De ce este odihna importantă pentru vârstnici?

27 octombrie 2021
Evaluați articolul

Schimbările aduse de bătrânețe afectează și tiparele de dormit ale unei persoane, aceasta putând să se culce sau să se trezească mai devreme, precum și să aibă un somn mult mai adânc decât de obicei. Însă, tulburările de somn, senzația continuă de oboseală și alte simptome ale insomniei nu sunt o parte normală a bătrâneții și trebuie ținut cont de faptul că somnul este foarte important atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea emoțională. O îngrijitoare de vârstnici trebuie să aibă în vedere faptul că depășirea problemelor legate de somn specifice vârstei îmbunătățesc considerabil calitatea vieții seniorului.

Un somn odihnitor este deosebit de important pentru seniori, deoarece are efecte benefice asupra memoriei, ajută la îmbunătățirea concentrației și întărește sistemul imunitar, ceea ce, la rândul său, ajută la prevenirea bolilor. Vârstnicii care nu se odihnesc cum trebuie au șanse mult mai mari de a suferi de depresie, probleme de atenție, de memorie și de somnolență excesivă în timpul zilei. De asemenea, somnul insuficient poate duce la apariția problemelor grave de sănătate, inclusiv un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet, probleme cu greutate și chiar și cancer de sân la femei.

În medie, vârstnicii necesită între 7 și 9 ore de somn pe noapte, acest lucru fiind diferit de la o persoană la alta. Cu toate acestea, modul în care aceștia se simt după odihnă este mult mai important decât numărul de ore. Senzația de oboseală din timpul zilei și cea de dimineață sunt rezultatul a insuficientelor ore de odihnă.

Factori asociați cu problemele de somn pe care o îngrijitoare trebuie să îi cunoască

Indiferent de vârstă, oricine se poate confrunta cu ocazionalele probleme de somn. Cu toate acestea, există câteva simptome care dacă sunt prezente în mod regulat, pot duce la apariția unei tulburări de somn. Printre acestea, se regăsesc iritabilitatea și senzația de somn din timpul zilei, dificultatea de a rămâne treaz în momentele de liniște, dificultăți de concentrare sau folosirea anumitor medicamente pentru un somn bun.

Multe situații de insomnie sau tulburări de somn au la bază cauze care pot fi ușor tratate. De aceea, o îngrijitoare de vârstnici trebuie să identifice cauza și să ia măsurile necesare. Printre cele mai comune cauze, se regăsesc stresul, anxietatea, efectele unor anumite medicamente sau o problemă de sănătate care poate influența somnul.

Iată care sunt principalele cauze care provoacă tulburări de somn la vârstnici:

  • Obiceiurile de somn și mediul – aici intră orele de somn neregulate și mediul în care se desfășoară odihna. Îngrijitoarea trebuie să asigure un mediu calm, liniștit și confortabil pentru senior și să se asigure că acesta nu desfășoară activități care pot împiedica odihna;
  • Stresul – schimbări semnificative ale vieții, precum pierderea cuiva apropiat, pot duce la acumularea de stres. Astfel, sprijinul emoțional al unei îngrijitoare la domiciliu este esențial pentru bună-starea psihică a seniorului;
  • Lipsa de activitate fizică – aceasta este una dintre cauzele care duc la tulburări de somn, iar exercițiile fizice din timpul zilei pot ajuta la un somn bun;
  • Starea de sănătate – afecțiuni medicale, cum ar fi artrita, astmul sau diabetul, pot interfera cu somnul. Pentru acestea, medicul trebuie să recomande tratamentul necesar;
  • Lipsa luminii solare – este recomandată cel puțin o oră pe zi de soare, pentru a regla nivelul de melatonină.

În multe cazuri, somnul poate fi îmbunătățit prin abordarea problemelor emoționale, asigurarea unui mediu adecvat și menținerea unor obiceiuri sănătoase în timpul zilei. Însă, deoarece fiecare persoană este diferită, este nevoie să se găsească schimbările specifice pentru a îmbunătăți somnul. Iată care sunt câteva dintre măsurile care pot fi luate pentru un somn mai bun:

  • Îngrijitoarea seniorului trebuie să se asigure că locul unde se odihnește seniorul dispune de o temperatură adecvată, este liniștit și întunecat, iar patul este confortabil. La bătrânețe, devenim mult mai sensibili la zgomot, lumină și căldură, ceea ce poate provoca probleme cu somnul;
  • Închiderea cu cel puțin o oră înainte de somn a luminilor artificiale din dormitor, cum ar fi televizorul sau computerul, deoarece acestea pot suprima producția de melatonină, hormonul care provoacă somn;
  • Menținerea unui program constant de odihnă, chiar și în zilele de weekend;
  • Practicarea unei activități de relaxare înainte de culcare, precum ascultatul de muzică sau cititul;
  • Limitarea ajutoarelor de somn, cum ar fi somniferele, acestea având efecte secundare negative și nefiind recomandate pentru folosirea pe termen lung.

