârstei și mulți dintre ei încearcă să readucă tinerețea prin ținute vestimentare la modă, tratamente cosmetice și alte astfel de activități. Pentru ei este important să arate bine chiar dacă timpul și-a lăsat amprenta, iar îngrijitoarea poate să-i ajute în acest sens, oferindu-le ocazional câte o ședință de frumusețe – în care să-i coafeze, machieze, să-i ajute să probeze diverse haine, etc.

O persoană care dorește să lucreze ca îngrijitoare de seniori în Germania trebuie să știe că persoanele în vârstă sunt diferite. Experiența în îngrijire este cea care ajută în îndepărtarea ideilor preconcepute. Deși majoritatea vârstnicilor care au nevoie de îngrijire au probleme de sănătate, nu toți sunt ursuzi sau depresivi. O îngrijitoare care lucrează cu Promedica24 poate primi un caz în care vârstnicul are nevoie de mai multă atenție și grijă deoarece este imobilizat la pat sau suferă de o afecțiune gravă, dar poate avea grijă și de un senior sănătos, care are nevoie mai mult de companie și comunicare.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori în Germania:

Cei tineri cred că nu vor îmbătrâni niciodată însă nici adulții nu se lasă mai prejos, acceptând cu greu faptul că timpul trece și că bătrânețea nu ține cont de frici și dorințe neîmplinite. O îngrijitoare de persoane în vârstă ar trebuie să fie înțelegătoare cu persoana îngrijită deoarece, într-o zi, va simți pe propria piele cum este să duci poverile vârstei și cât de profund este dorul de tinerețe. De asemenea, ea nu trebuie să pornească de la ideea că viitorul senior la care va ajunge este dificil, iar activitatea pe care urmează să o presteze va fi un chin. Cazurile diferă de la unul la altul deoarece seniorii diferă, iar îngrijitoarele pot găsi, în loc de un pacient, un prieten care are nevoie de atenție și susținere.