Care sunt bolile cu care se confruntă o persoană în vârstă

14 martie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Din cauza faptului că organismul nu mai are aceeași capacitate de apărare ca înainte, persoanele în vârstă se confruntă cu diverse afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave. O îngrijitoare de persoane în vârstă trebuie să țină cont de bolile de care suferă pacientul și să-i ofere acestuia îngrijirea de care are nevoie. Pe lângă acest lucru, ea trebuie să fie conștientă de faptul că fiecare bătrân poate fi afectat de depresie. Aceasta din urmă este rezultatul direct al procesului de îmbătrânire, accentuat de apariția unor evenimente triste precum pierderea soțului/soției sau a unui prieten apropiat, incapacitatea de a oferi ajutor unei persoane apropiate aflate într-o situație dificilă sau atingerea vârstei de pensionare.

Principalele boli ale bătrâneții

Cele mai întâlnite boli în cazul persoanelor în vârstă sunt:

  • Depresia – Această boală este des întâlnită în rândul vârstnicilor deoarece bătrânețea aduce cu sine modificări greu de acceptat. Manifestările afecțiunii diferă de la o persoană la alta însă un punct rămâne comun: starea accentuată de tristețe care durează foarte mult timp. Deși tratamentul cu antidepresive dă rezultate bune, el trebuie însoțit și de sprijinul persoanelor din jurul vârstnicului (familie, prieteni, îngrijitoare).
  • Accidentul vascular cerebral – Atunci când sângele nu mai irigă creierul datorită unui blocaj în vasele de sânge, celulele cerebrale sunt distruse și are loc atacul cerebral vascular (AVC). Există o probabilitate mare ca în urma acestuia pacientul să nu supraviețuiască iar dacă o face, atunci se va confrunta cu anumite dizabilități (de limbaj, de mobilitate). Îngrijitoarea unui bătrân care a suferit de AVC trebuie să aibă extrem de multă răbdare atunci când socializează cu acesta și să îl ajute să se deplaseze (dacă este cazul).
  • Boala coronariană – Este cea mai întâlnită afecțiune din categoria bolilor cardiovasculare și presupune îngustarea sau blocarea arterelor principale care conduc sângele către inimă. Obstrucția acestora poate avea loc rapid și conduce la infarct, o afecțiune care poate provoca moartea. Un vârstnic care a suferit un infarct are nevoie de îngrijire specială și de o alimentație specifică. El trebuie să evite anumite tipuri de efort și să își ia medicamentele la timp.
  • Diabetul zaharat de tip 2 – Este cauzat de incapacitatea corpului de a utiliza în mod corespunzător insulina produsă de pancreas. Factorii declanșatori sunt obezitatea, sedentarismul și stilul de viață nesănătos. Chiar dacă nu poate fi complet vindecat, este ținut sub control cu ajutorul antidiabeticelor orale, a unei diete stricte și a unui program de exerciții fizice, îngrijitoarea având rolul de a se asigura că vârstnicul respectă indicațiile date de medicul său.
  • Parkinson – Este o afecțiune a sistemului nervos și se manifestă prin probleme de echilibru și tremurături. De asemenea, bătrânii diagnosticați cu această boală pot prezenta lentoare și dificultăți în mișcări. Simptomele pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor, dar este necesară și modificarea stilului de viață pentru obținerea unor rezultate bune.
  • Osteoartrita – Această boală se manifestă prin inflamarea articulațiilor, durerea provocată fiind extrem de puternică. În ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare și analgezice însă este necesar ca pacientul să beneficieze de ședințe de fizioterapie și să țină o dietă care să-l ajute să piardă din greutate (în cazul în care este supraponderal).
  • Osteoporoza – Afectează masa osoasă și conduce la subțierea și slăbirea oaselor. Este mai frecventă în rândul femeilor ajunse la menopauză și provoacă fracturi destul de grave (cum ar fi cea de șold). Majoritatea vârstnicelor care suferă de această boală sunt imobilizate în scaun cu rotile și au nevoie de un îngrijitor atent și responsabil care să le ajute să înfrunte dificultățile întâmpinate.
  • Demența – Este cea mai des întâlnită afecțiune a creierului în rândul seniorilor, aceștia pierzându-și treptat abilitățile cognitive. Un vârstnic care are această boală nu poate fi considerat responsabil de acțiunile sale și necesită supraveghere 24/24 din partea îngrijitoarei. Cea mai cunoscută formă de demență este boala Alzheimer. Deși terapia medicamentoasă este utilă în formele de început ale bolii, atunci când aceasta este în stadiu avansat, nu mai prezintă niciun beneficiu.
  • Cancerul – Cancerul de sân, cel de prostată, de piele, colon și cel pulmonar sunt bolile care afectează o mare parte din persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Îngrijitoarea de seniori trebuie să respecte cu strictețe instrucțiunile medicale, să informeze medicul imediat ce observă o schimbare în starea pacientului și să aibă grijă nu doar de sănătatea fizică a bătrânului, ci și de cea psihică.

Indiferent de afecțiunea sau afecțiunile de care suferă vârsticul, îngrijitoarea trebuie să știe să îi acorde îngrijirea de care are nevoie și să aibă calmul necesar prestării unei astfel de meserii. Ea nu trebuie să uite că îmbătrânirea este un proces normal, de care nimeni nu scapă, și care cere empatie și atenție din partea celor din jur.