Sfaturi pentru un program de somn adecvat

Două dintre obiceiurile din timpul zilei care afectează cel mai mult programul de somn sunt dieta și exercițiile fizice. Pe lângă respectarea unei diete adecvate în timpul zilei, este necesar ca o îngrijitoare să aibă grijă ce mănâncă seniorul în orele de dinainte de culcare.

  • Limitarea cofeinei, alimentelor care conțin cofeină sau a sucurilor înainte de culcare;
  • Satisfacerea foamei, printr-o gustare ușoară, cum ar fi un iaurt sau lapte cu cereale cu conținut scăzut de zahăr;
  • Evitarea meselor bogate sau a alimentelor picante înainte de culcare, acestea putând să provoace indigestie sau disconfort;
  • Reducerea lichidelor cu cel puțin o oră înainte de somn, pentru a limita folosirea toaletei în timpul nopții.

Exercițiile fizice influențează pozitiv somnul din timpul nopții. Acestea ajută la promovarea unui somn odihnitor, chiar dacă seniorul suferă de probleme de mobilitate. Există numeroase activități pe care le pot face pentru un somn bun și odihnitor. Realizarea de către îngrijitoare a unui program zilnic de exerciții fizice, potrivit pentru condiția seniorului, reprezintă un real ajutor pentru sănătatea generală a acestuia.

Activități fizice zilnice pe care seniorii le pot face sunt plimbări prin natură, pedalatul pe bicicletă staționară dacă starea de sănătate permite sau chiar și dansul. De asemenea, se mai pot efectua și exerciții pentru menținerea unei mase musculare adecvate, precum exerciții care utilizează benzi de alergat, ridicarea de greutăți ușoare, exerciții yoga sau gimnastică. În plus, acestea sunt benefice pentru îmbunătățirea echilibrului, reducând riscul de cădere.

Un alt mod prin care un senior poate avea un somn odihnitor în timpul nopții este prin reducerea stresului acumulat în timpul zilei, aceste momente putând afecta foarte mult somnul. Înainte de somn, este important ca vârstnicul să renunțe la griji și gânduri negative, pentru a avea o minte limpede. Pentru a realiza acest lucru, un senior poate să citească o carte pentru a se relaxa, să asculte muzică sau să rezolve integrame. De asemenea, o conversație cu îngrijitoarea despre ceea ce îl îngrijorează poate avea un efect benefic.

La vârstnici, trezitul în timpul nopții este un lucru normal. Cu toate acestea, în situația în care există dificultăți la adormire, există câteva sfaturi folositoare:

  • Relaxarea corpului trebuie să fie principalul obiectiv – pentru acest lucru, se pot încerca diverse metode de respirație sau meditația fără a ieși din pat;
  • Relaxarea printr-o activitate non-stimulantă – în cazul în care un vârstnic este treaz în timpul nopții pentru mai mult de 20 de minute, se poate încerca citirea unei cărți sau ascultarea de muzică relaxantă;
  • Mintea trebuie să fie limpede, fără gânduri stresante – îngrijorarea despre dificultățile de adormire nu face decât să încurajeze corpul să rămână treaz.

Dacă o îngrijitoare observă că toate aceste metode nu au efectul dorit, aceasta trebuie să îl îndrume pe senior să înștiințeze medicul. Pentru prescrierea unui tratament adecvat, este necesar ca vârstnicul să furnizeze diverse informații, cum ar fi regimul alimentar din timpul zilei, programul de odihnă și tratamentul medicamentos, dacă este cazul. Rămasă netratată, această problemă poate să aibă efecte negative asupra sănătății și a dispoziției.

Un lucru esențial de care o îngrijitoare la domiciliu trebuie să aibă grijă este să nu îi dea seniorului somnifere, care să-l ajute să doarmă. Acestea pot fi o soluție eficientă pe termen scurt, folosite adesea pentru recuperare în urma unei intervenții medicale, dar pe termen lung nu vindecă tulburările de somn și pot provoca insomnie.

O alternativă la tratamentul medicamentos este terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta este o formă de psihoterapie care tratează, printre altele, problemele legate de somn prin tratarea gândurilor negative și momentele de stres cu care un senior se confruntă în timpul zilei pentru a avea un somn mai bun. Este o terapiei eficientă care ajută chiar și insomnia cronică și prezintă riscurile și efectele secundare ale medicamentelor.

O îngrijitoare de vârstnici trebuie să știe că problemele de somn nu sunt neapărat rezultatul vârstei – senzația de somnolență pe toată durata zilei, precum și simptomele insomniei nu sunt în mod obligatoriu o parte normală a procesului de îmbătrânire. Acestea pot fi cauzate de diverse tulburări neurologice netratate sau chiar de probleme medicale, iar dacă rămân nerezolvate, nici problemele de somn nu se vor ameliora.

Deși majoritatea problemelor de somn pot fi tratate ușor, unele chiar prin metode simple, acestea pot fi rezultatul unei afecțiuni mai grave, atunci când afectează în mod negativ starea de sănătate. În aceste cazuri, dacă îngrijitoarea observă că nicio metodă nu are rezultatul așteptat, este indicat ca această problemă să fie adusă în vederea medicului, deoarece în multe cazuri există o problemă medicală mai gravă care se manifestă prin tulburări ale somnului.