Lucruri pe care o îngrijitoare de seniori trebuie să le știe despre osteoporoză

24 iulie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Pe măsură ce îmbătrânim, rezistența organismului la boli începe să scadă. De asemenea, sistemele organismului nu-și mai îndeplinesc funcțiile la fel de bine ca în tinerețe și, pe măsură ce trece timpul, apar din ce în ce mai multe probleme de sănătate. Unele boli debutează acut și au simptome vizibile, dar există și boli care se dezvoltă în timp și trec neobservate. Acest lucru nu înseamnă că acestea sunt mai puțin grave. Unele dintre ele par neimportante, dar dacă sunt ignorate, pot ajunge să pună chiar viața vârstnicilor în pericol.

O astfel de boală este osteoporoza, despre care se spune adesea că este o boală „tăcută”, deoarece începe să se dezvolte la vârste nu foarte înaintate și progresează fără simptome ani întregi. De cele mai multe ori, osteoporoza începe să-și facă simțită prezența abia la vârste înaintate, când este deja foarte târziu pentru a mai putea acționa,.

În calitate de îngrijitoare de persoane vârstnice este important să cunoașteți câteva informații despre această boală, indiferent dacă vârstnicul pe care îl îngrijiți a fost diagnosticat sau nu cu osteoporoză. Cunoscând aceste detalii, puteți acționa în beneficiul persoanei îngrijite în ambele cazuri – dacă persoana are osteoporoză veți ști care sunt pericolele și cum să le evitați, iar dacă nu, veți ști cum să acționați pentru a preveni această boală.

Ce trebuie să știe o îngrijitoare despre osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune care face ca oasele să devină slabe și foarte fragile, astfel încât o simplă căzătură sau chiar o simplă aplecare pot provoca o fractură. Pacienții care suferă de osteoporoză suferă, de cele mai multe ori, fracturi la nivelul șoldului, încheieturilor sau coloanei vertebrale. De obicei, boala evoluează fără simptome și este diagnosticată abia când încep să apară fracturile.

Osul este un țesut viu, compus din mai multe tipuri de celule. Unele au rolul de a forma și mineraliza țesutul osos, altele sunt responsabile de resorbția acestuia, astfel încât țesutul osos să fie reînnoit continuu, pe tot parcursul vieții. Acest proces ar trebui să mențină oasele sănătoase și puternice. Din cauza diferitelor dezechilibre care apar în organism odată cu înaintarea în vârstă, însă, procesul nu se mai realizează așa cum ar trebui – reînnoirea țesutului osos nu mai ține pasul cu ritmul de distrugere, iar masa osoasă începe să se reducă. Deoarece densitatea lor este scăzută, oasele devin fragile și se pot rupe imediat, chiar și din cauza unor leziuni ușoare, care nu ar trebui să afecteze în vreun fel un os sănătos. Deși principalele zone unde se pot produce leziuni sunt coloana vertebrală, șoldul sau umărul, acestea pot să apară în orice os al scheletului.

Cauze și simptome

Lipsa anumitor hormoni, cum ar fi estrogenul la femei și testosteronul la bărbați, reprezintă principala cauză a osteoporozei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care osteoporoza apare la persoanele vârstnice – nivelul estrogenului scade în jurul vârstei de 50 de ani la femei, iar nivelul testosteronului scade în jurul vârstei de 60 de ani la bărbați. Trebuie menționat faptul că această afecțiune este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. La femei, riscul crește brusc, odată cu instalarea menopauzei, perioadă asociată cu o scădere majoră a nivelului de estrogen.

Alți factori de risc includ istoricul familial, o dietă săracă în calciu, insuficiența vitaminei D și lipsa de exerciții fizice.

În plus, există și alte afecțiuni ale căror efecte negative pot duce la dezvoltarea osteoporozei. Câteva dintre acestea sunt bolile care împiedică absorbția corectă a calciului, cum ar fi boala celiacă, problemele tiroidiene sau bolile care creează inflamație cronică, precum artrita reumatoidă.

În ceea ce privește simptomele osteoporozei, așa cum spuneam, primele etape ale acestei afecțiuni nu includ simptome sau vreun semn de avertizare. De cele mai multe ori, persoanele cu osteoporoză nu descoperă această afecțiune până când suferă prima fractură.

Câteva simptome care pot anunța dezvoltarea afecțiunii sunt puterea de prindere slabă sau unghiile fragile. Atunci când aceste semne sunt trecute cu vederea, osteoporoza se poate înrăutăți, pe măsură ce oasele devin mai slabe, crescând foarte mult riscul de fracturi.

