Ce calități trebuie să aibă o îngrijitoare de persoane vârstnice

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Îngrijirea seniorilor la domiciliu este un domeniu care cere foarte multă responsabilitate. Majoritatea vârstnicilor se luptă cu afecțiuni destul de grave, la care se adaugă și depresia caracteristică vârstei astfel că, o îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să fie extrem de răbdătoare și atentă.

Promedica24 își selectează cu grijă colaboratorii în vederea oferirii de servicii de înaltă calitate clienților săi. O persoană care dorește să aplice pentru un post ca îngrijitoare/îngrijitor seniori în Germania trebuie să aibă în primul rând un nivel bun al limbii germane, experiență în îngrijirea persoanelor în vârstă și sensibilitate la nevoile celor din jur.

Calitățile unei îngrijitoare de seniori la domiciliu în Germania

Abilități de comunicare

Nu prea există loc de muncă în care comunicarea eficientă să nu fie cerință esențială pentru buna desfășurare a activității. În cazul îngrijirii seniorilor la domiciliu, aceasta este și mai importantă deoarece vârstnicii sunt persoane cu nevoi deosebite, singurătatea fiind una dintre marile lor frici. O îngrijitoare de seniori în Germania care colaborează cu Promedica24 trebuie să știe cel puțin la nivel începător limba germană nu doar pentru a înțelege ce trebuie să facă, ci și pentru a-l ajuta pe pacient să se simtă mai bine, mai puțin singur, conversând cu acesta. De asemenea, abilitățile de comunicare vor ajuta îngrijitoarea să aibă o relație bună cu familia persoanei îngrijite și să se adapteze mai ușor la noul mediu.

Empatie

O îngrijitoare de persoane vârstnice trebuie să manifeste empatie pentru suferința persoanei pe care o va îngriji. Ea trebuie să fie capabilă să simtă compasiune și să poată oferi ajutorul fizic și psihic de care vârstnicul are nevoie.

Atentie sporită

Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu presupune un grad foarte mare de responsabilitate deoarece orice pas greșit poate avea consecințe grave pe termen lung. Îngrijitoarea de seniori trebuie să urmeze cu atenție indicațiile familiei pacientului și pe cele ale medicului de familie. De asemenea, este necesar să urmărească cu atenție modificările care survin în starea de sănătate a seniorului și, în cazul în care acestea sunt majore, să știe cum să intervină pentru a-i salva viața. O îngrijitoare care are atenție sporită la detalii poate observa cu ușurință și schimbările din comportamentul bătrânului, poate afla mai ușor care sunt preferințele și hobby-urile acestuia și îl poate ajuta să lupte cu provocările vârstei.

Bune abilități de rezolvare a problemelor

Vârstnici se confruntă adesea cu probleme grave de sănătate care le amenință chiar viața. În cazul în care pacientul este într-o stare avansată a bolii, o urgență medicală poate apărea în orice moment. Astfel, îngrijitoarea trebuie să știe cum să îi acorde persoanei îngrijite primul ajutor și să reacționeze rapid în vederea găsirii soluției care i-ar putea salva viața bolnavului. Pentru a evita situațiile neplăcute și pentru a rezolva rapid problemele care pot interveni în timpul prestării meseriei, îngrijitoarele de seniori la domiciliu în Germania care colaborează cu Promedica24 beneficiază de sprijinul unui coordonator dedicat și de consultanță 24/7.

Forță fizică

Meseria de îngrijitoare seniori la domiciliu presupune și activități care necesită forță fizică deoarece mulți pacienți au probleme de sănătate care nu le permit să se deplaseze deloc sau care implică sprijin din exterior. De asemenea, îngrijitoarea va sta destul de mult timp în picioare și va ridica diverse obiecte astfel că, forța fizică și rezistența la efort sunt necesare pentru o bună desfășurare a activității.

Respect

Respectul este esențial în construirea unui relații de calitate cu pacientul și cu familia acestuia. O bună îngrijitoare trebuie să respecte regulile stabilite încă de la bun început. Trebuie să țină cont de faptul că unii bătrâni nu doresc ca afecțiunile lor să fie aflate de cei din jur, să arate respect pentru cultura și tradiția pacientului și să respecte dorințele acestuia în ceea ce privește intimitatea și modul în care își petrece timpul.

Alte abilități interpersonale

O îngrijitoare de seniori în Germania este atentă la toate detaliile legate de afecțiunea vârstnicului și știe să facă față și situațiilor mai complicate. Ea trebuie să comunice eficient atât cu seniorul, cât și cu familia acestuia și să fie blândă, intuind nevoile pacientului și încercând în permanență să-i ofere acestuia un climat cât mai calm, cald și prietenos. Ea îl va feri pe senior de situațiile tensionate și va încerca alături de el să descopere activitățile care-i oferă plăcere și îl ajută să se relaxeze.

În concluzie, o îngrijitoare de persoane vârstnice la domiciliu în Germania trebuie să fie o persoană cu un suflet mare, care are abilitatea de a înțelege că bătrânețea este o etapă dificilă a vieții și că orice vârstnic merită atenție, grijă și respect.