Ce trebuie să știi dacă alegi să muncești ca îngrijitoare de persoane vârstnice în Germania

12 februarie 2018
Evaluați articolul

Plecarea la muncă într-o țară străină nu este niciodată simplă. Este dificil de acceptat faptul că te îndepărtezi de tot ceea ce îți este familiar, de locurile în care ai trăit și de cei dragi. Pentru a lucra într-o țară pe care nu o cunoști, alături de oameni despre care nu știi absolut nimic, este nevoie de curaj și tărie de caracter.

Îngrijitoarele și îngrijitorii de persoane vârstnice care au ales de-a lungul timpului să colaboreze cu Promedica24 și-au împărtășit de multe ori părerile legate de acomodarea în Germania și au vorbit despre dorul de casă și provocările întâmpinate. Pentru a veni în ajutorul colaboratoarelor și colaboratorilor săi, compania oferă candidaților, în momentul semnării contractului, o broșură cuprinzătoare cu informații esențiale și utile: Ghidul Îngrijitoarei, care îi va ajuta în procesul de adaptare în noul mediu de lucru și de trai.

Meseria de îngrijitoare/îngrijitor persoane vârstnice

Această meserie este privită diferit în Germania față de România și chiar respectată. Nemții sunt extrem de pretențioși când vine vorba de siguranța familiei, iar faptul că au acceptat serviciile unei îngrijitoare denotă încrederea pe care o au în aceasta și în compania care a recrutat-o.

Importanța îngrijitoarei în viața seniorului este extrem de mare, aceasta fiind de cele mai multe ori considerată drept un membru al familiei. Pentru a preîntâmpina anumite probleme, aceasta trebuie să cunoască cât mai multe lucruri despre pacient, să știe să satisfacă nevoile acestuia și să aibă o relație bună cu membrii familiei respectivei persoane.

Viața de zi cu zi în Germania

Între România și Germania există numeroase diferențe, atât din punct de vedere socio-cultural, cât și legislativ. Pentru ca o îngrijitoare de persoane vârstnice să se adapteze ușor noului mediu, trebuie să știe anumite informații.

  • Orele la care se pot face cumpărăturile din magazine diferă față de cele din România. Toate magazinele, chiar și farmaciile, benzinăriile și magazinele din gări sunt închise duminica și în zilele de sărbătoare legală. În zilele lucrătoare acestea funcționează între orele 8:00-20:00, uneori chiar până la ora 22:00.
  • Sărbătorile legale în Germania sunt: Anul Nou (1 ianuarie), 1 mai, Crăciunul (25-26 decembrie), Ziua Unității Germane (3 octombrie), Vinerea Mare, Lunea Paștelui, Înălțarea Domnului, Rusaliile, Ziua Pocăinței și a Rugăciunii.
  • Sărbătorile locale pot fi valabile pentru unul sau mai multe landuri. De exemplu, Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită pe 15 august în Saarland și în unele orașe din Bayern.
  • Cumpărăturile în perioada Crăciunului se fac până la data de 24 decembrie ora 14:00, apoi magazinele se închid.

Obiceiurile în Germania

Republica Federală Germană este un stat diversificat etnic și național, în care anumite proprietăți sunt comune pentru majoritatea populației. O îngrijitoare de persoane vârstnice în Germania trebuie să știe că:

  • Germanii trăiesc sănătos. Acest aspect se reflectă în preferința lor pentru sport și activitățile fizice, dar și în alegerile în materie de alimentație.
  • Germanii sunt extrem de serioși și politicoși. Apreciază lucrurile bine făcute, respectă munca și le plac oamenii energici și harnici. Există concepția conform căreia atunci când vorbești cu o persoană în vârstă, trebuie să folosești obligatoriu pronumele de politețe.
  • Germanii sunt adevărați turiști. Își organizează vacanțe bine puse la punct, călătoresc mult și le place să cunoască cât mai multe locuri și lucruri interesante.
  • Cele mai multe persoane de etnie germană sunt credincioase. Majoritatea sunt protestanți și catolici (în special în sudul țării).
  • Poporul german manifestă bucuria de a sărbători evenimente sociale de mare amploare, de tipul festivalurilor. Nu se serbează zilele onomastice însă zilele de naștere reprezintă un motiv de mare veselie pentru toți. Nu se urează „La mulți ani!” înainte ca sărbătoritul să fi împlinit vârsta (se spune că poartă ghinion).
  • Precizia nemțească nu este un mit. Întârzierile sunt admise doar la petreceri, în rest este mai bine să ajungi mai devreme la întâlnire pentru a nu fi considerat lipsit de educație și bun simț.
  • Pe autostrăzile din Germania nu există limită de viteză. Cu toate acestea, nu este recomandat să se depășească 130 kilometri/oră.
  • Aplauzele sunt rezervate doar pentru teatru sau concerte. În școli acesta este înlocuit cu ciocănitul în masă, aplaudatul fiind considerat lipsă de respect față deprofesor.
  • Salutul prin îmbrățișare sau sărut nu este acceptat decât între prieteni. În rest, germanii preferă să-și strângă ferm mâna atunci când se întâlnesc.

O îngrijitoare/un îngrijitor de persoane în vârstă care alege să muncească în Germania trebuie să știe aceste lucruri și nu numai. Există numeroase diferențe între această țară și România, iar pentru o bună integrare este necesară căutarea suplimentară de informații.