Atunci când boala este lăsată să se dezvolte, în etapele târzii, apar simptome mult mai accentuate. Pot să apară dureri ascuțite, care să se răspândească și în alte zone, ce pot fi agravate de o activitate care pune greutate în zona afectată. Osteoporoza severă poate include fracturi grave, fie de la o cădere, fie de la o tuse ceva mai puternică. De asemenea, poate să vină însoțită de dureri de spate sau gât.

Osteoporoza, căderile și fracturile

Bătrânii cad foarte des. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, printre care se numără efectele secundare ale medicamentelor pe care vârstnicii le folosesc, problemele cu vederea, precum și împiedicările frecvente, care apar ca urmare a diminuării echilibrului, masei musculare și puterii.

Aproximativ 30% dintre adulți cad cel puțin o dată pe an. Cu cât o persoană cade mai des, cu atât mai mult crește riscul producerii unei fracturi. Așa cum spuneam, cele mai frecvente locuri în care se produc fracturi la vârstnici sunt șoldul, umărul sau coloana vertebrală. Fracturile de șold pun în mod special probleme, deoarece ele limitează mișcarea. După o fractură de șold, vârstnicul va petrece mult timp imobilizat la pat, situație care poate produce numeroase probleme și care duce la o degradare mult mai rapidă a stării generale a vârstnicului.

Ameliorarea efectelor și măsuri de prevenire

Cel mai important lucru pentru pacienții care suferă de osteoporoză este să prevină căderile și fracturile. Acest lucru poate fi o provocare importantă pentru vârstnic, deoarece va fi destul de greu să se găsească un echilibru între starea de sănătate și a nu deveni izolat, mai ales atunci când acesta are un stil de viață activ.

Pentru prevenirea osteoporozei, cea mai eficientă metodă este de a duce un stil de viață sănătos. O dietă adecvată și urmarea unui program regulat de exerciții fizice sunt lucruri esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. Vârstnicii care au un echilibru bun și forță musculară reușesc să evite căzăturile care pot produce fracturi. Exercițiile care îmbunătățesc echilibrul, precum Tai Chi sau yoga sau exercițiile care ajută la menținerea masei musculare, cum ar fi cele cu greutăți, pot fi în mod special benefice în acest sens.

Altă metodă pentru a preveni osteoporoza este alimentația. Obținerea unei cantități suficiente de calciu și vitamina D este un prim pas. Vitamina D este esențială, ajutând corpul să absoarbă, să rețină și să folosească aportul de calciu. Expunerea pielii la soare este sursa cea mai importantă de vitamina D, însă aceasta trebuie să fie făcută cu grijă, deoarece soarele poate produce cancer de piele. Pentru a asigura necesarul de vitamina D într-un mod care este sigur pentru sănătate, este suficientă expunerea la soare timp de 5-10 minute pe zi în timpul verii, înainte de ora 11:00 sau după ora 15:00. În timpul ierii, este necesară o expunere ceva mai lungă.

Pentru a preveni apariția osteoporozei, seniorul trebuie să fie atent și la diversele medicamente pe care le ia și care pot crește riscul. Folosirea constantă a medicamentelor anti-inflamatoare are ca efect negativ subțierea oaselor, iar cele antidepresive sunt asociate cu osteoporoza. Unele medicamente afectează absorbția de calciu și pot avea un efect negativ pe termen lung.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori în Germania

Datorită speranței de viață din ce în ce mai mari, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani crește și, odată cu acesta, crește și numărul cazurilor de osteoporoză. Practicând meseria de îngrijitoare de persoane vârstnice este foarte probabil ca, la un moment dat, să aveți în grijă un vârstnic care suferă de această boală.

O îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 trebuie să știe că osteoporoza la persoanele vârstnice poate însemna perioade lungi de durere. Poate duce chiar și la infirmitate din cauza fracturilor frecvente. Îngrijitoarea trebuie să asigure un mediu adecvat, în care pacientul să fie în siguranță și o alimentație și un program de exerciții fizice care să mențină sănătatea oaselor. Un alt rol important pe care îl mai are îngrijitoarea este să îl ajute pe vârstnic să aplice corect tratamentul recomandat de către medic. De asemenea, îngrijitoarea trebuie să încurajeze vârstnicul, să îi stimuleze autodeterminarea și să dea dovadă de înțelegere și căldură sufletească, pentru a menține confortul psihic al acestuia.