Relația dintre îngrijitoare și persoana îngrijită

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Fără înțelegere și respect nicio relație nu este posibilă. Multe doamne îngrijitoare pornesc încă de la început cu gândul că meseria lor este grea și nedreaptă, iar persoanele vârstnice care au nevoie de îngrijire sunt irascibile și greu de suportat.

Adevărul este undeva la mijloc. În primul rând, meseria de îngrijitoare seniori la domiciliu nu este perfectă pentru toată lumea, pentru aceasta fiind potrivite persoanele reziste la efort și la stres, înțelegătoare și cu un suflet mare. În al doilea rând, persoanele îngrijite pot fi pretențioase și uneori irascibile, asta datorită vârstei sau a afecțiunilor. Bătrânețea este o etapă a vieții pe care nimeni nu o poate evita, iar schimbările care le aduce asupra fizicului și minții sunt greu de suportat pentru toată lumea.

Ce înseamnă o relație bună între îngrijitoarea de seniori și persoana îngrijită?

O îngrijitoare de seniori în Germania trebuie să fie sensibilă și atentă la nevoile celor din jur, însă nu într-atât încât să uite că ea însăși este o persoană cu nevoi proprii. De multe ori se va confrunta cu o atitudine negativă din partea seniorului, în mare parte deoarece acesta are propriul lui stil de viață și acceptă greu schimbarea, oricând de bună ar fi ea. În aceste cazuri, îngrijitoarea trebuie să știe să comunice și să se impună. Dacă stăpânește bine limba germană îi va fi ușor să înțeleagă nevoile vârstnicului și să își exprime punctul de vedere însă, chiar și așa, există situații în care va trebui să anticipeze anumite dorințe și să ia decizii spontane.

La rândul lui, vârstnicul trebuie să înțeleagă faptul că îngrijitoarea este acolo spre binele lui. Deși la început va fi mai reținut, cu timpul va accepta că există o altă persoană care locuiește în aceeași casă cu el și, dacă aceasta știe să își facă bine meseria, o va considera prietenă sau chiar membră a familiei.

La baza unei relații de calitate între cele două părți stă înțelegerea și comunicarea. În grija îngrijitoarei cade și sarcina de a-i explica celui în vârstă că are drepturi și nevoi, că necesită timp pentru sine. Este indicat ca îngrijitoarea să nu cedeze insistențelor persoanei vârstnice care o va ruga să se abată de la programul stabilit, orice modificare trebuind discutată cu aparținătorul înainte de a fi adoptată.

Care sunt principalele dorințe ale ambelor părți

Îngrijitoarea de seniori în Germania își dorește în primul rând un loc de muncă stabil și legal, iar munca ei să fie plătită cum trebuie. Ea are nevoie de un comportament adecvat din partea angajatorului, dar și din partea persoanei pe care o îngrijește. Promedica24 oferă îngrijitoarelor, pe lângă un salariu atractiv calculat în funcție de nivelul limbii germane și experiență, asigurare privată de sănătate, cursuri de perfecționare, cursuri de limba germană, bonusuri de recomandare și de performanță, posibilitatea de a primi o ofertă mai bună în funcție de cât de mult investește în pregătirea ei profesională, transport gratuit până la pacient și înapoi în România, sprijinul unui coordonator dedicat și asistență telefonică 24/7.

Pe lângă nevoile ce țin de relația cu angajatorul, îngrijitoarea mai are nevoie de:

• Înțelegere din partea pacientului în privința abilităților sale lingvistice;
• Informații cu privire la noul mediu de lucru, la modul în care se poate adapta mai ușor acestuia;
• Acceptare din partea vârstnicului și al familiei acestuia;
• Un loc în care să nu se simtă stresată în permanență și în care îi sunt respectate drepturile;
• Relaxare și timp pentru a comunica cu familia din România.

Persoana îngrijită are, pe lângă nevoile care au condus la solicitarea serviciilor de îngrijire, dorința să:

• Aibă cu cine comunica, bătrânețea însemnând de cele mai multe ori singurătate;
• Se implice în activități care să îi ofere plăcere;
• Descopere noi pasiuni care să-i alunge sentimentul de inutilitate;
• Fie înțeles și să nu fie tratat cu milă, bătrânețea fiind doar o etapă normală a vieții;
• Fie ascultat cu atenție și să asculte la rândul lui noi povești de viață;
• Se simtă relaxat în preajma îngrijitoarei, aceasta fiind rugată să-i respecte intimitatea;
• Se consulte cu familia sa și cu îngrijitoarea în privința schimbărilor care apar în viața sa.

Cum poate fi îmbunătățită relația

Orice neînțelegere care apare în relația dintre îngrijitoare și senior trebuie discutată. Amânarea unei probleme nu va face decât să înrăutățească situația și să aducă neplăceri ambelor părți. Dacă după ce problema a fost discutată atât cu vârstnicul, cât și cu familia acestuia și nimic nu s-a schimbat, Promedica24 își roagă colaboratorii să ia legătura cu coordonatorii lor.
De regulă neplăcerile sunt rezolvate rapid, acestea având ca principal motiv firea complicată a vârstnicului. Este indicată încercarea de evitare a problemelor încă de la bun început, pe cât de mult posibil.

Astfel, Promedica24 recomandă unei îngrijitoare de vârstnici în Germania:

• Să fie extrem de atentă la nevoile pacientul și să dea dovadă de profesionalism și seriozitate;
• Să comunice permanent cu acesta și să asculte cu atenție tot ce spune;
• Să își perfecționeze nivelul limbii germane pentru a se putea adapta mai ușor;
• Să descopere care sunt pasiunile vârstnicului, ce îi face plăcere și ce nu;
• Să desfășoare alături de el diverse activități care au scopul de a-i relaxa pe amândoi;
• Să urmeze cu strictețe programul stabilit, să aibă grijă să ia medicamentele la timp și să reacționeze rapid în cazul în care observă schimbări în sănătatea vârstnicului;
• Să facă tot posibilul să se înțeleagă cu familia pacientului, indiferent de gradul de implicare al acesteia în proces.