Cum se relaxează o îngrijitoare de persoane vârstnice

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Promedica24 știe că meseria de îngrijitoare vârstnici în Germania nu este tocmai ușoară și de aceea încearcă în permanență să ofere sfaturi colaboratorilor săi și să îi ajute să se adapteze mai ușor la noul mediu. Tocmai pentru că meseria aceasta implică multă responsabilitate care poate genera stres, compania sfătuiește îngrijitoarele să își găsească timp și pentru ele, pentru a se relaxa și a se odihni.


Chiar dacă îngrijirea la domiciliu presupune ca îngrijitoarea să fie atentă 24 ore din 24 la nevoile vârstnicului, cu sigurață vor fi și momente mai libere (ex: când vârstnicul doarme) în care poate să se concentreze doar asupra ei și a necesităților sale. În aceste momente poate apela la diferite metode de relaxare cum ar fi cititul, practicarea unui sport sau a unei alte activități care îi face plăcere.

Importanța odihnei și relaxării

Atât lipsa de odihnă, cât și stresul pot influența negativ sănătatea unei persoane. Ele pot conduce la dificultăți de concentrare, irascibilitate, slaba capacitate de a face față cerințelor activităților zilnice și chiar probleme mai grave de sănătate.

Somnul și relaxarea sunt importante pentru organism și:

  • Scad frecvența cardiacă permițându-i inimii să se odihnească;
  • Scad tensiunea arterială și frecvența respiratorie;
  • Reduc tensiunea musculară și intensitatea unor simptome precum durerile de cap și greața;
  • Oferă mai multă energie și poftă de viață;
  • Îmbunătățesc puterea de concentrare și ajută în dezvoltarea psihică;
  • Aduc sentimentul de împlinire sufletească, de fericire.

Îngrijitoarele de seniori trebuie să țină cont de faptul că stresul este principalul lor inamic și poate afecta sistemul imunitar în sens negativ. Ele trebuie să găsească metode prin care să îl elimine și să nu mai folosească mereu scuza „nu am timp”.

Tehnici de relaxare recomandate îngrijitoarelor de seniori

Promedica24 recomandă următoarele tehnici de relaxare:

  1. Meditația – Aparent banală, această metodă este extrem de eficientă pentru persoanele care nu dispun de foarte mult timp. Meditația reprezintă o pauză de la agitația cotidiană, fiind o practică des folosită pentru regăsirea echilibrului interior. Ideal ar fi ca meditația să se facă în poziții confortabile, minimum 10-20 minute pe zi.
  2. Crearea unor povești ideale – Fiecare persoană are un loc în care se reîntoarce cu mintea ori de câte ori se simte trist și obosit, un loc frumos și liniștit în care este relaxat și fericit. Îngrijitoarea poate apela la această metodă ori de câte ori vede că nu mai poate face față stresului sau, dacă mintea nu poate găsi momentul plăcut din trecut, poate crea unul nou.
  3. Respirația profundă – O persoană calmă va respira profund în timp ce una agitată o va face superficial. Îngrijitoarea de seniori poate încerca să expire ușor tot aerul din piept urmând ca mai apoi să inspire normal, tot profund. Se va repeta până când senzația de relaxare va fi mai puternică, minimum 10 minute.
  4. Observarea cu atenție a mediului înconjurător – Fie că se află într-o încăpere sau afară, îngrijitoarea poate începe să se relaxeze privind cu atenție ceea ce o înconjoară. Ea trebuie să acorde atenție detaliilor și să analizeze în profunzime tot ceea ce privește fără ca gândul să i se abată asupra problemelor de zi cu zi.

Activități de relaxare recomandate îngrijitoarelor de seniori

Există numeroase activități de relaxare pe care o îngrijitoare de persoane vârstnice le poate încerca, printre care:

  1. Prepararea unei căni de ceai – Chiar dacă, de obicei, cafeaua este băutura preferată a tuturor, nu înseamnă că este și cea mai bună alegere. Un ceai verde sau de mușețel va oferi sănătate și frumusețe, calm și voie bună, de aceea este recomandată consumarea unei căni cu ceai ori de câte ori apare senzația de anxietate.
  2. Automasaj – Stresul se manifestă adesea prin mușchi tensionați, gata parcă să cedeze în orice clipă. De aceea este indicat ca îngrijitoarea să învețe câteva tehnici de automasaj. Acestea o pot ajuta să se relaxeze, pe internet găsindu-se numeroase tutoriale gratuite care explică tehnici de automasaj.
  3. Ascultarea melodiilor preferate – Muzica are un rol important în viața oamenilor și poate alina sufletul și mintea. Când grijile vin buluc și nu mai pot fi controlate, ascultarea melodiilor preferate pot fi o metodă extrem de eficientă pentru a obține o pauză de relaxare.
  4. Citirea unei cărți – Fiecare persoană are un gen literar preferat iar dacă nu, poate descoperi oricând unul. Pentru că vechile cărți cu pagini frumoase nu sunt tocmai o alegere bună când stai la altcineva acasă, îngrijitoarele de seniori pot alege cărțile digitale. O carte va fi mereu un prieten bun care te plimbă dintr-o lume în alta și îți oferă curajul de a depăși hopurile vieții.
  5. Pictură sau cărți de colorat pentru adulți – Desenul și pictura sunt și vor fi metode de relaxare perfecte, indiferent de talentul celui care le practică. În cazul în care nu poate beneficia de toate ustensilele necesare acestui hobby, îngrijitoarea poate alege cărțile de colorat pentru adulți, produse care au început să fie din ce în ce mai apreciate pentru efectele calmante pe care le au asupra organismului.
  6. Aromaterapie – O baie fierbinte cu uleiuri esențiale parfumate poate alunga instant stresul cumulat de-a lungul unei zile obositoare.

În concluzie, indiferent de tehnica sau activitatea de relaxare aleasă, o îngrijitoare de seniori în Germania nu trebuie să uite să-și acorde timp pentru a se desprinde de presiunea zilnică.