10 tradiții de Crăciun în Germania

22 decembrie 2021 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Decembrie este luna cadourilor, este perioada în care ne bucurăm de magia sărbătorilor oriunde ne-am afla. La români, tăierea porcului, colindatul, oferirea cadourilor, împodobirea bradului sunt obiceiuri pe care le așteptăm cu drag în fiecare an. Dacă lucrați în domeniul îngrijirii de seniori în Germania, probabil v-ați întrebat cum sărbătoresc germanii Crăciunul, ce tradiții și obiceiuri au.

În Germania, Crăciunul se numește „Heiligenachten”, noaptea sfântă, sau „Weihnachten”, noaptea solemnă. De obicei, Crăciunul începe în Ajun, când oamenii oferă cadouri, merg la slujbă și aprind pentru prima dată luminile din brad. Zilele de 25 și 26 noiembrie sunt rezervate vizitelor, familia se reunește pentru sărbători și petrece timp împreună. Așa cum este și în România, aceste zile sunt libere și sunt dedicate activităților de relaxare.

Astfel, vă prezentăm astăzi 10 obiceiuri pe care le au germanii în perioada Crăciunului și vă invităm să vă bucurați de magia acestora.

  1. Împodobirea bradului. Această tradiție s-a născut în Germania, creștinii germani fiind primii care au împodobit bradul la ei în casă. Ulterior, și celelalte țări au preluat acest obicei, astăzi, aproape fiecare casă de români având brad împodobit de Crăciun. Dacă vă aflați la caz, puteți discuta cu familia persoanei îngrijite și cu aceasta și, dacă sunt de acord, împodobiți bradul împreună. Puteți să folosiți și ornamente pe care să le realizați manual cu ajutorul seniorului, decupând și lipind diverse forme din hârtie. Atmosfera de Crăciun le poate aduce zâmbetul pe buze persoanelor vârstnice și îi va ajuta să se relaxeze.  
  2. Decorarea caselor. Foarte atenți la fiecare detaliu, germanii au făcut din împodobirea casei o adevărată tradiție. Coronițele din brad la ușile de la intrare și luminile la geamuri sunt emblematice pentru casele din Germania în perioada Crăciunului. Pentru a petrece timp plăcut cu persoana îngrijită și pentru a o ajuta să se relaxeze, puteți decora împreună casa pentru sărbători. Cu ajutorul instalațiilor luminoase, al globurilor sau fundițelor, puteți crea un decor de poveste. Astfel de activități vă pot ajuta să destindeți atmosfera și să aduceți magia Crăciunului oriunde v-ați afla.
  3. Coroana de Advent – Adventskranz. Inițial confecționată din lemn și având 24 de lumânări, coronița este astăzi făcută în familie din ramuri de brad pe care se pun patru lumânări. Acestea se aprind pe rând, în fiecare duminică de Advent (Postul Crăciunului). Rolul lor este acela de a număra zilele rămase până la Crăciun. Astăzi, de la companii care comercializează dulciuri, la firme de parfumuri, foarte mulți comercianți realizează Advent Calendar, acestea devenind foarte populare și în România. Însă, este important să nu uităm de unde a pornit tradiția: teologul protestant Johann Hinrich Wichern a oferit drept cadou o astfel de coroniță copiilor de care avea grijă. Astfel, aceștia puteau număra zilele rămase până la Crăciun.
  4. Christkind. Cadourile de Crăciun sunt nelipsite și din casele germanilor, dar aceștia nu le primesc de la Moș Crăciun, ci de la Christkind, Copilul Iisus. Inițial, cadourile de Crăciun se primeau pe 6 decembrie de la Moș Nicolae, dar protestanții au modificat data și acum acestea se primesc în Ajunul Crăciunului. Germanii oferă daruri celor dragi și numesc asta Bescherung, împărțirea darurilor venite din partea lui Dumnezeu prin Copilul Iisus. Puteți face un mic dar persoanei pe care o îngrijiți sau familiei acesteia în Ajunul Crăciunului, acest gest v-ar putea ajuta să vă apropiați mai mult de ei și poate aduce zâmbetul pe fețelor lor. Cadoul nu trebuie să fie unul scump, ci trebuie dăruit din inimă. Puteți alege să faceți o prăjitură, să le oferiți ceva realizat manual de dumneavoastră sau le puteți dărui ceva specific românesc.
  5. Slujba din Ajun. Germanii credincioși merg la slujba de la biserică în seara de Ajun, pe 24 decembrie. Dacă vă aflați în Germania în această perioadă, puteți să mergeți la slujbele oficiate în biserici și să primiți bucuria Nașterii lui Iisus în inimile voastre.
  6. Ieslea de Crăciun. Povestea biblică ce înfățișează Nașterea lui Iisus este reprodusă de copii sau actori amatori în interiorul sau în afara bisericilor. De asemenea, sunt case în care puteți observa această scenă, germanii amintind în acest fel care este esența sărbătorilor și ce eveniment important celebrăm în această perioadă.
  7. Gâsca de Crăciun. Tradițiile nu lipsesc nici când vine vorba de mâncare. Dacă lucrați ca îngrijitoare de seniori, nu uitați că germanii servesc gâscă la cuptor, cu varză roșie călită și găluște de cartofi în Ajunul Crăciunului. S-ar putea totuși să locuiți la o familie care preferă să mănânce crenvurști cu salată de cartofi. Surprindeți-i cu aceste preparate sau ajutați la realizarea lor. Aceasta poate fi o activitate care vă va ajuta vă apropiați mai mult de familia persoanei îngrijite.
  8. Weihnachtsplaetzchen. Prăjitura tradițională în Germania este Weihnachtsplaetzchen. Aceasta are diverse forme de animale pe care le sacrificau strămoșii germanilor, dar sunt și prăjituri în formă de stele pentru a sublinia puterea magică a lor. Rețeta pentru prepararea acestor prăjituri este destul de simplă și puteți încerca să gătiți pentru persoana îngrijită și/sau familia acesteia. Decuparea aluatului cu ajutorul formelor poate fi o activitate plăcută și pentru persoana îngrijită, deci ați putea să o invitați să vă ajute.
  9. Târgurile de Crăciun. Deja populare și la noi, târgurile de Crăciun au devenit o tradiție în Germania încă din Evul Mediu pe când oamenii obișnuiau să meargă pentru a se aproviziona cu alimente pentru sezonul rece. Astăzi, în aceste târguri regăsiți produsele meșteșugarilor, mâncăruri tradiționale, vin fiert, dulciuri sau cârnați. Vă recomandăm să vizitați un târg de Crăciun și să vă bucurați de atmosfera de sărbătoare. Puteți descoperi și noi preparate tradiționale pe care le-ați putea găti și pentru familia sau prietenii dumneavoastră la întoarcerea în țară.
  10. Lebkuchen. În săptămânile dinaintea Crăciunului, germanii obișnuiesc să prepare pâine dulce coaptă, prăjituri pline cu fructe confiate și fursecuri condimentate numite Lebkuchen. Aromele și mirosul puternic al diverselor condimente, aduc atmosfera sărbătorilor în case și în cofetării.

Dacă vă aflați în Germania în perioada aceasta și lucrați în domeniul îngrijirii seniorilor, nu uitați să vă bucurați de fiecare tradiție și să împărtășiți și cu ceilalți obiceiurile noastre românești. Gătiți preparate tradiționale, vizitați târguri de Crăciun, implicați-vă în activitățile familiei la care locuiți și luați tot ce-i mai frumos din magia sărbătorilor.