Epuizarea (burnout-ul) în munca de îngrijitoare de persoane vârstnice

18 iunie 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Cerințele de îngrijire medicală pot fi copleșitoare, mai ales dacă vă simțiți depășită sau aveți un control redus asupra situației. Dacă stresul îngrijirii este lăsat necontrolat, acesta poate avea un impact asupra sănătății, relațiilor și stării de spirit, care poate duce la epuizarea îngrijitoarei. Și când vă simțiți deja epuizată, „arsă”, este greu să mai faceți ceva. De aceea, îngrijirea dumneavoastră nu este un lux, este o necesitate. Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a elimina stresul îngrijirii și a vă recâștiga un sentiment de echilibru, bucurie și speranță în viața voastră.

Ce este burnout-ul îngrijitoarei?

Epuizarea la locul de muncă, cunoscută și sub denumirea de burnout este o stare de epuizare emoțională, mentală și fizică, cauzată de stresul prelungit și copleșitor al îngrijirii vârstnicilor.

În timp ce îngrijirea poate fi plină de satisfacții, aceasta implică și mulți factori de stres. Deoarece îngrijirea este adesea o provocare pe termen lung, stresul pe care îl generează poate fi deosebit de dăunător. S-ar putea să vă confruntați cu ani sau chiar decenii de responsabilități. Poate fi deosebit de dificil atunci când nu există nicio speranță că starea de sănătate a persoanei îngrijite se va îmbunătăți, în ciuda eforturilor și intențiilor dumneavoastră cele mai bune.

Dacă nu beneficiați de sprijinul fizic și emoțional de care aveți nevoie, stresul îngrijirii medicale vă poate lăsa vulnerabilă la o gamă largă de probleme, inclusiv depresie, anxietate și, eventual, epuizare. Iar când ajungeți la acel moment, atât dumneavoastră, cât și persoana îngrijita veți suferi. De aceea, administrarea nivelului stresului din viața dumneavoastră este la fel de importantă ca și asigurarea că seniorul îngrijit își ia medicamentele la timp. Indiferent cât de stresante sunt responsabilitățile dumneavoastră de îngrijire sau cât de neclară pare situația dumneavoastră, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce nivelul de stres, pentru a evita epuizarea și pentru a începe să aveți din nou o atitudine pozitivă și plină de speranță.

Care sunt cauzele epuizării îngrijitoarei?

Îngrijitoarele de persoane vârstnice sunt adesea atât de ocupate, îngrijindu-i pe alții, încât tind să-și neglijeze propria sănătate emoțională, fizică și spirituală. Cerințele privind corpul, mintea și emoțiile unei îngrijitoare pot părea cu ușurință copleșitoare, ducând la oboseală și lipsă de speranță – și, în cele din urmă, la imposibilitatea de a își mai putea presta activitatea. Alți factori care pot duce la epuizarea îngrijitoarei includ:

  • Așteptări nerealiste – Multe îngrijitoare se așteaptă ca implicarea lor să aibă un efect pozitiv asupra sănătății și fericirii pacientului. Acest lucru poate fi nerealist pentru pacienții care suferă de o boală progresivă, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer.
  • Lipsa controlului – Unele îngrijitoare devin frustrate de faptul că trebuie să acționeze conform deciziilor persoanei îngrijite sau a familiei acesteia, de lipsa anumitor resurse sau abilități pentru a-și planifica, gestiona și organiza în mod eficient îngrijirea.
  • Pretenții nerezonabile – Uneori, îngrijitoarele își alocă sarcini nerezonabile, parțial deoarece consideră că orice atribuție ce are legătură cu vârstnicul este responsabilitatea lor exclusivă. Unii membri ai familiei sau seniorul însuși, pot să ceară lucruri nerezonabile îngrijitorului. Familia vârstnicului poate, de asemenea, să nu ia în considerare propriile responsabilități și să încerce să îi dea îngrijitoarei aceste sarcini.

Multe îngrijitoare nu pot recunoaște când suferă de epuizare și, în cele din urmă, ajung până la punctul în care nu pot funcționa eficient. Ele pot chiar să se îmbolnăvească.

Care sunt simptomele epuizării îngrijitoarei?

Simptomele epuizării îngrijitoarei sunt similare cu simptomele stresului și depresiei și includ:

  • Retragerea din viata socială și de familie;
  • Pierderea interesului pentru activitățile apreciate anterior;
  • Iritabilitate, lipsă de speranță și sentiment de neajutorare;
  • Modificări ale apetitului, greutății sau ambelor;
  • Modificări ale tiparelor de somn;
  • Îmbolnăviri frecvente
  • Dorința de a se răni pe sine sau pe persoana îngrijită;
  • Epuizare emoțională și fizică.

