Acordarea primului ajutor unei persoane în vârstă
Acordarea primului ajutor presupune luarea măsurilor de bază pentru salvarea vieții persoanei care a suferit vătămări sau a cărei stare de sănătate se degradează dramatic, înaintea sosirii unui medic, a ambulanței sau a altor persoane calificate. Scopul principal al măsurilor de prim ajutor este de a salva viața și sănătatea persoanei aflate într-o situație gravă, prin menținerea funcțiilor vitale, limitarea urmărilor accidentului sau a bolilor neprevăzute și pregătirea pentru primirea ajutorului medical.
Principalele reguli de prim ajutor
Îngrijitoarea de vârstnici trebuie să determine rapid care este cauza accidentului, respectiv a motivului care a cauzat deteriorarea sănătății vârstnicului. În cazul în care situația o cere, ea va înlătura factorii care pun viața în pericol (prizele de alimentare, obiectele contondente) apoi va verifica starea de sănătate a persoanei rănite și va diagnostica tipul de leziuni existente. Se va verifica pulsul, respirația și starea de conștiență a persoanei și se vor lua cât mai repede măsurile de salvare, în funcție de constatări.
Principalele măsuri de salvare în funcție de caz
Crize de epilepsie – Dacă vârstnicul suferă de epilepsie și are o criză, îngrijitoarea îi va proteja capul și îl va fixa într-o poziție stabilă, departe de obiecte care ar putea să îl rănească. Este interzisă împingerea unui obiect între dinții acestuia precum și oferirea unei băuturi deoarece aceste acțiuni ar putea conduce la sufocare. Dacă nu se observă îmbunătățiri ale situației, iar criza persistă sau se agravează și a cauzat răni, îngrijitoarea de bătrâni va chema de urgență ambulanța.
- Inconștiență – Dacă seniorul este inconștient, trebuie adus în poziția laterală de siguranță. Inconștiența este însoțită deseori de stop cardio-respirator, astfel că primul lucru pe care trebuie să îl facă îngrijitoarea este să elibereze căile respiratorii ale pacientului. Apoi ea trebuie să sune după ajutor. În timp ce așteaptă să vină ambulanța va efectua procedura de resuscitare a pacientului.
- Leșin/stare de rău – În această situație, îngrijitoarea va așeza vârstnicul pe jos, cu picioarele îndoite, astfel încât creierul să primească mai bine oxigen, apoi va chema ambulanța sau medicul de familie al pacientului.
- Mușcături – Dacă vârstnicul prezintă o inflamație serioasă într-o anumită zonă, însoțită de dureri severe, se va analiza dacă este cauzată de mușcătură de animal/insectă, apoi îngrijitoarea își va pune mănuși și va spăla zona cu multă apă. Următoarele lucruri pe care trebuie să le facă sunt: uscarea zonei din imediata apropiere a rănii, punerea unui bandaj și apelarea serviciului de urgență, mai ales în cazul în care durerea este insuportabilă și este însoțită de stări de vomă, febră și pierderea conștienței.
- Accidentări – În cazul în care există sângerări puternice, acestea trebuie oprite, iar rana trebuie acoperită cu un pansament steril. După aceea se va verifica starea generală a rănitului și, bineînțeles, se va apela serviciul de urgență. Dacă rana este superficială, nu este neapărat nevoie să se apeleze la salvare însă ar fi recomandat ca îngrijitoarea să sune un membru al familiei vârstnicului sau chiar pe medicul de familie al acestuia.
- Intoxicația cu monoxid de carbon – Dacă vârstnicul prezintă dureri de cap, amețeală, somnolență, senzație de epuizare urmate de vomă sau pierderea conștienței, îngrijitoarea va apela serviciile de urgență și va acorda primul ajutor astfel: va deschide ușile și ferestrele ca să se aerisească spațiul, va închide rapid sursa de monoxid de carbon (ex. boilerul din baie), va transporta victima la loc sigur fără punerea în pericol a propriei vieți.
- Insolație – Expunerea prelungită la soare poate cauza probleme grave vârstnicilor, astfel că, dacă se observă stări de amețeală însoțite de dureri de cap, dezorientare, greață și pierderea conștienței, se va așeza victima la umbră, se va stropi cu apă rece și i se vor administra lichide non-alcoolice. Apoi, dacă starea nu pare că se îmbunătățește, victima va fi transportată la spital.
Pași de urmat în situații de urgență
În cazul unui eveniment subit sau a unui accident al persoanei îngrijite, îngrijitoarea va urma pașii:
- Va asigura primul ajutor și va apela serviciul de urgență 112. Este important de știut că, atunci când se apelează acest număr, îngrijitoarea trebuie să ofere o serie de informații, printre care: cum s-a întâmplat accidentul, care este adresa exactă a pacientului, cum se simte victima, dacă victima este conștientă/respiră sau nu, care este numele vârstnicului și de ce boli suferă, cine este apelantul.
- Între timp, va controla căile respiratorii și va înlătura orice obiect care le-ar putea bloca. Dacă pacientul nu respiră, se va aplica procedura de resuscitare.
- După sosirea serviciului de urgență, va anunța membrii familiei și le va prezenta întreaga situație.
- Va informa Promedica24 fie prin apelarea coordonatorului atribuit, fie prin apelarea la 004920161616151 (hotline dedicat personalului de îngrijire în timpul călătoriei/șederii pe teritoriul Germaniei), 0048662162068 (numărul de urgență, apelabil și în afara orelor de program) sau 0048224487222 (centrala din Polonia).