Depresia – principalul inamic al bătrâneții

19 octombrie 2018 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Depresia, în cazul seniorilor, este mai greu de depistat deoarece majoritatea oamenilor consideră că o persoană în vârstă trebuie să fie tristă. Această idee greșită duce la descoperirea târzie a afecțiunii, atunci când tratamentele nu mai au mare succes.

O îngrijitoare de seniori trebuie să știe că nu toți vârstnicii sunt triști și că există multe cazuri de seniori optimiști până la sfârșitul vieții. Ea trebuie să fie extrem de atentă la schimbările ce survin în starea persoanei îngrijite și să detecteze simptomele depresiei din timp, pentru a putea ajuta în tratarea nemiloasei boli.

Depresia la persoanele vârstnice

Studiile recente au demonstrat că aproape jumătate din numărul depresiilor prezente la seniori nu sunt recunoscute și un doar puțini dintre cei diagnosticați primesc tratament adecvat.

De ce este important ca îngrijitoarea să recunoască depresia?

Această afecțiune influențează foarte mult viața persoanei vârstnice. Ea conduce la pierderea autonomiei și scăderea interesului pentru orice fel de activitate. În ceea ce privește relațiile cu cei din jur, acestea vor avea de suferit deoarece este greu de înțeles o boală care se manifestă atât de tăcut. Este important ca îngrijitoarea să înțeleagă rapid semnele depresiei, pentru ca aceasta să nu se agraveze în timp.

De ce apare depresia?

Nu vârsta este un factor de risc în cazul apariției depresiei la seniori, ci anumite situații care apar o dată cu înaintarea în vârstă. Dintre acestea, cele mai des întâlnite sunt:

  • Pierderea soțului/soției;
  • Pierderea unei persoane apropiate;
  • Pensionarea;
  • Reducerea numărului activităților sociale din cauza bolilor.

În cazul pierderii partenerului de viață sau a unei persoane apropiate, episodul depresiv apare cel mai adesea la o lună după nefericitul eveniment însă pot apărea reacții asemănătoare și mai târziu, până în 2 ani. De asemenea, mulți seniori se confruntă cu stări depresive la datele de aniversare a doliului. Îngrijitoarea ar trebui să știe dacă există astfel de situații, care sunt datele de aniversare și, în cazul în care observă schimbări în dispoziția seniorului, să anunțe aparținătorul sau medicul personal al acestuia.
Pensionarea este un alt moment pe care nu toți vârstnicii îl pot depăși cu succes. Ei trebuie să renunțe la vechea lor viață și, din ce în ce mai mult, la cei pe care îi cunoșteau. Relațiile devin mai fragile, iar vârstnicul se simte din ce în ce mai singur. Pe lângă singurătate apare și sentimentul de inutilitate, de aceea este recomandat ca îngrijitoarea să îl sprijine în permanență în găsirea unor noi hobby-uri și activități plăcute.

Pe lângă situațiile de mai sus, există cazuri în care depresia apare din cauza unei afecțiuni. Boli precum anemiile, cele legate de alimentația dezechilibrată, cele cardiovasculare și cele endocrinologice pot fi însoțite de episoade depresive, iar tratamentul este mult mai complex.

Care sunt simptomele depresiei la seniori?

Depresia la seniori, deși nu diferită cu mult față de cea la alte categorii de vârstă, are o intensitate mult mai mare. Simptomele sunt:

  • Lipsa poftei de viață;
  • Lipsa de interes pentru activitățile care în trecut erau considerate plăcute;
  • Accentuarea sentimentului de incurabilitate;
  • Apariția unui sentiment intens de inutilitate;
  • Creșterea sentimentului de vinovăție cu privire la starea în care se află;
  • Insistarea asupra ideii că sunt o povară pentru cei din jur;
  • Oboseală fizică și psihică, vârstnicii devenind taciturni și pasivi;
  • Dificultăți de adormire;
  • Diminuarea capacității de concentrare;
  • Iritabilitate, irascibilitate și suspiciozitate;
  • Pierderi sau creșteri în greutate.

Pentru a suferi de depresie nu este nevoie ca vârstnicul să aibă toate aceste simptome. Îngrijitoarea trebuie să știe că principalul semnal de alarmă este dat de stările de oboseală fizică și psihică. Dacă observă că bătrânul a devenit mai letargic și că în ultima perioadă se consideră o povară pentru toți cei din jur, ar trebui să discute despre această problemă cu familia lui.

Cum poate o îngrijitoare de persoane vârstnice să ajute seniorul care suferă de depresie?

De cele mai multe ori, persoanele depresive neagă existența bolii, nu știu să își înțeleagă trăirile și, în cazul în care li se oferă ajutor, refuză cu vehemență. Asta nu înseamnă că lupta trebuie abandonată.
De regulă, tratamentul depresiei în cazul seniorilor îmbină medicamentația cu psihoterapia. Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât șansele de succes în vindecare cresc. De aceea, rolul persoanelor din jur, inclusiv cel al îngrijitoarei, este extrem de important. Acestea nu doar că pot detecta mai repede afecțiunea, ci pot ajuta în vindecare oferind sprijin și înțelegere.

O îngrijitoare de seniori, pentru a ajuta pacientul în lupta cu depresia, poate:

  • Să asculte cu foarte multă atenție, în loc să ofere sfaturi;
  • Să nu considere depresia un moft sau ceva superficial, ea fiind o problemă de sănătate foarte serioasă;
  • Să se implice alături de senior în diverse activități plăcute cum ar fi plimbări în natură (dacă este posibil) sau vizionarea unor filme frumoase;
  • Să poarte discuții complexe, care să abată gândul seniorului de la problemele existente și care să-l provoace să comunice mai mult (exemplu: să îl întrebe de momentele frumoase din viața lui);
  • Să încurajeze o dietă echilibrată și să îl ajute pe pacient să urmeze programul zilnic de activități fizice;
  • Să aibă grijă și de ea, o atitudine pozitivă fiind de cele mai multe ori cel mai bun leac împotriva tristeții.