Iată câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni epuizarea:

  • Găsiți pe cineva în care aveți încredere – cum ar fi un prieten sau o altă îngrijitoare – pentru a vorbi despre sentimentele și frustrările dumneavoastră.
  • Stabiliți obiective realiste, aflați cu exactitate care sunt responsabilitățile dumneavoastră și limitele acestora și solicitați ajutor pentru rezolvarea sarcinilor care nu intră în atribuțiile postului.
  • Fiți realistă cu privire la boala seniorului, mai ales dacă este o boală progresivă cum ar fi Parkinson sau Alzheimer. Recunoașteți că poate veni un moment în care starea pacientului se va deteriora, indiferent de calitatea îngrijirilor pe care le oferiți dumneavoastră.
  • Nu uitați de dumneavoastră pentru că sunteți prea ocupată cu altcineva. Acordați timp propriei persoane, chiar dacă este doar o oră sau două. Amintiți-vă, îngrijirea dumneavoastră nu este un lux. Este o necesitate absolută pentru îngrijitori.
  • Cunoașteți-vă limitele și fiți sinceră cu dumneavoastră privind situația personală. Recunoașteți și acceptați potențialul de a vă îmbolnăvi.
  • Educați-vă. Cu cât știți mai multe despre afecțiunile specifice persoanelor în etate, cu atât veți fi mai eficientă în munca de îngrijitoare.
  • Dezvoltați noi instrumente pentru a face față. Utilizați umorul pentru a vă ajuta să faceți față stresului de zi cu zi.
  • Rămâneți sănătoasă consumând alimente ușoare și sănătoase, precum și alocând mai mult timp pentru exerciții fizice și somn.
  • Acceptați-vă sentimentele. Sentimentele negative – cum ar fi frustrarea sau mânia – cu privire la responsabilitățile dumneavoastră sau la persoana pe care o îngrijiți sunt normale. Nu înseamnă că sunteți o persoană rea sau o îngrijitoare rea.

Sfaturile Promedica24 pentru îngrijitoarele de bătrâni în Germania

În timp ce îngrijirea unui varstnic nu va fi niciodată lipsită de stres, următoarele sfaturi vă pot ajuta să vă ușurați sarcina, să evitați simptomele epuizării îngrijitoarei și să găsiți un echilibru mai bun în viața dumneavoastră:

  • Senzația de neputință este cauza numărul unu care contribuie la epuizare și depresie. Și este o capcană în care puteți cădea ușor în calitate de îngrijitoare, mai ales dacă vă simțiți incapabilă să schimbați lucrurile în bine. Dar, indiferent de situație, nu sunteți lipsită de putere. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de starea dumneavoastră de spirit. Nu puteți obține întotdeauna timp suplimentar, bani sau asistența fizică dorită, dar puteți obține întotdeauna mai multă fericire și speranță.
  • Acceptați ceea ce nu poate fi schimbat. Încercați să evitati capcana emoțională de a va simți rău pentru ceea ce se întâmplă sau de a căuta pe cineva pe care să-l învinovățiți.
  • Acceptați-vă condiția de îngrijitor. Recunoașteți că, în ciuda oricăror resentimente sau poveri pe care le simțiți, ați făcut o alegere conștientă de a oferi îngrijire. Concentrați-vă pe motivele pozitive din spatele acestei alegeri.
  • Nu lăsați stresul de la locul de muncă să vă preia viața. Deoarece este mai ușor să accepți o situație dificilă atunci când există și alte domenii ale vieții, investiți în lucruri care vă dau sens și scop, indiferent dacă este vorba de familie, biserică sau hobby-ul favorit.
  • Concentrați-vă pe lucrurile pe care le puteți controla. Nu puteți dori ca ziua să aibă mai multe ore, pentru a avea timp pentru toate, și nici nu puteți să forțați alte persoane să vă ajute sau se comporte în alt fel. Mai degrabă decât să insistați asupra unor lucruri pe care nu le puteți controla, concentrați-vă asupra modului în care alegeți să reacționați la probleme.
  • Apreciați micile victorii. Dacă începeți să vă simțiți descurajată, amintiți-vă că toate eforturile dumneavoastră contează. Nu trebuie să vindecați boala persoanei îngrijite pentru a face diferența. Nu subestimați importanța de a îl face pe cel îngrijit să se simtă mai sigur, confortabil și apreciat!
  • Obțineți aprecierea de care aveți nevoie. Sentimentul de apreciere poate ajuta semnificativ nu doar la acceptarea unei situații stresante, ci și la a vă bucura de viață mai mult. Studiile arată că îngrijitorii care se simt apreciați au o sănătate fizică și emoțională mai mare. Îngrijirea îi face mai fericiți și mai sănătoși, în ciuda solicitărilor. Imaginați-vă cum v-ar răspunde persoana îngrijită dacă ar fi sănătoasă. Dacă nu ar fi preocupată de boală sau durere (sau dacă nu ar suferi de demență), cum ar aprecia efortul și devotamentul dumneavoastră? Amintiți-vă că persoana îngrijită ar exprima recunoștință dacă ar putea și nu ar fi afectată de boală.
  • Aplaudați-vă propriile eforturi. Dacă nu obțineți validarea externă, găsiți modalități de a vă recunoaște și recompensa. Amintiți-vă cât de mult ajutați. Dacă aveți nevoie de ceva mai concret, încercați să faceți o listă a tuturor modurilor în care îngrijirea dumneavoastră face diferența. Reveniți la aceasta când începeți să vă simțiți puțin deprimată.
  • Discutați cu un membru de familie sau cu un prieten apropiat. Suportul pozitiv nu trebuie să provină doar de la persoana pe care o îngrijiți sau de la familia acesteia. Când vă simțiți neapreciată, adresați-vă prietenilor și familiei, care vă vor asculta și vă vor recunoaște eforturile.