Îmbătrânirea – un proces pe care trebuie să îl înțelegem

2 iulie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Îmbătrânirea este o etapă normală a vieții, pe care trebuie să o acceptăm și să o înțelegem. Deși există numeroase persoane care, datorită unui stil de viață sănătos, nu resimt poverile înaintării în vârstă, totuși, majoritatea bătrânilor se confruntă cu numeroase modificări aduse de trecerea anilor, acestea afectând atât fizicul, cât și psihicul.


Sarcina principală a unei îngrijitoare de bătrâni este de a înțelege aceste modificări și de a ajuta vârstnicul să se bucure de bătrânețe fără să se simtă împovărat. Într-adevăr, este o sarcină dificilă ce presupune grijă, atenție și multă răbdare și de aceea această meserie nu poate fi practicată de oricine. Doar persoanele cu un suflet mare și atente pot avea grijă de un senior.

Promedica24 încearcă în permanență să ofere sprijin îngrijitoarelor de bătrâni în Germania cu sfaturi utile, care să le ajute să se acomodeze și să se descurce mai bine în meseria pe care o practică. Astfel, compania aduce în atenția colaboratorilor săi anumite informații menite să ușureze înțelegerea bătrâneții.

Care sunt modificările aduse de înaintarea în vârstă

Modificările care apar odată cu îmbătrânirea vizează trei aspecte: declinul fizic, declinul intelectual și schimbările majore în ponderea rolurilor (profesional, marital și social).

Declinul fizic este cel care se simte cel mai puternic și este vizibil, bolile care își fac apariția fiind ușor de observat prin simptome clar definite. Dintre cele mai frecvente boli ale bătrâneții se pot menționa: hipertensiune arterială, cardiopatia ischemică, artrita, osteoporoza și diabetul.

La nivel exterior, bătrânețea se prezintă de regulă prin:

  • Riduri și exces de piele din anumite zone ale corpului
  • Creștere în greutate datorită faptului că metabolismul devine mai lent;
  • Piele palidă, pete întunecate și cearcăne sub ochi;
  • Reducerea înălțimii și probleme dentare.

În ceea ce privește declinul psihic, acesta se manifestă la nivel cognitiv, afectiv și comportamental. În funcție de intensitate, cele mai des întâlnite provocări sunt cele cognitive care se caracterizează prin: scaderea randamentului intelectual, probleme de orientare în locurile nefamiliare, lipsa puterii de concentrare și tendința de a uita lucruri.

Din punct de vedere afectiv, vârstnicii se confruntă adesea cu sentimente negative determinate de situațiile noi, tristețe, neliniște și îngrijorare. În ceea ce privește comportamentul, seniorii își restrâng grupul de interese și preocupări, activitățile în care se implică fiind din ce în ce mai puține.

Deoarece acestea sunt extrem de importante pentru starea fizică și mentală, îngrijitoarea trebuie să găsească mijloace prin care să-i stârnească pacientului interesul pentru noi hobby-uri și să îl ajute să facă mișcare. Ea trebuie să se aștepte la refuz sau la o stare de anxietate însă nu trebuie să renunțe ușor, aceste reacții fiind absolut normale.

Schimbările ce apar în ponderea rolurilor vârstnicului sunt și ele de luat în considerare. Astfel:

  • Pensionarea, dat fiind faptul că echivalează deseori cu retragerea din viața profesională, este, inițial, o ocazie de îndeplinire a unor dorințe înfiripate cu mult timp în urmă. După, este asociată cu un sentiment de inutilitate fiind astfel necesară descoperirea unor noi surse de satisfacție pentru ca vârstnicul să simtă că are motive să trăiască.
  • În viața de cuplu, datorită faptului că există mai mult timp liber, apar schimbări benefice. Cei doi pot să își facă planuri împreună, fără a fi restricționați de un anumit program profesional. Din păcate, depresia se accentuează în momentul în care apare un eveniment tragic – pierderea partenerului. Din acel moment, vârstnicul are nevoie de susținerea celor apropiați inclusiv de cel al îngrijitoarei deoarece senzația de abandon și cea de singurătate pot fi copleșitoare.
  • Relațiile de prietenie devin tot mai slabe, iar decesul celor apropiați atrage după sine sentimentul de izolare și singurătate.

Ce poate face o îngrijitoare de persoane vârstnice pentru a ajuta pacientul

În primul rând, îngrijitoarea de vârstnici nu trebuie să uite niciodată faptul că pacientul este extrem de sensibil la orice schimbare. El poate fi impulsiv și irascibil tocmai pentru faptul că este în vârstă și crede că a pierdut totul.

Îngrijitoarea trebuie:

  • Să se asigure că îi oferă sprijinul psihologic necesar, de multe ori vârstnicii având nevoie de cineva care să le alunge singurătatea.
  • Să respecte cu strictețe aplicarea tratamentului medicamentos recomandat de medicul personal al pacientului.
  • Să respecte dieta alimentară a vârstnicului și să știe cât mai multe lucruri despre alimentele permise și cele interzise acestuia.
  • Să îl ajute să își țină programul de activități fizice.
  • Să îl provoace să descopere noi pasiuni, hobby-uri, să socializeze mai mult și să își facă noi prieteni care ar putea să îl ajute să se dezvolte pe plan social.
  • Să facă activități în afara locuinței (dacă starea de sănătate a bătrânului permite și doar cu aprobarea familiei acestuia).
  • Să păstreze un limbaj fizic (igienă corporală, îmbrăcăminte) și verbal adecvat, decent.
  • Să se asigure că vârstnicului nu-i lipsesc cele necesare și că trăiește într-un mediu curat și ordonat.
  • Să îi ofere posibilitatea de a se simți din nou tânăr, îmbrăcămintea jucând aici un rol deosebit de important (ex: să îl pregătească pentru un eveniment deosebit, să coafeze și să machieze pacienta, etc.)

Promedica24 recomandă coordonatorilor săi să aibă multă răbdare, mai ales la început când cele două părți nu se cunosc suficient. O îngrijitoare de vârstnici în Germania trebuie să țină cont și de faptul că fiecare țară are propriile sale particularități și că vârstnicii de acolo pot fi destul de diferiți față de cei din România.